Featured

Le Pen - Poutine

Βλαντιμίρ Πούτιν: Μπορεί ο Θεός του παγκόσμιου φασισμού και ναζισμού να «αποναζιστικοποιήσει» μια χώρα;

Του Michael Karadjis

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δέχονται όλο και περισσότερους μετανάστες και, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ο λευκός, χριστιανικός πληθυσμός είναι ήδη αριθμητικά μικρότερος... Οι λευκοί χριστιανοί έχουν γίνει μειονότητα, λιγότερο από το 50% πλέον. ... Η Ρωσία είναι μια τεράστια περιοχή, από τα δυτικά έως τα ανατολικά σύνορά της, είναι ένας ευρασιατικός χώρος. Αλλά όσον αφορά την κουλτούρα, ακόμη και τη γλωσσική ομάδα και την ιστορία, όλο αυτό είναι αναμφίβολα ένας ευρωπαϊκός χώρος, καθώς κατοικείται από ανθρώπους αυτής της κουλτούρας. ... Πρέπει να τα διατηρήσουμε όλα αυτά για να παραμείνουμε ένα σημαντικό κέντρο στον κόσμο».

Η επίκληση της θεωρίας της «μεγάλης αντικατάστασης» (Great Replacement) [i] από τον Πούτιν, το νεύμα του προς τον «λευκό χριστιανικό» κόσμο που πρέπει να «διασωθεί» για να μη γίνει μειονότητα, καταδεικνύει ξεκάθαρα την ιδεολογική βάση της ιδιότητας του Πούτιν ως ημίθεου για τα κινήματα της παγκόσμιας ακροδεξιάς, του φασισμού, των ναζί και της λευκής υπεροχής.

Να τι είχε να πει ο Ντέιβιντ Ντιούκ [ii], πρώην ηγέτης της Κου Κλουξ Κλαν, φεύγοντας από τη Ρωσία μετά την πενταετή παραμονή του εκεί:

«Σε αυτόν τον ιερό σκοπό πρέπει να μοιραστούμε μια αναλλοίωτη αρχή: όλοι οι άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής, ανεξάρτητα από το πού διαμένουν στον κόσμο, είναι αδέλφια. ... Η Ρωσία ήταν πάντα ένα προπύργιο προς την Ανατολή, το σύνορο της φυλής μας, και τώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σημερινού μας αγώνα. Προσεύχομαι η Μητέρα Ρωσία να είναι δυνατή και υγιής, η Μητέρα Ρωσία να είναι ελεύθερη, να είναι πάντα Λευκή. Όταν μια φυλετικά συνειδητοποιημένη Ρωσία και μια αφυπνισμένη Αμερική ενωθούν στον αγώνα μας, ο κόσμος θα αλλάξει. Η φυλή μας θα επιβιώσει και μαζί θα πάμε στα αστέρια!»

Χρόνια αργότερα, ξεσπώντας από χαρά μετά τη συνέντευξη τύπου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ με τον καλό του φίλο Πούτιν στο Ελσίνκι το 2018, ο Ντιούκ έπλεξε το εγκώμιο του Τραμπ και του Πούτιν [iii], πιστεύοντας ότι η ευχή του έγινε πραγματικότητα: «Μπράβο Τραμπ! Μπράβο Ρωσία! Η Ρωσία έχει τις αξίες που είχε κάποτε η Αμερική και η Αμερική τις αξίες που είχε η κομμουνιστική Ρωσία!»

David Duke - Alexander Douguine

Ο πρώην επικεφαλής της Κου Λουξ Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ, με το "φασιστικό εγκέφαλο" του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν, συζητούν για το πώς θα σωθεί η λευκή φυλή

Αντίστοιχα, ο Γάλλος ακροδεξιός ηγέτης Ερίκ Ζεμούρ ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν «αποκατέστησε το κράτος» [iv], «μπήκε μπροστά ως ο τελευταίος υπερασπιστής των χριστιανών της Ανατολής», «υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία, την οικογένεια και την ορθόδοξη θρησκεία», αντιπαραβάλλοντας τον με τη φιλελεύθερη, πολυπολιτισμική γαλλική πολιτική.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε κάποιους που άκουσαν πρόσφατα ότι ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι θέλει να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία βομβαρδίζοντάς την. Άλλωστε η προπαγάνδα μπορεί να είναι αρκετά δημιουργική. Ίσως μεγαλύτερη σύγχυση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν φασίστες και ναζιστές ανάμεσα στο τεράστιο φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Ουκρανία που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας σήμερα και στην επέμβαση στο Ντονμπάς παλιότερα.

Αλλά αυτές είναι οι εγγενείς αντιφάσεις του φασισμού- πάντα βασισμένοι στον ακραίο εθνικισμό και τον ρατσισμό, είναι σχεδόν αδύνατο για τους φασίστες να συνεργαστούν όταν τα «μεγάλα έθνη» τους βρίσκονται σε σύγκρουση. Προσπαθήστε να φανταστείτε μια συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων φασιστών, για παράδειγμα.

Όχι ότι θα πρέπει να υποτιμήσουμε την μοχθηρία των ουκρανικών φασιστικών δυνάμεων- θα έρθουμε σε αυτό παρακάτω. Αλλά, όπως θα δούμε επίσης, αποτελούν ουσιαστικά μια ανωμαλία στο σημερινό παγκόσμιο φασιστικό κλίμα, όπου το να είσαι κατά του Πούτιν αποτελεί αδιανόητο γεγονός- ουσιαστικά το σύνολο των φασιστικών, ναζιστικών, λευκής υπεροχής και υπερδεξιών δυνάμεων παντού στον κόσμο έχουν ευθυγραμμιστεί σθεναρά με το καθεστώς Πούτιν- ενώ οι πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις που έχει εγκαταστήσει η Ρωσία στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας είναι επίσης σε συντριπτικό βαθμό φασιστικές. Όποιος σκέφτεται να πάρει στα σοβαρά τη ρητορική του Πούτιν για «αποναζιστικοποίηση» οπουδήποτε, θα πρέπει να διαβάσει παρακάτω για να κάνει έναν έλεγχο της πραγματικότητας.

Η υλική βάση της συμμαχίας του ρωσικού ιμπεριαλισμού με τον παγκόσμιο φασισμό

Η ιδεολογική βάση της συμμαχίας καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται απλώς για θέμα σκοπιμότητας, όπως ενίοτε υποστηρίζεται (π.χ. ότι η συμμαχία του Πούτιν με τον ευρωπαϊκό φασισμό αντιπροσωπεύει μόνο μια σύγκλιση συμφερόντων ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Παρ’ όλα αυτά, αυτή η ιδεολογική συμμαχία σχετίζεται με τα συγκεκριμένα υλικά συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού, καθώς αμφισβητεί τις καθιερωμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ενώ είναι υπερβολική ρητορική η σύγκριση του αυταρχικού καθεστώτος του Πούτιν, που έχει κοινοβουλευτικό προσωπείο, και της βάρβαρης λίστας των εγκλημάτων του κατά της ανθρωπότητας, με την ολοκληρωτική δικτατορία του Χίτλερ και το Ολοκαύτωμα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν παραλληλισμοί. Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός ήταν ο ηττημένος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και οι νικητές «Σύμμαχοι» ιμπεριαλιστές επέβαλαν στη Γερμανία τη Συνθήκη των Βερσαλλιών με την οποία ο νικητής τα έπαιρνε όλα. Η άνοδος του ακραίου γερμανικού εθνικισμού που ενσωματώθηκε στο ναζισμό αντανακλούσε τον αγώνα της αδύναμης, ηττημένης, ιμπεριαλιστικής Γερμανίας, μαζί με τον αδύναμο ιταλικό και ιαπωνικό ιμπεριαλισμό, ενάντια στις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής. Αυτές οι ασθενέστερες δυνάμεις έπρεπε να στηριχθούν στην άμεση κατάκτηση – κάτι περιττό για τον βρετανικό και τον γαλλικό ιμπεριαλισμό που εξακολουθούσαν να κατέχουν όλο τον κόσμο που είχαν κατακτήσει νωρίτερα, ή για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό του οποίου η οικονομική ηγεμονία αυξανόταν. Οι ακραίες αντιδραστικές ιδεολογίες που δοξάζουν ένα μυθικό παρελθόν, καθώς η άρχουσα τάξη συνθλίβει τις μάζες, ενώ παράλληλα τις κινητοποιεί για στρατιωτικές κατακτήσεις με εθνικιστικά, ρατσιστικά και μιλιταριστικά συνθήματα, ταίριαζαν απόλυτα με τις ανάγκες αυτών των δυνάμεων.

Με παρόμοιο τρόπο, η ρωσική άρχουσα τάξη που αναδύθηκε από τα συντρίμμια της ΕΣΣΔ, η οποία τώρα ηγείται μιας μικρότερης Ρωσικής Ομοσπονδίας, είδε τον εαυτό της ως «ηττημένη», δεδομένης της ουσιαστικής κυριαρχίας που είχε ασκήσει η Ρωσία στην ΕΣΣΔ. Αν και η ΕΣΣΔ δεν θεωρούνταν αυτοκρατορία, για την αντιδραστική ολιγαρχική ελίτ που αναδύθηκε από τις στάχτες του «κομμουνισμού», η ανεξαρτησία των μη ρωσικών δημοκρατιών θεωρήθηκε ως «απώλεια της αυτοκρατορίας» και το μυθικό παρελθόν της «Μεγάλης Ρωσικής Πατρίδας» της τσαρικής Ρωσικής Αυτοκρατορίας εξυμνήθηκε ως κάτι που θα έπρεπε να διεκδικηθεί. Φυσικά, δεν υπήρξε καμία άνιση συνθήκη α λα Βερσαλλίες που επιβλήθηκε στη Ρωσία. Ενώ η μαζική εξαθλίωση της ρωσικής εργατικής τάξης επιβλήθηκε από τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και άλλων δυτικών «ειδικών» στις ιδιωτικοποιήσεις, συνδεδεμένων με το κράτος, η ρωσική ολιγαρχία ήταν απολύτως συνυπεύθυνη σε αυτή τη γιγαντιαία λεηλασία, ήταν μάλιστα ο κύριος κερδισμένος της. Ωστόσο, η οικονομική κατάρρευση στην οποία οδήγησε αυτή η σύμπραξη-πλιάτσικο, θα μπορούσε στο εσωτερικό της χώρας να αποδοθεί αποκλειστικά στη «Δύση», ως μέσο προπαγάνδας για την εξαπάτηση των μαζών.

 Ενώ έχω υποστηρίξει αλλού ότι για την επιθετικότητα του Πούτιν δεν μπορεί να κατηγορηθεί η "επέκταση του ΝΑΤΟ", στη μεγάλη εικόνα, η διατήρηση του ΝΑΤΟ, ενός κατάλοιπου του Ψυχρού Πολέμου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σε αντίθεση με μια νέα πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, ήταν ένας επιπλέον παράγοντας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί σε μια νέα ρωσική εθνικιστική κοσμοθεωρία, καθώς η ανερχόμενη καπιταλιστική ελίτ γύρω από τον Πούτιν προσπαθούσε να ξεπεράσει την ταπείνωσή της και να αναδειχθεί ως μια νέα, σχετικά αδύναμη, ιμπεριαλιστική δύναμη.

Ο στρατηγικός προσανατολισμός αυτού του νέου ρωσικού ιμπεριαλισμού αποτελούνταν από μια σειρά από άξονες.

Ο πρώτος, πιο μακροπρόθεσμος, ενσωματώθηκε στην ακροδεξιά ιδεολογία του «ευρασιατισμού», την ιδέα της ενοποίησης της Ευρώπης και της Ασίας υπό τη ρωσική ηγεσία, η οποία θα συνεπαγόταν την ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της σημερινής ηγεμονίας του στην Ευρώπη. Η Ρωσία, με άλλα λόγια, ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας- από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι γεωπολιτικοί στρατηγικοί αναλυτές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας θεωρούσαν την κυριαρχία στην «Ευρασία» ως το κλειδί για την παγκόσμια κυριαρχία. Από πολλές απόψεις, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό συνέβαινε με αργούς ρυθμούς. Η κυριαρχία της Ρωσίας στους φυσικούς πόρους, ιδίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και στους αγωγούς, τη συνέδεε, ως το μεγάλο κέντρο, με τον πεινασμένο για ενέργεια ευρωπαϊκό και κινεζικό ιμπεριαλισμό. Σε κάποιο βαθμό αυτό συνέπιπτε με το γαλλογερμανικό αυτοκρατορικό σχέδιο μιας Ευρώπης πιο ανεξάρτητης από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό-η γαλλική και η γερμανική αντίθεση στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, η ενεργός διπλωματία που ασκούσαν με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να αποτρέψουν τον πόλεμο, ερχόταν σε αντίθεση με την πιο συγκρουσιακή προσέγγιση των ΗΠΑ. Για τις ΗΠΑ, η αποφυγή αυτής της αυτοκρατορικής κοινοπραξίας ΕΕ-Ρωσίας αποτελούσε στρατηγικό στόχο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ ήταν ένα σημαντικό εργαλείο αυτής της στρατηγικής των ΗΠΑ, επειδή η παροχή «ασφάλειας» στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ συνέχισαν να ασκούν την ηγεμονία εκεί.

Ωστόσο, πώς σχετίζεται αυτή η ευρασιατική αντίληψη με το δεύτερο σκέλος της ρωσικής αυτοκρατορικής στρατηγικής - την τάση της αναδυόμενης ασθενέστερης ιμπεριαλιστικής δύναμης να βασίζεται περισσότερο στις παραδοσιακές ιμπεριαλιστικές μεθόδους της άμεσης κατάκτησης, της ευθείας αρπαγής εδαφών, παρόμοια, κατά κάποιο τρόπο, με τον ασθενέστερο γερμανικό, ιταλικό και ιαπωνικό ιμπεριαλισμό στη δεκαετία του 1930; Και πάλι, ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δεν διαθέτει την παγκόσμια οικονομική ηγεμονία που ασκούν ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός, ή που αποκτά η Κίνα. Αυτή η διαφορά δεν θα πρέπει να υπερτονίζεται. Η παράλογη δυτική ρητορική περί ανατροπής από τον Πούτιν μιας φανταστικής «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» είναι πολύ γελοία για να χρειάζεται σχολιασμό. Προφανώς και η κατάκτηση ήταν ένα παλιό βασικό στοιχείο του δυτικού ιμπεριαλισμού, ενώ και ο ρωσικός ιμπεριαλισμός έχει επίσης επεκταθεί αθόρυβα οικονομικά. Αλλά η σχετική διαφορά έχει γίνει πιο έντονη σε σχέση με την Ουκρανία. Προφανώς θα μπορούσε κανείς να επισημάνει την εγκληματική εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ για να τονίσει την υποκρισία της σημερινής δυτικής προπαγάνδας, αλλά όχι μόνο η καθαρή ύβρις αυτού του πολέμου θεωρήθηκε ευρέως ως η απαρχή της παρακμής της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ, αλλά το επιχείρημα εδώ δεν αφορά τα επίπεδα ηθικής ή τις εισβολές και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου καθεαυτές -οι ΗΠΑ είναι φυσικά ιδιαιτέρως «αναθεωρητικές» σε αυτά τα ζητήματα. Αντίθετα, το ζήτημα είναι αν πρόκειται για την επίσημη εδαφική κατάκτηση/προσάρτηση ως χαρακτηριστικό της αναδυόμενης ρωσικής ιμπεριαλιστικής επέκτασης, για την οποία οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ανάγκη και η οποία δεν αφορούσε ούτε το Ιράκ.

Ωστόσο, με την εισβολή στην Ουκρανία (και όχι μόνο στην Κριμαία και το Ντονμπάς ή σε μικρά τμήματα της Γεωργίας και της Μολδαβίας), ο Πούτιν κατέστρεψε την πιο σταδιακή πρόοδο του Ευρασιατικού σχεδίου. Το ΝΑΤΟ και η ηγεμονία της «ασφάλειας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι τώρα πιο σταθερή από ό,τι πριν από μια γενιά, και οι ευρωπαϊκοί δεσμοί της Ρωσίας έχουν καταστραφεί, κάτι που συμβολίζεται από την εγκατάλειψη του Nordstream από τη Γερμανία. Ενώ προφανώς αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός καταστροφικού λανθασμένου υπολογισμού του Πούτιν, σηματοδοτεί επίσης έναν περιορισμό του Ευρασιατικού σχεδίου στη σταδιακή του μορφή: ενώ η κυριαρχία στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο δίνει στη Ρωσία διαπραγματευτική ισχύ, από οικονομική άποψη σημαίνει ότι η Ρωσία παραμένει στο περιθώριο ως ο "δεύτερος παγκόσμιος" προμηθευτής φυσικών πόρων του ισχυρότερου ευρωπαϊκού και κινεζικού ιμπεριαλισμού. Μια ρεβανσιστική Ρωσική Αυτοκρατορία, ωστόσο, μεθυσμένη από τη δόξα του παρελθόντος και τον υπερμεγέθη ρόλο της ως δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, οραματίζεται τον εαυτό της ως τον ηγέτη, το κέντρο της Ευρασίας. Ως εκ τούτου, η επιβεβαίωση της στρατιωτικής της υπεροχής ήταν σημαντική για την «αξιοπιστία» της. Δεν επρόκειτο να επιτρέψει σε μια τριτοκοσμική χώρα όπως η Ουκρανία να επιδείξει οποιαδήποτε ανεξαρτησία από την Πατρίδα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τζέιν Μπέρμπανκ, η ουκρανική κυριαρχία αποτελούσε πάντα πρόβλημα για την «Ευρασιατική» ιδεολογία, ενώ ένας ιδεολόγος τη χαρακτήρισε «τεράστιο κίνδυνο για όλη την Ευρασία» [v]. Η ρωσική ηγεσία στην Ευρασία απαιτούσε την υπό ρωσική ηγεσία ενότητα των τριών "κεντρικών" πρώην σοβιετικών κρατών (Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία) και, ως ελάχιστο, τον έλεγχο της βόρειας ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Η Μαύρη Θάλασσα είναι γεμάτη υδρογονάνθρακες, ενώ αποτελεί και στρατηγική υδάτινη οδό, την οποία ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δεν σκόπευε να μοιραστεί με την πρώην αποικία του.

Ως εκ τούτου, η κατάληψη της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας από το απείθαρχο παιδί αντιπροσώπευε ταυτόχρονα οικονομικούς, πολιτικούς, στρατιωτικούς και γεωστρατιωτικούς στόχους, στόχους "αξιοπιστίας" και εθνικιστικούς-ιδεολογικούς στόχους.

Με δεδομένες αυτές τις συγκεκριμένες ανάγκες της ασθενέστερης, αναδυόμενης ιμπεριαλιστικής δύναμης και την ιδεολογική της ανάκαμψη από τον υποτιθέμενο «εθνικό εξευτελισμό», είναι λογικό το βαθιά αντιδραστικό, ρεβανσιστικό καθεστώς να καλλιεργεί δεσμούς με άλλα ακροδεξιά, φασιστικά κόμματα ανά τον κόσμο, τα οποία μπορούν να δράσουν προς το συμφέρον της Μόσχας, αμφισβητώντας τους δυτικούς ιμπεριαλιστές ηγέτες από τα δεξιά, χωρίς να αμφισβητούν το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα του οποίου όλοι αποτελούν μέρος. Δεν διαφέρει από το ρόλο των δυτικών φασιστικών κομμάτων ως συμμάχων της ναζιστικής Γερμανίας ή της φασιστικής Ιταλίας.

Μια τρίτη διάσταση της ρωσικής ιμπεριαλιστικής στρατηγικής ήταν να χτυπήσει πέρα από την πρώην σοβιετική σφαίρα, για να ασκήσει εξουσία σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Η παρέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στο πλευρό του γενοκτονικού καθεστώτος του Άσαντ ήταν η πιο εμφανής, μαζί με μια μικρότερης κλίμακας παρέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, και την υποστήριξη των στρατιωτικών αναγκών και των αναγκών «ασφάλειας» διαφόρων αφρικανικών δικτατοριών, μέσω της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner. Αυτές οι ένοπλες επεμβάσεις συνοδεύουν την αυξανόμενη οικονομική διείσδυση της Ρωσίας, έστω και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το δυτικό ή το κινεζικό κεφάλαιο. Στη Συρία, η Ρωσία αρπάζει σημαντικά τμήματα της οικονομίας, ενώ εδραιώνεται σε ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως λιμάνια και βάσεις.

Ενώ η λεηλασία των συριακών πόρων ως «αποζημίωση» για τη βοήθεια προς τον Άσαντ είναι ένας παλιός ιμπεριαλισμός του τύπου των κανονιοφόρων, ο ρόλος της Ρωσίας ως χωροφύλακα στην ενίσχυση της περιφερειακής αντεπανάστασης έχει εκτιμηθεί από τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς συμμάχους της, ιδίως το Ισραήλ και τις μοναρχίες του Κόλπου. Με δεδομένο το μοίρασμα του συριακού εναέριου χώρου με την αεροπορία των ΗΠΑ (η οποία βομβάρδιζε το ISIS, καθώς η Ρωσία βομβάρδιζε τους αντάρτες κατά του Άσαντ), ο ρωσικός ρόλος είχε περισσότερο «υπο-ιμπεριαλιστικό» χαρακτήρα, παρά τον χαρακτήρα της «αυτοκρατορικής αντιπαλότητας» με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Αλλά ο πόλεμος συνεπαγόταν επίσης ένα ισλαμοφοβικό ιδεολογικό κατασκεύασμα του τύπου του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των Μπους-Τσένι, που ήταν πολύ ελκυστικό για την παγκόσμια ακροδεξιά, η οποία σχεδόν καθολικά έβλεπε το καθεστώς Άσαντ ως υπερασπιστή του «δυτικού πολιτισμού» έναντι της «ισλαμικής βαρβαρότητας», μια ιδεολογία που πρέσβευε το ίδιο το συριακό καθεστώς. Έτσι, ο Άσαντ ήταν ένας άλλος βασικός σύνδεσμος μεταξύ του πουτινισμού και του παγκόσμιου φασισμού.

Αλεξάντερ Ντουγκίν: Ο φασιστικός εγκέφαλος του Πούτιν

Η συμμαχία μεταξύ του ακροδεξιού, υπερ-εθνικιστικού «Κόμματος Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν και του παγκόσμιου φασισμού θα έπρεπε ήδη να θεωρείται προφανής από ιδεολογική άποψη· αλλά σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις διαμεσολαβούνται και από έναν ανεκδιήγητο κορυφαίο Ρώσο φασίστα, τον Αλεξάντερ Ντούγκιν, «πρώην σύμβουλο του Σεργκέι Ναρίσκιν, βασικού μέλους του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν,[vi] ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ρωσικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών το 2016». Το βιβλίο του Ντούγκιν, Θεμέλια της Γεωπολιτικής [vii]– το οποίο υποστηρίζει τη δική του «Ευρασιατική» αυτοκρατορία υπό ρωσική ηγεσία «από το Δουβλίνο μέχρι το Βλαδιβοστόκ» – «διανέμεται σε κάθε μέλος της Ακαδημίας Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας».

Σύμφωνα με μια πηγή, «Αναθρεμμένος μέσα στον αντικομμουνιστικό ακροδεξιό ακτιβισμό κατά τις τελευταίες ημέρες της Σοβιετικής Ένωσης, χρεωμένος σε έναν ειδικά αντιφιλελεύθερο και αντιδιαφωτιστικό φιλοσοφικό εναγκαλισμό του αυταρχισμού, του ανορθολογισμού και του υπερεθνικισμού, ο Ντούγκιν ονειρεύεται ένα αναγεννημένο ορθόδοξο τσαρικό κράτος που θα ξεπερνά τα σύνορα και τις σφαίρες επιρροής όπως υπήρχαν πριν από το 1989, μια Νοβοροσία χτισμένη όχι πάνω σε σοσιαλιστικές αλλά σε φασιστικές αρχές» [viii]. Μάλιστα, στο βιβλίο του, Ναΐτες Ιππότες του Προλεταριάτου (1997) επικρίνει τους παραδοσιακούς φασισμούς για μετριοπάθεια- αντίθετα, στη Ρωσία θα αναδυθεί ένας πραγματικά «φασιστικός φασισμός». [ix]

Στο βιβλίο του Foundations of Geopolitics, ο Dugin υποστηρίζει ότι "η Ουκρανία ως κράτος δεν έχει καμία γεωπολιτική σημασία [x]. Δεν έχει καμία ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία ή οικουμενική σημασία, καμία γεωγραφική μοναδικότητα, καμία εθνοτική αποκλειστικότητα." Ως εκ τούτου, η άποψη του Πούτιν ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης και ήταν απλώς μια κομμουνιστική συνωμοσία του Λένιν για την καταστροφή της ρωσικής πατρίδας, που εκφράζεται σε ένα μακροσκελές άρθρο [xi]και στη συνέχεια στην ομιλία [xii]που έδωσε πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία, πηγάζει από τον φασίστα φιλόσοφο-βασιλιά του [xiii]. Η νέα τσαρική αυτοκρατορία του Ντούγκιν θα είναι μια προνεωτερική αυτοκρατορία (ενώ ευχαρίστως θα χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για όπλα που εξαφανίζουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων)- στη Νοβοροσία, σύμφωνα με την Τέταρτη Πολιτική Θεωρία του Ντούγκιν, "τα πάντα πρέπει να καθαριστούν... η επιστήμη, οι αξίες, η φιλοσοφία, η τέχνη, η κοινωνία, οι τρόποι, τα πρότυπα, οι "αλήθειες", η κατανόηση του Είναι, ο χρόνος και ο χώρος. Όλα είναι νεκρά με τη Νεωτερικότητα. [xiv] Έτσι πρέπει να τελειώσει. Θα το τελειώσουμε". Είναι σαφές ότι η συμμαχία με τη δυτική ακροδεξιά στον πόλεμο κατά του φιλελευθερισμού, της πολυπολιτισμικότητας, της ομοφυλοφιλίας, του φεμινισμού, της "παρακμής" κ.ο.κ. βασίζεται σε κοινές "αξίες".

Η Λευκή Ευρώπη

Η λεγόμενη Λευκή Ευρώπη όπως την αντιλαμβάνονται οι ευρασιατικοί φασίστες.

Ο Ντούγκιν, όπως και ο Πούτιν, είχε ιδιαίτερη αγάπη για τον Τραμπ, τον οποίο αποκαλούσε «ο Αμερικανός Πούτιν», και έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον Αμερικανό νεοναζί Ρίτσαρντ Σπένσερ και τον σύμβουλο του Τραμπ, Στιβ Μπάνον. Ο Ντούγκιν είναι συνεργάτης του διαδικτυακού περιοδικού Alternative Right του Σπένσερ.[xv]

Μια άλλη πηγή αυτής της κοσμοθεωρίας των Ντούγκιν/Πούτιν είναι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία προωθεί την έννοια του «Ρωσικού Κόσμου», [xvi] σύμφωνα με την οποία οι λαοί της ιστορικής επικράτειας της αρχαίας Ρωσίας είναι ένας ενιαίος λαός, συμπεριλαμβανομένων των λαών της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Μολδαβίας. Στην τρίτη ετήσια Συνέλευση του Ρωσικού Κόσμου τον Νοέμβριο του 2009, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δήλωσε ότι «αν σκεπτόμαστε τη Ρωσική Ομοσπονδία με τα σημερινά της όρια, τότε έχουμε αμαρτήσει ενάντια στην ιστορική αλήθεια και έχουμε αποκόψει τεχνητά εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν επίγνωση του ρόλου τους στη μοίρα του Ρωσικού Κόσμου».

Η παγκόσμια ακροδεξιά και ο Πούτιν

Θα εξετάσουμε τώρα τη σχέση της παγκόσμιας ακροδεξιάς με το καθεστώς Πούτιν∙ ελπίζουμε ότι οι επόμενες ενότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένας εύχρηστος οδηγός όταν οι υποστηρικτές του Πούτιν διατυμπανίζουν το επιχείρημα ότι ο Πούτιν πολεμά τον «φασισμό» στην Ουκρανία με τη μορφή του συντάγματος Αζόφ των 1000 μελών.

Μετά την επίσκεψη της ηγέτιδας του γαλλικού Εθνικού Μετώπου [xvii], Μαρίν Λεπέν, στη Μόσχα τον Ιούνιο του 2013, κατόπιν πρόσκλησης της Κρατικής Δούμας, όπου συζητήθηκαν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Συρία, η διεύρυνση της ΕΕ και ο γάμος των ομοφυλοφίλων», το Μέτωπο υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας, δηλώνοντας ότι «ιστορικά, η Κριμαία είναι μέρος της Μητέρας Ρωσίας». Επισκέφθηκε ξανά τη Μόσχα το 2017. Ο αντίπαλός της στη γαλλική ακροδεξιά, ο Ερίκ Ζαμμούρ [xviii], απάντησε στην υπόθεση της Κριμαίας προτείνοντας μια «ρωσική συμμαχία, ο μόνος τρόπος για να πεθάνει τόσο ο μύθος της ομοσπονδιακής Ευρώπης όσο και για να ξεφύγουμε επιτέλους από το καθεστώς αμερικανικού προτεκτοράτου».

Ομοίως, το ναζιστικό κόμμα Jobbik στην Ουγγαρία χαρακτήρισε το νόθο δημοψήφισμα του Πούτιν στην Κριμαία «υποδειγματικό»[xix]. Ο ηγέτης του Γκαμπόρ Βόνα επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάιο του 2013 μετά από πρόσκληση δεξιών εθνικιστών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, όπου φιλοξενήθηκε από τον Ντούγκιν. Η επίσκεψη στη Μόσχα θεωρήθηκε «σημαντική τομή», η οποία κατέστησε «σαφές ότι οι Ρώσοι ηγέτες θεωρούν το Γιόμπικ εταίρο». Το ακροδεξιό κόμμα Ataka της Βουλγαρίας επίσης «επέμεινε ότι η Βουλγαρία πρέπει να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».[xx]

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι το «δημοψήφισμα» του Πούτιν στην Κριμαία -που διεξήχθη αφού οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής πραγματοποίησαν πραξικόπημα και έφεραν στην εξουσία το ακροδεξιό κόμμα «Ρωσική Ενότητα» που είχε πάρει το 4% των ψήφων στις προηγούμενες εκλογές στην Κριμαία- δεν απασχόλησε πολλούς διεθνείς παρατηρητές. Ωστόσο, η Ρωσία προσκάλεσε μερικούς. Μαζί με τους παρατηρητές από το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το Jobbik και την Attaka, ο υπόλοιπος κατάλογος των προσκεκλημένων - το αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας, η βελγική Vlaams Belang, η ιταλική Forza Italia και η Λέγκα του Βορρά, καθώς και η πολωνική Αυτοάμυνα - μοιάζει σχεδόν με ονομαστική λίστα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Κι άλλοι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί ηγέτες ακολούθησαν το Εθνικό Μέτωπο και το Jobbik στα προσκυνήματά τους στη Μόσχα. Τον Φεβρουάριο του 2017, τρεις πολιτικοί της γερμανικής νεοναζιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) [xxi]«πέταξαν στη Μόσχα με ιδιωτικό τζετ που πλήρωσε η ρωσική κυβέρνηση», με κόστος περίπου 25.000 ευρώ. Αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που η Μόσχα αποκαλύφτηκε να χρηματοδοτεί ακροδεξιά κόμματα. Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο υπήρξε επίσης αποδέκτης χρημάτων από τη Μόσχα, [xxii] τα οποία βοήθησαν στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2014.

Ένας άλλος ακροδεξιός ηγέτης που προσκλήθηκε στη Μόσχα από την Κρατική Δούμα, τον Μάρτιο του 2018, ήταν ο Γκέερτ Βίλντερς, του αρχιισλαμοφοβικού ολλανδικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV). [xxiii] Σύμφωνα με τον Βίλντερς, «ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ηγέτης, ό,τι κι αν πιστεύετε γι’ αυτόν. ... Τον χειροκροτώ, όπως χειροκροτώ και τον κ. Τραμπ που είναι ηγέτες, οι οποίοι στέκονται εκεί εκ μέρους του ρωσικού και του αμερικανικού λαού ... Μας λείπει αυτό το είδος ηγεσίας στην Ευρώπη».

Ο ηγέτης της Lega Nord, Σαλβίνι διαφημίζει τον Πούτιν

Ο ηγέτης της Lega Nord, Σαλβίνι διαφημίζει τον Πούτιν

Η ιταλική ακροδεξιά έχει στενή συμμαχία με τον Πούτιν. Ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Lega Nord (Λέγκα του Βορρά), υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν το 2017 [xxiv]-έχει γίνει διάσημος για τα μπλουζάκια με τον Πούτιν και μάλιστα μεσολάβησε για μια συμφωνία πετρελαίου με τη Ρωσία [xxv] για να τροφοδοτήσει τα ταμεία της Λέγκα. Ο Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο του Σαλβίνι κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία το 2019, όταν ο Σαλβίνι παρέστη σε δείπνο προς τιμήν του. Τον Μάρτιο του 2015, ο επικεφαλής του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova, Ρομπέρτο Φιόρε, [xxvi]συμμετείχε στο «Διεθνές Ρωσικό Συντηρητικό Φόρουμ» στην Αγία Πετρούπολη, μαζί με τη «Λέγκα της Λομβαρδίας», μια ομάδα βιτρίνα της Λέγκα του Βορρά, και το ντουγκινιστικό-φασιστικό ιταλικό κόμμα «Millennium». [xxvii]

Στο «Συντηρητικό Φόρουμ» της Αγίας Πετρούπολης [xxviii] συμμετείχαν επίσης ο πρώην ηγέτης του βρετανικού Εθνικού Κόμματος Νικ Γκρίφιν, το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή της Ελλάδας, ο Ούντο Βόιγκτ από το γερμανικό νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), ο Τζάρεντ Τέιλορ της Αμερικανικής Αναγέννησης, ο πρώην δικηγόρος της Κου Κλουξ Κλαν Σαμ Ντίκσον και διάφοροι άλλοι περιθωριακοί σεληνιασμένοι ακροδεξιοί, μαζί με Ρώσους φασίστες με επικεφαλής το συνδεόμενο με τον Πούτιν κόμμα Rodina (Μητέρα Πατρίδα) και το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα. Το Αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας και το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα είχαν επίσης προσκληθεί αλλά δεν προσήλθαν. Τη συνάντηση «κοσμούσε μια φράση από τα σχόλια που έκανε ο Πούτιν το 2013 κατηγορώντας την Ευρώπη ότι απομακρύνεται “από τις χριστιανικές αξίες που αποτελούν το θεμέλιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού”»

Το φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης εγκαινίασε ένα Παγκόσμιο Εθνικο-Συντηρητικό Κίνημα (WNCM / World National-Conservative Movement), στο οποίο προσκλήθηκαν περίπου 60 φασιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο (πλήρης κατάλογος εδώ [xxix]), μια διευρυμένη εκδοχή της Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία (AFP / Alliance for Peace and Freedom) [xxx], μιας υπάρχουσας φιλοπουτινικής συμμαχίας 20 φασιστικών κομμάτων, με επικεφαλής τους Φιόρε, Γκρίφιν και Λεπέν. Η ίδια η AFP προσκλήθηκε στο WNCM. Tα δεκάδες άλλα ακροδεξιά κόμματα δεν κάλυπταν μόνο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων απροκάλυπτων ναζιστών όπως το Κίνημα Αντίστασης των Σκανδιναβών και η αμερικανική Συνομοσπονδιακή Ένωση του Νότου), αλλά και από πιο μακριά, όπως το νοτιοαφρικανικό λευκό ρατσιστικό Front Nasionaal [xxxi], το ναζιστικής έμπνευσης Συριακό Σοσιαλ-Εθνικιστικό Κόμμα, και η αγρίως αντιδημοκρατική Εθνική Συμμαχία για τη Δημοκρατία της Ταϊλάνδης, τα «Κίτρινα Πουκάμισα».

Μαζί με τον Γκρίφιν (μέχρι τότε επικεφαλής της ομάδας «British Unity» [xxxii]) και το BNP, άλλοι Βρετανοί φασίστες που προσκλήθηκαν ήταν οι «Britain First» και «UK Life League». Εν τω μεταξύ, τον Φεβρουάριο του 2020, ο Τόμι Ρόμπινσον [xxxiii], πρώην επικεφαλής της φασιστικής English Defence League, επισκέφθηκε τη Μόσχα για να δώσει διάλεξη στην Αγία Πετρούπολη για τον «Βιασμό της Βρετανίας» [xxxiv] (δηλαδή, από τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους φιλελεύθερους, την ΕΕ κ.λπ.), αν και κάποιοι πρώην συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι έψαχνε και για λεφτά από τη Μόσχα [xxxv]. Κατά τη διάρκεια της δικής της παραμονής στη Μόσχα, η Βρετανίδα ρατσίστρια σχολιάστρια Katie Hopkins δήλωσε ότι «ο Πούτιν δεν είναι ο μεγάλος κακός που τον παρουσιάζουν τα μέσα ενημέρωσης» [xxxvi], καθώς γύριζε βίντεο υπέρ του Πούτιν στη Ρωσία [xxxvii]. «Ο Πούτιν βάζει πρώτα τη Ρωσία. Και ο λαός του τον αγαπάει γι’ αυτό. Είναι πολύ πιο ασφαλής από το Λονδιστάν». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήταν επίσης αγαπημένη του Τραμπ [xxxviii].

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα –η οποία εμφανίζει ρητά ναζιστικά σύμβολα και τραγουδά την ελληνική εκδοχή του ύμνου του ναζιστικού κόμματος– δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της φημολογούμενης στενής «ιστορικής» σχέσης μεταξύ του ρωσικού και του ελληνικού φασισμού και των υπερσυντηρητικών ιδεολογιών που συνδέονται με την Ορθοδοξία. Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος δέχθηκε ακόμη και μια επιστολή ενώ βρισκόταν στη φυλακή από τον Ντούγκιν, ο οποίος «εξέφρασε την υποστήριξή του στις γεωπολιτικές θέσεις της Χρυσής Αυγής» [xxxix].

Ενώ η αμερικανική συμμετοχή στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης περιορίστηκε στους Τέιλορ και Ντίκσον, η αμερικανική ακροδεξιά είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ του Πούτιν-σημειωτέον, ο Ντέιβιντ Ντιούκ, πρώην επικεφαλής της Κλαν, έζησε στη Ρωσία για πέντε χρόνια (ενώ εκεί υπενοικίασε το διαμέρισμά του στον Αμερικανό νεοναζί Πρέστον Γουίγκιντον [xl]). Ο Ντιουκ πιστεύει ότι η Ρωσία είναι «το κλειδί για την επιβίωση των λευκών» [xli]. Το 2014, ο συναγωνιστής του λευκού ρατσιστή Ρίτσαρντ Σπένσερ, ο οποίος πιστεύει ότι η Ρωσία είναι η «μοναδική λευκή δύναμη στον κόσμο», προσκάλεσε τον Ντούγκιν σε ένα παγκόσμιο συνέδριο της ακροδεξιάς [xlii] που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία. Στη συνέχεια, υπάρχει ο Μάθιου Χάιμπαχ, ιδρυτής του φιλο-ομοσπονδιακού Κόμματος Traditional Workers Party, ο οποίος πιστεύει ότι «η Ρωσία είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου» [xliii], ενώ «ο Πούτιν υποστηρίζει εθνικιστές σε όλο τον κόσμο και οικοδομεί μια αντιπαγκοσμιοποιητική συμμαχία». Όπως αναφέρεται ευρέως, ο Αμερικανός Ρινάλντο Ναζάρο διευθύνει τη νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση The Base από ένα ρωσικό διαμέρισμα [xliv]. Το 2017, η ακροδεξιά σχολιάστρια Αν Κούλτερ δήλωσε ότι «σε 20 χρόνια, η Ρωσία θα είναι η μόνη χώρα που θα είναι αναγνωρίσιμα ευρωπαϊκή». Από την πλευρά των χριστιανοφασιστών, ο ευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι ο Πούτιν «υποχρεώθηκε από τον Θεό» να εισβάλει στην Ουκρανία [xlv].

Όπως ακριβώς οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση των λευκών ρατσιστών στο Σάρλοτσβιλ το 2017 φώναζαν [xlvi]«Η Ρωσία είναι φίλη μας», έτσι και σε πρόσφατη εκδήλωση των λευκών εθνικιστών στη Φλόριντα που διοργανώθηκε από το Συνέδριο Πολιτικής Δράσης Πρώτα η Αμερική (AFPAC / America First Political Action Conference), ο ρατσιστής Νικ Φουέντες προέτρεψε το πλήθος: «Μπορούμε να χειροκροτήσουμε τη Ρωσία;» [xlvii]. Το πλήθος απάντησε φωνάζοντας: «Πούτιν! Πούτιν!»

Στη συνέχεια, υπάρχει η πιο συστημική, κοινοβουλευτική, ακροδεξιά, όπως ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ [xlviii], του οποίου οι διασυνδέσεις με τον Πούτιν είναι γνωστές. Ενώ εξερράγη η Ουκρανία, ο Τραμπ επαίνεσε τον Πούτιν ως «ιδιοφυΐα». «Ο Πούτιν ανακηρύσσει ένα μεγάλο τμήμα της Ουκρανίας ανεξάρτητο. Ω, αυτό είναι υπέροχο. ... Πόσο έξυπνο είναι αυτό; Και θα πάει μέσα και θα γίνει ειρηνοποιός. Αυτή είναι η ισχυρότερη ειρηνευτική δύναμη. Θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό στα νότια σύνορά μας». Και φυσικά υπάρχει ο δεξιός ιδεολόγος και πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «ο Πούτιν δεν υποστηρίζει τα κινήματα LGBT δικαιωμάτων » [xlix] ( “Putin ain’t woke” [l]) σε μια ανταλλαγή απόψεων με τον ιδρυτή της Blackwater, Έρικ Πρινς [li] , ο οποίος συμφώνησε ότι «ο ρωσικός λαός εξακολουθεί να ξέρει ποια τουαλέτα να χρησιμοποιήσει». Kαι ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ και χριστιανός δεξιός Μάικ Πομπέο [lii], ο οποίος εξέφρασε τον «τεράστιο σεβασμό» του για τον «ταλαντούχο πολιτικό άνδρα»-ενώ ο πρώτος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Φλιν [liii], ισχυρίστηκε ότι αφού ο Μπάιντεν «αγνόησε και χλεύασε τις δικαιολογημένες ανησυχίες του Πούτιν για την ασφάλεια ... ο Πούτιν υπολόγισε αυτό το στρατηγικό, ιστορικό και γεωγραφικό παιχνίδι και πήρε την απόφαση να κινηθεί.»

Ο πιστός στον Τραμπ και λευκός ρατσιστής παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον [liv], μίλησε με απροκάλυπτους υπαινιγμούς (went full dog-whistle) [lv] υπέρ του Πούτιν: «Ίσως αξίζει να αναρωτηθείτε... γιατί μισώ τον Πούτιν. Με έχει αποκαλέσει ποτέ ρατσιστή ο Πούτιν; Έχει στείλει όλες τις θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης στην πόλη μου στη Ρωσία; Κατασκεύασε μια παγκόσμια πανδημία που κατέστρεψε την επιχείρησή μου και με κράτησε μέσα στο σπίτι για δύο χρόνια; Προσπαθεί να εξαφανίσει τον χριστιανισμό;»

Αντίστοιχα στην Ευρώπη, οι κοινοβουλευτικοί σκληροί ακροδεξιοί –στο βαθμό που μπορούμε να τους διακρίνουμε από τις παραπάνω οργανώσεις με τις γνήσια φασιστικές καταβολές– είναι ακραιφνείς υποστηρικτές του Πούτιν – από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν [lvi] μέχρι τον Τσέχο πρόεδρο Ζέμαν [lvii], τον ιδιόρρυθμο νεοδεξιό λαϊκιστή [lviii]πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς [lix], τον ακροδεξιό Αλεξάντερ Βούτσιτς και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα της Σερβίας και την αυστριακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Σεμπάστιαν Κουρτς, με υπουργούς από το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας [lx]. Επίσης, υπάρχουν οι στενοί φιλοπουτινικοί δεσμοί του Νάιτζελ Φάρατζ [lxi]και του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο, από το αντιδραστικό ινδουιστικό καθεστώς του Μόντι στην Ινδία μέχρι τον ακροδεξιό οπαδό του Τραμπ Μπολσονάρο, στη Βραζιλία. Και οι δύο είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, ενώ η Ινδία είναι επίσης γεωπολιτικά σύμμαχος της Ρωσίας (πάνω απ’ όλα, για εξισορρόπηση έναντι της Κίνας), αλλά η σύνδεση με τη Ρωσία είναι επίσης ιδεολογική στην περίπτωση του σημερινού ακροδεξιού καθεστώτος της. Στην περίπτωση της Βραζιλίας, δεν υπάρχει προφανής γεωπολιτική σύνδεση με τη Ρωσία, αλλά ο Μπολσονάρο ήταν περισσότερο υπέρ του Τραμπ παρά υπέρ των ΗΠΑ, γεγονός που τον οδήγησε σε ιδεολογική συμμαχία με τον Πούτιν – ο Μπολσονάρο επισκέφθηκε τον Πούτιν την παραμονή της εισβολής του [lxii]και δήλωσε ότι αισθάνεται «βαθιά αλληλεγγύη με τη Ρωσία».

Ο φασισμός στο Ντονμπάς

Αλλά τι γίνεται με το Ντονμπάς; Ο Πούτιν είναι Θεός για τους περισσότερους φασίστες και ναζί σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Ουκρανία οι μόνοι ναζί είναι οι αντιρώσοι Ουκρανοί, όπως το Αζόφ, σωστά; Στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει μια πηγή:

«Συνολικά, τα μέλη ακροδεξιών ομάδων έπαιξαν πολύ μεγαλύτερο ρόλο στη ρωσική πλευρά της σύγκρουσης από ό,τι στην ουκρανική» [lxiii].

Ας δούμε μερικούς από αυτόν τον γαλαξία των υπερεθνικιστικών, νεοναζιστικών, ορθόδοξων-φασιστικών και νεοκοζάκικων κομμάτων και πολιτοφυλακών που συμμετείχαν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των «αυτονομιστών»· από τους οποίους οι περισσότεροι είναι πραγματικοί Ρώσοι, από τη Ρωσία [lxiv], και όχι εθνοτικοί Ρώσοι από την Ουκρανία.

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με το προοίμιο του συντάγματος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», το οποίο ζητά την «...εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου ανεξάρτητου κράτους, βασισμένου στην αποκατάσταση ενός ενιαίου πολιτιστικού και πολιτισμικού χώρου του Ρωσικού Κόσμου» [lxv], με βάση τις παραδοσιακές θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ηθικές αξίες του, με την προοπτική να γίνει μέρος της «Μεγάλης Ρωσίας» ως περιοχές φωτοστέφανο του «Ρωσικού Κόσμου». Αυτό το ακραίο ρωσικό εθνικιστικό όραμα –σε μια περιοχή όπου οι Ρώσοι δεν αποτελούν καν την πλειοψηφία– υπογραμμίζεται από τη σημαία με τον δικέφαλο αετό [lxvi], δηλαδή το σύμβολο της τσαρικής Ρωσίας [lxvii].

Ας δούμε πρώτα την κορυφαία συμμορία μισθοφόρων της Ρωσίας, το αντίστοιχο της αμερικανικής Blackwater – την Ομάδα Wagner, την οποία ο ιδρυτής της ονόμασε έτσι από τον αγαπημένο μουσικό του Χίτλερ. Μια εξαιρετικά άγρια παραστρατιωτική οργάνωση [lxviii], αλλά είναι φασίστες; Λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στον ιδρυτή Ντμίτρι Ούτκιν [lxix]. Δείχνοντας τα τατουάζ στο λαιμό του, ο Idrees Ahmad σημειώνει: «Αυτά είναι τα διακριτικά βαθμού των Waffen SS για έναν Hauptsturmführer (αρχηγό επίθεσης). Και στο στήθος του; Αυτό είναι το σήμα του ναζιστικού Reichsadler (αυτοκρατορικού αετού)». Είναι ένας υποψήφιος για την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας;

Ο ιδρυτής της Wagner Dmitry Utkin

Ο ιδρυτής της Wagner Dmitry Utkin

Μια ακροδεξιά μονάδα της Wagner που δραστηριοποιείται στο Ντονμπάς, γνωστή ως Rusich, έχει ένα λογότυπο με τη «σλαβική σβάστικα», γνωστή ως Kolovrat- ένας λογαριασμός της Rusich δείχνει μαχητές να κρατούν μια σημαία Valknut [lxx], την οποία έχουν οικειοποιηθεί οι λευκοί ρατσιστές.

Οι πρώτες ρωσικές πολιτοφυλακές στο Ντονμπάς συνδέονταν με το κόμμα της Ρωσικής Εθνικής Ενότητας [Russian National Unity], μια νεοναζιστική οργάνωση· εδώ είναι το λογότυπό της με τη σβάστικα [lxxi] . Ο πρώτος «λαϊκός κυβερνήτης» της DPR και ιδρυτής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Ντονμπάς, Πάβελ Γκουμπάρεφ, ήταν μέλος της RNU. Ο ιδρυτής της RNU, Αλεξάντερ Μπαρκάσοφ, ήταν προηγουμένως επικεφαλής της πρώτης φασιστικής οργάνωσης της μετασοβιετικής Ρωσίας, της Pamyat.

Σβάστικα του ρωσικού κόμματος Εθνικής Ενότητας

Σβάστικα του ρωσικού κόμματος Εθνικής Ενότητας

Από τότε ο Γκουμπάρεφ προσχώρησε στο ντουγκινικό «Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ουκρανίας», του οποίου ηγείται η Νατάλια Βιτρένκο, «επί χρόνια συνεργάτιδα του Αμερικανού ακροδεξιού εξτρεμιστή και αντισημίτη Λίντον Λαρούς» [lxxii]. Η Βιτρένκο ανέλαβε να βοηθήσει στο Ντονέτσκ μετά τη σύλληψη του Γκουμπάρεφ.

Η RNU συνδέεται στενά με τον κληρικό-φασιστικό Ρωσικό Ορθόδοξο Στρατό, με επικεφαλής τον Ιγκόρ Γκίρκιν (Στραλκόφ), τον πρώτο «υπουργό Άμυνας» της DPR. Το σύνθημά του είναι «Πολεμιστές της πίστης, αδελφοί της Μεγάλης Ρωσίας, θα ενώσουμε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» [lxxiii]· έχουν συνδεθεί με σοβαρά εγκλήματα στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας μη ορθόδοξων πολιτών.

Ένας άλλος Ρώσος φασίστας που συμμετείχε από την αρχή ήταν ο πρώτος «πρωθυπουργός» της DPR, ο Αλεξάντερ Μποροντάι. Στη δεκαετία του 1990, εργαζόταν για την εφημερίδα Ζάβτρα, την οποία διοικούσε ο ιδιόρρυθμος φασίστας Αλεξάντερ Προχάνοφ, ο οποίος πίστευε ότι η Ρωσία ήταν η μυστικιστική μήτρα του άριου πολιτισμού [lxxiv]. Το 2011, ο Μποροντάι και ο Προχάνοφ ξεκίνησαν την τηλεόραση «Djen», η οποία προωθούσε «αντισημιτισμό [lxxv], ρωσικό εθνικισμό , θεωρίες συνωμοσίας, ομοφοβία, μισογυνισμό, καταγγελίες για την παρακμή του ευρωπαϊκού πολιτισμού και πραγματείες για τη «μυθοπλασία» μιας ουκρανικής εθνικής ταυτότητας». Ο Προχάνοφ επαίνεσε τον Μποροντάι ως έναν πραγματικό «Λευκό Ρώσο εθνικιστή» [lxxvi].

Μια άλλη παραδοσιακή-φασιστική πολιτοφυλακή είναι η νεοκοζάκικη «Εκατονταρχία των Λύκων» [lxxvii], που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από κάποιον "Shkuro", ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε ως συνεργάτης των Ναζί [lxxviii]. Σύμφωνα με έναν Ρώσο «Κοζάκο» στην κατάληψη του δημαρχείου του Σλαβιάνσκ στο Ντονμπάς το 2014: «Δεν θέλουμε την Ουκρανία. Η Ουκρανία δεν υπάρχει για εμάς. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που ονομάζονται Ουκρανοί. Υπάρχουν απλώς σλαβικοί άνθρωποι που υπήρχαν στην Κιέβαν Ρους, πριν μας χωρίσουν Εβραίοι όπως ο Τρότσκι» [lxxix].

Το βίαιο μοναρχοφασιστικό Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα [Russian Imperial Movement] [lxxx], το οποίο στοχεύει στην αναδημιουργία της ρωσικής αυτοκρατορίας και αντλεί έμπνευση από τις «Μαύρες Εκατονταρχίες» της τσαρικής Ρωσίας, εκπαίδευσε και έστειλε επίσης στρατεύματα στο Ντονμπάς [lxxxi]. Το RIM συνδέεται με τις πιο εξτρεμιστικές ομάδες ναζιστικού τύπου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης και του γερμανικού νεοναζιστικού NDP, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα στη Ρωσία που διαχειρίζεται το RIM [lxxxii].

Στη συνέχεια, υπάρχει το νεοναζιστικό Ρούσκιι Ομπράζ, το οποίο προωθήθηκε από τον Πούτιν για να εξουδετερώσει ιδεολογικά τους εθνικιστές υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου Ναβάλνι. Ο ηγέτης του Ομπράζ, Ίλια Γκοριάτσεφ [lxxxiii]«ήταν ένθερμος υποστηρικτής του νεοναζιστικού υποκόσμου, των σκίνχεντς που διέπραξαν εκατοντάδες ρατσιστικές δολοφονίες [lxxxiv]στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000». Το 2014, το Ομπράζ βρήκε νέα στέγη όταν ο Αλεξάντρ Ματιούσιν του Ομπράζ «βοήθησε στην τρομοκράτηση των υποστηρικτών του ουκρανικού κράτους στο Ντονέτσκ» [lxxxv]και έγινε σημαντικός διοικητής στο πεδίο[lxxxvi] .

Άλλες ακροδεξιές πολιτοφυλακές περιλαμβάνουν τις Interbrigades [lxxxvii], που συνδέονται με την οργάνωση Nazbol «Άλλη Ρωσία»,[lxxxviii] τα τάγματα Σβαρόζιτς [lxxxix], Ρούσιτς και Ράτιμπορ [xc], τα οποία φέρουν τη «σλαβική σβάστικα» [xci], το τάγμα Σπάρτα [xcii], την ντουκινική Ευρασιατική Νεολαία [xciii], τη Ναζιστική Σλαβική Ένωση [xciv]και το ρατσιστικό Κίνημα κατά της παράνομης μετανάστευσης [xcv].

Παρ’ όλο το αναπόφευκτο μίσος μεταξύ των υπερεθνικιστών φασιστών σε χώρες που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, η ομοιότητά τους φαίνεται περιστασιακά. Τον Ιούλιο του 2015, ο τότε ηγέτης της DPR Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο επαίνεσε τον Pravy Sector:

«Ο Δεξιός Τομέας σηκώθηκε και είπε: «Κάτω ο Ποροσένκο!» Άρχισα να τους σέβομαι. Τους σέβομαι για δύο φάσεις: όταν ξυλοκοπήθηκαν οι ομοφυλόφιλοι στο Κίεβο [xcvi]και όταν προσπάθησαν να απομακρύνουν τον Ποροσένκο. Συνειδητοποίησα ότι ο Δεξιός Τομέας είναι οι ίδιοι φυσιολογικοί άνθρωποι».

Διάφορα τμήματα του παγκόσμιου ακροδεξιού φαν κλαμπ του Πούτιν έχουν επίσης πολεμήσει στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων των Falanga (πολωνοί φασίστες) [xcvii], Ορθόδοξη Αυγή (Βούλγαροι κληρικοί φασίστες) [xcviii], Λεγεώνα του Αγίου Στεφάνου (Ούγγροι φασίστες [xcix]που συντάσσονται με το Γιόμπικ) και απόσπασμα του Γιόβαν Σέβιτς (Σέρβοι Τσέτνικ) [c]. Αν και δεν πολεμούσε, το γερμανικό νεοναζιστικό AfD [ci]πραγματοποίησε επισκέψεις υψηλού επιπέδου στις «δημοκρατίες» του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με το περιοδικό Prospect:

«Διάφοροι ακροδεξιοί Ιταλοί μισθοφόροι και ultras (οι εξτρεμιστές ποδοσφαιρόφιλοι της χώρας) [cii]πολεμούν ακόμη και στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία. Πολλοί από αυτούς τους μαχητές έχουν έρθει σε επαφή με μια νεοναζιστική οργάνωση που ονομάζεται Rusich, η οποία εμπνέεται από τον πανσλαβισμό και τη λαχτάρα για την αναδημιουργία μιας εθνικιστικής εκδοχής της ΕΣΣΔ του 21ου αιώνα. Η ανταλλαγή στελεχών γίνεται και προς τις δύο κατευθύνσεις: τα τελευταία χρόνια διάφοροι Ιταλο-Ρώσοι έχουν θέσει υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές στη Ρώμη για το Forza Nuova και ένα άλλο νεοφασιστικό κόμμα, το Fratelli D’Italia».

Μια άλλη ιταλική φασιστική ομάδα, η Millennium [ciii], πολέμησε επίσης στο Ντονέτσκ, η ομάδα κατηγορείται για αδικήματα «που κυμαίνονται από τη στρατολόγηση, την εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση ξένων μισθοφόρων στην Ανατολική Ουκρανία [civ], μέχρι τη μάχη στο πλευρό φιλορώσων και εθνικιστών εξτρεμιστών στην περιοχή». Μέλη της γαλλικής ακροδεξιάς «ευρασιατικής» ομάδας Unité Continentale [cv] έχουν επίσης πολεμήσει στο Ντονμπάς.

Ενεργή παγκόσμια ακροδεξιά υποστήριξη του Άσαντ

Παράλληλα με την αγάπη για τον Πούτιν γενικά, ο παγκόσμιος φασισμός είναι επίσης ειδικά ερωτευμένος με ένα από τα σημαντικότερα έργα του Πούτιν ανεξάρτητα από τον Πούτιν: με την υποστήριξή τους στο γενοκτονικό καθεστώς Άσαντ της Συρίας. Παντού στον κόσμο –στις ΗΠΑ, παντού στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, σε διάφορες αντιδραστικές κυβερνήσεις από την Ινδία μέχρι την Ουγγαρία– οι ακροδεξιοί, οι φασίστες, οι ναζί, οι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής, οι ακροδεξιοί λαϊκιστές υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα τον Άσαντ.

Αυτό αφορά κάτι περισσότερο από τις σχέσεις τους με τον Πούτιν ή με τους συμμάχους του Άσαντ στο ναζιστικού τύπου Συριακό Σοσιαλ-Εθνικιστικό Κόμμα (που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1930 με θαυμασμό για τον ναζισμό και φέρει την ιδιαίτερη δική του σβάστικα). Μάλλον, η παγκόσμια ακροδεξιά έχει τσιμπήσει την προπαγάνδα του Άσαντ ότι διεξάγει έναν πόλεμο για τον πολιτισμό εναντίον των «ισλαμιστών τρομοκρατών» και των «τζιχαντιστών», προστατεύοντας τους χριστιανούς και τις μειονότητες. Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» του Άσαντ, όπως και ο πόλεμος του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος με τον οποίο η ακροδεξιά ταυτίζεται πλήρως.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσο ο πατέρας όσο και η κόρη Λε Πεν έχουν ταχθεί σθεναρά υπέρ του Άσαντ [cvi]. Το 2012, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν δήλωσε ότι «είναι φυσικό για το συριακό κράτος να υπερασπίζεται τον εαυτό του» [cvii], οπότε ο Άσαντ δεν πρέπει να επικρίνεται από χώρες που πολέμησαν τη ναζιστική Γερμανία! Η Μαρί Λεπέν το 2015 υποστήριξε ότι ο Άσαντ είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να κυβερνήσει τη Συρία και να τη σώσει από το χάος. Το 2016, ο πρώην ηγέτης της νεολαίας του Εθνικού Μετώπου Ζυλιέν Ροσεντί επισκέφθηκε τη Δαμασκό [cviii]για να βγάλει μια selfie με τον αγαπημένο του τύραννο.

Τον Ιούνιο του 2013, μια μεγάλη αντιπροσωπεία Ευρωπαίων φασιστών επισκέφθηκε τη Δαμασκό [cix] για να εκφράσει την υποστήριξή της στη δικτατορία του Άσαντ. Σύμφωνα με τον Anton Shekhovtsov, η αντιπροσωπεία περιελάμβανε:

- τον Μπάρτος Μπέκιερ, ηγέτη της πολωνικής φασιστικής Falanga (η οποία υποστηρίζει την αφαίρεση των δικαιωμάτων ιθαγένειας από τους Πολωνούς Εβραίους) [cx], και τον Ματέους Πισκόρσκι, μέλος της Samooborona (Αυτοάμυνα), στη Πολωνία,

- τον Φρανκ Κρέγιαλμαν και τον Φίλιπ Ντεβίντερ της Vlaams Belang, στο Βέλγιο,

- τον Νικ Γκρίφιν, ηγέτη του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, στο Ηνωμένο Βασίλειο,

- τον Ρομπέρτο Φιόρε, ηγέτη της Forza Nuova (Νέα Δύναμη), στην Ιταλία,

- τον Λικ Μισέλ, ηγέτη του Parti Communautaire National-Européen και ιδρυτή του Ευρασιατικού Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία και τις Εκλογές, στο Βέλγιο.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συριακής Λαϊκής Συνέλευσης, Μοχάμμαντ Τζιχάντ αλ-Λάχαμ, και τον πρωθυπουργό Ουάελ Ναντέρ αλ-Χαλκί.

Ο Γκρίφιν, ο οποίος δήλωσε ότι η συριακή αντιπολίτευση είναι «τζιχαντιστές τρομοκράτες» [cxi], έχει εκφράσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στον Άσαντ, όπως και ο ιδρυτής του EDL Τόμι Ρόμπινσον [cxii], η ακροδεξιά Βρετανίδα σχολιάστρια Κέιτι Χόπκινς [cxiii] (η οποία επίσης επαινεί δυτικούς προπαγανδιστές του Άσαντ, όπως η Vanessa Beeley [cxiv] και το «Partisan Girl») και ο Νάιτζελ Φάρατζ [cxv], μεταξύ άλλων ακροδεξιών Βρετανών.

Η σύμβουλος πολιτικής και μέσων ενημέρωσης του προέδρου Άσαντ, Μπουτχάινα Σααμπάν, συναντά μια ακόμη αντιπροσωπεία του φασιστικού Ευρωπαϊκού Μετώπου Αλληλεγγύης για τη Συρία

Μάιος 2016, η σύμβουλος πολιτικής και μέσων ενημέρωσης του προέδρου Άσαντ, Μπουτχάινα Σααμπάν, συναντά μια ακόμη αντιπροσωπεία του φασιστικού Ευρωπαϊκού Μετώπου Αλληλεγγύης για τη Συρία.

Το 2016, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Σαχινίδης [cxvi]επισκέφθηκε τη Συρία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμμαντ Τζιχάντ αλ-Λάχαμ. Νωρίτερα, το 2013, ο ελληνικός νεοναζιστικός Μαύρος Κρίνος ισχυρίστηκε ότι είχε μαχητές στη Συρία [cxvii]που υποστήριζαν τον Άσαντ, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στην ανακατάληψη από το καθεστώς του Κουσάιρ το οποίο κατείχαν οι αντάρτες [cxviii] . Ο Μαύρος Κρίνος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Μετώπου Αλληλεγγύης [cxix], ενός συνασπισμού ακροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων «ανοιχτού σε όλους όσοι αγαπούν τη Συρία και υποστηρίζουν την αλληλεγγύη προς τον πρόεδρο Άσαντ, το συριακό έθνος και τον στρατό του». Η νεοναζιστική Skandinaviska Förbundet (Σκανδιναβική Ένωση) [cxx] έχει επίσης στείλει μαχητές στη Συρία.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013, μια ιταλική αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Μετώπου Αλληλεγγύης [cxxi] ταξίδεψε στη Δαμασκό και την Ταρτούς «για να υποστηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και τον συριακό λαό». Μαζί με τη Forza Nuova, στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και το αντιμεταναστευτικό CasaPound[cxxii] , «το φασιστικό κίνημα που επανέφερε τον Μουσολίνι στο προσκήνιο», το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2015 προσκάλεσε το συριακό καθεστώς και το SSNP στο «Διεθνές Συνέδριο ταυτότητας-αλληλεγγύης» στη Ρώμη. Σύμφωνα με την επικεφαλής Σιμόνε Ντι Στέφανο, «υπό το καθεστώς Άσαντ, οι άνθρωποι μπορούν να γιορτάζουν ανοιχτά τα Χριστούγεννα [cxxiii] και οι γυναίκες δεν υποχρεώνονται να φορούν μαντίλα. Φυσικά, μας αρέσει η ιδεολογία του συριακού κράτους, αλλά υποστηρίζουμε επίσης αυτό που εκπροσωπούν». Το 2016, ο επικεφαλής της Forza Nuova Ρομπέρτο Φιόρε [cxxiv] έγραψε ότι η φασιστική του ομάδα «υπερασπίζεται τον Άσαντ και τον συριακό λαό από τις επιθέσεις του ISIS και των ΗΠΑ», σε μια ανάρτηση που έδειχνε μέλη της FN να κρατούν ένα πανό υπέρ του Άσαντ.

Όταν το 2019, η CasaPound επισκέφθηκε το Χαλέπι, το συριακό υπουργείο Τουρισμού ανέφερε στο Twitter την επίσκεψη με το μήνυμα «Η Συρία ξαναβρίσκει τον τουρισμό της» [cxxv] . Το CasaPound «εξέφρασε τη χαρά του να βιώσει την ταχεία διαδικασία αποκατάστασης και την ανθεκτικότητα και τη σταθερότητα του συριακού λαού».

Το υπουργείο Τουρισμού της Συρίας εκθειάζει την άνοδο του φασιστικού τουρισμού

Το υπουργείο Τουρισμού της Συρίας εκθειάζει την άνοδο του φασιστικού τουρισμού

Οι φασίστες της CasaPound τουρίστες στη Συρία

Οι φασίστες της CasaPound τουρίστες στη Συρία

Ο Ούντο Βόιγκτ, πρώην ηγέτης του νεοναζιστικού γερμανικού NPD [cxxvi] , συμμετείχε το 2016 σε ταξίδι της Συμμαχίας για την Ειρήνη και την Ελευθερία στη Συρία- κατά την επιστροφή του σημείωσε ότι «δεν παρατήρησε καμία καταπίεση» και επομένως «δεν υπάρχει λόγος φυγής», όντας υπέρμαχος της βίαιης επιστροφής των Σύρων προσφύγων στον Άσαντ. Το ακροδεξιό AfD [cxxvii]διοργάνωσε τα δικά του «διερευνητικά» ταξίδια στη Συρία τον Μάρτιο του 2018 και τον Νοέμβριο του 2019, τα οποία εξυμνήθηκαν από το καθεστώς, με στόχο να αποδείξει πόσο «ασφαλής» είναι η χώρα του Άσαντ για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Το AfD έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον Άσαντ, μέσω κάποιου Kevork Almassian [cxxviii] , ενός Σύρου που, περιέργως, ζήτησε άσυλο στη Γερμανία παρόλο που ήταν μανιακός Ασαντιστής, και του δόθηκε δουλειά στο γραφείο του AfD.

Στις ΗΠΑ, ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, υποστηρίζει εδώ και καιρό το φλερτ με τον Άσαντ, τον οποίο θεωρεί «πολιτισμένο άνθρωπο» [cxxix] και «πηγή σταθερότητας σε αυτόν τον χαοτικό κόσμο». Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, το πρώην μέλος της Κλαν, Ντέιβιντ Ντιουκ [cxxx] εκφώνησε ομιλία στη Δαμασκό το 2005 στην κρατική τηλεόραση, υποστηρίζοντας ότι και η χώρα του ήταν «υπό κατοχή από τους Σιωνιστές». Συνεπής στον θαυμασμό του, τον Μάρτιο του 2017 ο Ντιούκ δήλωσε: «Ο Άσαντ είναι ένας σύγχρονος ήρωας [cxxxi] που αντιστέκεται στις δαιμονικές δυνάμεις που προσπαθούν να καταστρέψουν τον λαό και το έθνος του - Ο Θεός να ευλογεί τον Άσαντ!» .

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των λευκών εθνικιστών «Unite the Right» στο Σάρλοτσβιλ το 2017 [cxxxii] , οι συμμετέχοντες φορούσαν περήφανα μπλουζάκια που διαφήμιζαν «Bashar’s Barrel Delivery Co». Ο λευκός ρατσιστής Τζέιμς Φιλντς που δολοφόνησε την Heather Heyer [cxxxiii] δημοσίευσε ένα πορτρέτο του Άσαντ με τη λεζάντα «ΑΗΤΤΗΤΟΣ».

Είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς κάποιον από την αμερικανική ακροδεξιά που να μην έχει υπερασπιστεί τον Άσαντ, είτε με τη μορφή άρνησης του χημικού πολέμου, είτε με τη μορφή συκοφαντιών για τα Λευκά Κράνη, είτε με γενικότερους επαίνους για τον υποτιθέμενο «νικητή των τζιχαντιστών», από τον Άλεξ Τζόουνς [cxxxiv] και το δεξιό συνωμοσιολογικό «Infowars» του, μέχρι τους ακροδεξιούς σχολιαστές Ανν Κούλτερ [cxxxv], Μάικ Πίνοβιτς [cxxxvi], τον οικοδεσπότη του Fox and Friends Στιβ Ντούσι [cxxxvii], την Τόμι Λάρεν [cxxxviii] (η οποία προσπάθησε να υπενθυμίσει στον Τραμπ «ότι πρώτα η Αμερική»), και φυσικά τον ρατσιστή Τάκερ Κάρλσον. Ενώ κάποιοι λανθασμένα βλέπουν την Τούλσι Γκάμπαρντ ως μέλος της «Αριστεράς», στην πραγματικότητα ο έπαινος της για τον Άσαντ προέρχεται από το ίδιο μέρος με τον έντονο σιωνισμό της, την αγάπη της για το BJP και τον ισχυρισμό της ότι είναι «γεράκι» για τους πολέμους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη - δηλαδή από την ακροδεξιά ισλαμοφοβία.

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Wael Nader al-Halqi και ο Nick Griffin. Δαμασκός, Ιούνιος 2013

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Wael Nader al-Halqi και ο Nick Griffin. Δαμασκός, Ιούνιος 2013

Roberto Fiore

Roberto Fiore, Υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Omran al-Zoubi, Nabil Al Malazi. Δαμασκός, Ιούνιος 2013

Βέβαια, η πιο συστημική ακροδεξιά στις ΗΠΑ και αλλού, σε αντίθεση με τους ακροδεξιούς και τους φασίστες, είναι μια ετερόκλητη ομάδα. Ενώ ορισμένοι στη δεξιά είναι κατά του Άσαντ επειδή τάσσονται κατά του Ιράν ή επειδή αγαπούν τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και βλέπουν τον Άσαντ ως βολικό στόχο, σε συντριπτικό βαθμό η ρητορική κατά του Άσαντ ήταν πιο διαδεδομένη μεταξύ των «φιλελεύθερων παρεμβατικών» φωνών στο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ η σκληρή δεξιά έτεινε προς το τροπάριο «ο Άσαντ δεν είναι καλός, αλλά είναι καλύτερος από τους τζιχαντιστές».

Ο Τραμπ ήταν ευθέως υπέρ του Άσαντ [cxxxix] κατά την προεκλογική του εκστρατεία και διατήρησε αυτή τη θέση μέχρι που ο Άσαντ τον πρόδωσε χρησιμοποιώντας αέριο σαρίν, οδηγώντας τον Τραμπ να εξαπολύσει ένα θεατρικό χτύπημα που έκανε σχεδόν μηδενική ζημιά στον στρατό του Άσαντ- ο Τραμπ διέκοψε κάθε βοήθεια της εποχής Ομπάμα προς τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό [cxl] και ακόμη και προς την πολιτική αντιπολίτευση [cxli] και εξασφάλισε ότι όποιος υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ πολεμά μόνο τον ISIS [cxlii] . Ο Τεντ Κρουζ είχε παρόμοια θέση [cxliii], ο Άσαντ ήταν κακός αλλά είναι το μικρότερο κακό σε σχέση με τους ισλαμιστές που πολεμά. Ο διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντικ Μπλακ [cxliv], ήταν πιο ξεκάθαρα φιλο-Άσαντ, επισκεπτόμενος τον Άσαντ στη Δαμασκό δύο φορές. Ο Μπλακ και ο Κρουζ συνδέονται με τη χριστιανική δεξιά, πολλοί από τους οποίους βλέπουν τον Άσαντ ως σωτήρα των χριστιανών απέναντι στον «ισλαμικό εξτρεμισμό». Ένας άλλος σκληρός αντιδραστικός, ο βουλευτής Ντάνα Ροχραμπάχερ [cxlv], ζητούσε επίσης συνεχώς υποστήριξη στον Άσαντ (πράγμα που δεν τον εμπόδισε να είναι έντονα αντι-ιρανός). Στη συνέχεια, υπάρχει ο παλιός αντιδραστικός και σύμμαχος του Τραμπ, ο Νιουτ Γκίνγκριτς, ο οποίος επίσης θεωρεί ότι «και οι δύο πλευρές» είναι το ίδιο κακές μεταξύ τους [cxlvi]. Ο αρχι-πολεμοκάπηλος Τζον Μπόλτον, του οποίου η κύρια πολιτική επί 20 χρόνια ήταν «επίθεση στο Ιράν», κάνει μια εξαίρεση με τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή καθεστώτος θα είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στην εξουσία η «Αλ Κάιντα». Στη συνέχεια έχουμε άλλους αντιδραστικούς νεοσυντηρητικούς και ισλαμοφοβικούς εξτρεμιστές όπως ο Ντάνιελ Πάιπς, ο οποίος έγραψε το «Υποστηρίξτε τον Άσαντ» ενάντια στους ισλαμιστές [cxlvii], και διάφορους πρώην νεοσυντηρητικούς όπως ο Λέσλι Γκελμπ [cxlviii] που στράφηκε στον Άσαντ ως ασπίδα κατά της τρομοκρατίας.

Ο Πούτιν, ο παγκόσμιος φασισμός, ο Άσαντ και οι συνδέσεις με το Ισραήλ

Στο 95% των παραπάνω περιπτώσεων παγκόσμιας ακροδεξιάς υποστήριξης του Άσαντ, αυτά τα κόμματα, οι οργανώσεις και οι εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν επίσης σθεναρά το Ισραήλ και τον πόλεμό του κατά του παλαιστινιακού λαού, για τον ίδιο λόγο: το Ισραήλ είναι ένα ακόμη κράτος-σύνορο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ένας υπερασπιστής του δυτικού «πολιτισμού» ενάντια στην «ισλαμική τρομοκρατία». Δεδομένης της φύσης του Ισραήλ ως κράτους απαρτχάιντ, θα συμπεριληφθεί εδώ ως μέρος της παγκόσμιας ακροδεξιάς (όπως θα συνέβαινε και με το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, αν εξακολουθούσε να υπάρχει), αλλά ακόμη και για όσους δεν το αποδέχονται αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για τον ουσιαστικά φασιστικό χαρακτήρα των κομμάτων της ισραηλινής δεξιάς: του Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Νετανιάχου και άλλων κομμάτων της κοσμικής, θρησκευτικής και εποικιστικής δεξιάς, όπως αυτά του σημερινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ και του υπουργού και των δύο, Άβινγκντορ Λίμπερμαν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Λεπέν και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο/Συναγερμό [cxlix], το αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας [cl], το νεοναζιστικό AfD στη Γερμανία [cli], τη Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία [clii], το Vlaams Belang του Βελγίου [cliii], το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκέερτ Βίλντερς [cliv], το βρετανικό Εθνικό Κόμμα [clv], την Αγγλική Αμυντική Λίγκα (EDL) [clvi], την Κέιτι Χόπκινς [clvii] (η οποία ζήτησε τη σύλληψη μιας πενθούσας Παλαιστίνιας μητέρας, της οποίας το μωρό πέθανε από την εισπνοή δακρυγόνων της ισραηλινής αστυνομίας [clviii]), τον Νάιτζελ Φάρατζ [clix], τον Όρμπαν [clx], τον Μπολσονάρο [clxi], την αμερικανική ακροδεξιά [clxii] σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της [clxiii]– είναι όλοι απολύτως φιλοϊσραηλινοί και συνήθως ευνοούν την πιο σκληρή ισραηλινή πολιτική κατά των Παλαιστινίων, όπως εφαρμόζεται και διατυμπανίζεται από την ισραηλινή ακροδεξιά (π.χ. η υποστήριξη της βίαιης ακροδεξιάς Εβραϊκής Αμυντικής Λίγκας (Jewish Defence League) [clxiv]από τη Λεπέν και το EDL [clxv] – ακόμα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποκαλεί την JDL τρομοκρατική!).

Ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά Σαλβίνι έχει υποσχεθεί ότι, αν εκλεγεί, θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ [clxvi], όπως και το γερμανικό AfD και άλλοι.[clxvii] Πράγματι, όπως ακριβώς το AfD έχει μια «ειδική σχέση» με τον Άσαντ μέσω του Kevork Almassian [clxviii], έχει μια ειδική σχέση με το Ισραήλ μέσω του γιου του Νετανιάχου, Γιαΐρ Νετανιάχου [clxix] αφού ο ίδιος κατακεραύνωσε την «κακιά» Ευρωπαϊκή Ένωση ως εχθρό του Ισραήλ και «όλων των ευρωπαϊκών χριστιανικών χωρών», το AfD τον ανέδειξε ως το «πρόσωπο της αφίσας» του [clxx] .

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται προβληματικό, δεδομένου του παραδοσιακού αντισημιτισμού της ακροδεξιάς, η πλειοψηφία της παγκόσμιας ακροδεξιάς έχει εδώ και καιρό μεταπηδήσει από τον αντισημιτισμό στην ισλαμοφοβία [clxxi] και βλέπει το Ισραήλ, με τη σκληρή γραμμή του απέναντι στους ως επί το πλείστον Mουσουλμάνους Παλαιστίνιους, ως πρότυπο του είδους του σκληρού αντιμεταναστευτικού, μιλιταριστικού εθνο-κράτους [clxxii] για το οποίο αγωνίζονται, μέρος του οράματός τους για μια «ιουδαιοχριστιανική» Ευρώπη [clxxiii] που είναι «εγκλωβισμένη σε μια σύγκρουση πολιτισμών ενάντια στον μουσουλμανικό κόσμο». Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά αυτές είναι ως επί το πλείστον απλώς γνήσια πισωγυρίσματα, πραγματικοί ναζί ή Κλανς (όπως ο Ντέιβιντ Ντιουκ), δηλαδή περιθωριακό κομμάτι της ακροδεξιάς. Σε κάθε περίπτωση, οι ισραηλινοί ηγέτες, ειδικά οι δεξιοί του Λικούντνικ και των συμμάχων του, δεν έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν με ακροδεξιές κυβερνήσεις [clxxiv] και οργανώσεις που, παρά την αγάπη τους για το Ισραήλ [clxxv], εξακολουθούν να διακατέχονται από έναν βαθμό αντισημιτισμού [clxxvi].

Ακόμη και ορισμένοι από τους πιο αμετανόητους αντισημίτες της ναζιστικής ακροδεξιάς είναι ταυτόχρονα υπέρ του Ισραήλ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ρίτσαρντ Σπένσερ, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «Λευκό Σιωνιστή» [clxxvii], αποκαλώντας το Ισραήλ «το πιο σημαντικό και ίσως το πιο επαναστατικό εθνο-κράτος», [clxxviii] το οποίο και αυτός θέλει για τους «λευκούς» στις ΗΠΑ. Υποστήριξε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσας» του Ισραήλ από τον Τραμπ και ενθουσιάστηκε με τον νόμο του Νετανιάχου για το «έθνο-κράτος» [clxxix] . Απλώς δεν του αρέσουν οι «παγκοσμιοποιημένοι» Εβραίοι που ζουν στις ΗΠΑ, γεγονός που οδηγεί στο να «ξεριζώνονται οι λευκοί από αυτή τη χώρα» [clxxx] , σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς Εβραίους «που κατανοούν [την] ταυτότητά τους, που έχουν την αίσθηση της εθνικότητας και της λαϊκής τους υπόστασης». Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο εμπνευστής του Σπένσερ, ο Αλεξάντερ Ντούγκιν, έχει παρόμοια άποψη: «ο κύριος εχθρός της εβραϊκής παράδοσης θα προέλθει από το ίδιο της το σπίτι» [clxxxi] , από «το μικτό πλήθος, τον αφομοιωμένο λαό», όπως ακριβώς «στη δική μας κοινότητα, με παρόμοιο τρόπο, ο κύριος εχθρός του ρωσικού έθνους είναι οι φιλελεύθεροι Ρώσοι και όχι οι εκπρόσωποι άλλων ομάδων». Όπως και στον κλασικό αντισημιτισμό, ο εχθρός είναι ο «κοσμοπολίτης» Εβραίος και όχι ο «παραδοσιακός» Εβραίος που είναι προσκολλημένος στο κράτος του Ισραήλ.

Αυτή η λίγο-πολύ απόλυτη ταύτιση της δυτικής φασιστικής υποστήριξης προς τον Άσαντ και το Ισραήλ δεν είναι απλώς ένας περίεργος παραλληλισμός, αλλά είναι ιδεολογικά συνεπής, υποστήριξη προς δύο «γραμμές του μετώπου» στον «πολιτιστικό» τους πόλεμο κατά του «ριζοσπαστικού Ισλάμ». Αλλά επιπλέον, υπάρχει μια βασική σύνδεση μεταξύ των δύο: το καθεστώς Πούτιν, το οποίο ενώ παρενέβη στη Συρία για να βοηθήσει τη νίκη του Άσαντ, έχει επίσης καλλιεργήσει άριστες σχέσεις με την ισραηλινή δεξιά.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το 2015, ο Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ηγέτης του Λικούντ, ο σιωνιστής εξτρεμιστής Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν σταμάτησαν ποτέ να έχουν συναντήσεις υψηλού επιπέδου - ο Νετανιάχου συναντήθηκε με τον Πούτιν περισσότερο από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη. Το 2018, ο Νετανιάχου ήταν ένας από τους δύο μόνο παγκόσμιους ηγέτες [clxxxii] που στεκόταν δίπλα στον Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία για τον εορτασμό της 73ης επετείου της σοβιετικής νίκης εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας, μαζί με τον Αλεξάντερ Βούτσιτς της Σερβίας. Ο Νετανιάχου παρουσίασε ακόμη και μια τεράστια διαφημιστική αφίσα [clxxxiii] που δείχνει τον εαυτό του μαζί με τον Πούτιν για τις εκλογές του 2019. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι δύο εταίροι ήταν επίσης ενθουσιώδεις σύμμαχοι του Τραμπ [clxxxiv] . Επί των ημερών του, το Ισραήλ επέτρεψε στην εταιρεία «Cellebrite» «να πουλήσει τη συσκευή υποκλοπής κινητών τηλεφώνων στην Επιτροπή Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αποτελεί για τον πρόεδρο Πούτιν βασικό εργαλείο εσωτερικής καταστολής [clxxxv] και πολιτικών διώξεων στη χώρα».

Εκλογική αφίσα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Λικούντ με τον Πούτιν και τον Νετανιάχου, 2019

Εκλογική αφίσα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος Λικούντ με τον Πούτιν και τον Νετανιάχου, 2019

Επίσης, ο εξίσου ακροδεξιός διάδοχός του και πρώην σύμμαχός του, πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ήταν ο πρώτος «ηγέτης του κόσμου» [clxxxvi] που πραγματοποίησε επίσκεψη υψηλού επιπέδου στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Πούτιν. Η πρώτη δήλωση του Μπένετ μετά την εισβολή της Ρωσίας απλώς επιβεβαίωσε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην κυριαρχία, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στη Ρωσία. [clxxxvii] Μετά από πιέσεις των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών και «μετριοπαθής» σιωνιστής Γιαΐρ Λαπίντ εξέδωσε την επίσημη, μισή καταδίκη. Αλλά ακόμη και τότε ο Μπένετ αρνήθηκε να αναφέρει τον Πούτιν ή τη Ρωσία σε επόμενες δηλώσεις- απαίτησε από τους υπουργούς του να μην λένε τίποτα [clxxxviii]- απέρριψε τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για όπλα και υποσχέθηκε να εμποδίσει κάθε προσπάθεια των κρατών της Βαλτικής [clxxxix] να στείλουν όπλα ισραηλινής κατασκευής στην Ουκρανία. Ο εξίσου φασίστας υπουργός του Λίμπερμαν αρνήθηκε αργότερα να καταδικάσει τη Ρωσία [cxc] μετά τη σφαγή της Μπούτσα, ισχυριζόμενος ότι «υποστηρίζω πρώτα απ’ όλα τα ισραηλινά συμφέροντα». Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε εμποδίσει τις ΗΠΑ να παράσχουν στην Ουκρανία την ισραηλινή τεχνολογία πυραυλικής ασπίδας «σιδερένιος θόλος» [cxci].

Το Ισραήλ απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ να συνυπογράψει μια κίνηση προς το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υποβολή πρότασης καταδίκης της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση. Και πάλι αυτό προκάλεσε επιπλήξεις από την Ουάσινγκτον [cxcii] , οπότε το Ισραήλ ψήφισε υπέρ στη Γενική Συνέλευση, όπου όμως δεν είχε κανένα αντίκρισμα. Ο Μπένετ εξήγησε ότι η Ρωσία κατανόησε την αναγκαστική στάση του Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε η Ρωσία [cxciii], υποσχόμενη ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη συνεργασία τους στη Συρία. Εν τω μεταξύ, η ακροδεξιά αντιπολίτευση το Λικούντ του Νετανιάχου, [cxciv] επικρίνει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι είπε οτιδήποτε, συμβουλεύοντας μια ακόμη πιο «επιφυλακτική» προσέγγιση.

Ενώ ο Πούτιν είναι ένας βασικός σύνδεσμος μεταξύ του Ισραήλ και του καθεστώτος Άσαντ (μαζί με τον άξονα ΗΑΕ-Μπαχρέιν-Αίγυπτος), οι ηγέτες του Ισραήλ δεν κρύβουν τις δικές τους απόψεις. Όταν τα στρατεύματα του Άσαντ ανακατέλαβαν το νότο το 2018 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας υπό την εποπτεία του Τραμπ και του Πούτιν, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Δεν είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς Άσαντ, για 40 χρόνια δεν έπεσε ούτε μια σφαίρα στα Υψίπεδα του Γκολάν» [cxcv] . Ο αρχηγός του επιτελείου του αντιστράτηγος Γκάντι Άιζενκοτ τόνισε ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει «μόνο» στις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ να καταλάβουν τα «σύνορα» του Γκολάν [cxcvi] , ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του, Μεΐρ Μπεν Σαμπάτ, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Άσαντ, αρκεί να φύγουν οι Ιρανοί [cxcvii] . Ο φασίστας υπουργός Άμυνας Λίμπερμαν σημείωσε ότι από τη σκοπιά του Ισραήλ «η κατάσταση επιστρέφει στο πώς ήταν πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, δηλαδή υπάρχει πραγματική διεύθυνση, κάποιος υπεύθυνος και κεντρική εξουσία», καθώς «είναι και προς το συμφέρον του Άσαντ» να διατηρήσει την ηρεμία στα κατεχόμενα «σύνορα» του Γκολάν [cxcviii] .

Με άλλα λόγια, το Ισραήλ πάντα προτιμούσε να επικρατήσει ο Άσαντ έναντι της εξέγερσης- η συμμαχία με τον Πούτιν δεν είναι μόνο επειδή το σύστημα αεράμυνας του Πούτιν στη Συρία επιτρέπει στο Ισραήλ να βομβαρδίζει ιρανικά περιουσιακά στοιχεία στη χώρα (η Ρωσία και το Ιράν υποστήριξαν και οι δύο τη νίκη του Άσαντ, αλλά τώρα είναι εν μέρει αντίπαλοι για την επιρροή και τα λάφυρα), όπως υποστηρίζεται ευρέως.

Στην πραγματικότητα η συμμαχία Ισραήλ-Ρωσίας προηγείται της άμεσης ρωσικής επέμβασης στη Συρία. Κατά τη διάρκεια του ισραηλινού αιφνιδιαστικού πολέμου στη Γάζα το 2014, ο Πούτιν δήλωσε «υποστηρίζω τον αγώνα του Ισραήλ» [cxcix] , ενώ το Ισραήλ αρνήθηκε να συνταχθεί με τους δυτικούς συμμάχους του στην καταδίκη της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας, απέχοντας στον ΟΗΕ και απορρίπτοντας τις κυρώσεις.

Ως εκ τούτου, η συμμαχία αυτή πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιό της: Η εδαφική επιθετικότητα του ίδιου του Ισραήλ, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω της προσάρτησης εδαφών άλλων χωρών και η δικαιολόγηση της κατοχής, της επιθετικότητας και της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας με βάση το ότι το παλαιστινιακό έθνος είναι μια μυθοπλασία, όλα αυτά προσομοιάζουν έντονα με τις ενέργειες και τις ιδεολογικές δικαιολογίες του Πούτιν. Αν και σύμμαχος της αμερικανικής αυτοκρατορίας, το Ισραήλ είναι μια μικρής κλίμακας ιμπεριαλιστική δύναμη από μόνη της με παρόμοιες «αναθεωρητικές» τάσεις με τη Ρωσία. Υπάρχει σαφής κατανόηση αυτής της συγγένειας εντός των κυρίαρχων ελίτ και των δύο χωρών.

Η ουκρανική ακροδεξιά εναντίον της ρωσικής ακροδεξιάς

what about azov

Ενώ η παραπάνω συνοπτική περιγραφή καταδεικνύει ότι η παγκόσμια ακροδεξιά υποστηρίζει τον Πούτιν σε συντριπτικό βαθμό και υπογραμμίζει την ανοησία στον ισχυρισμό του Πούτιν ότι θέλει να «αποναζιστικοποιήσει» οπουδήποτε, αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε την παρουσία ενός επιθετικού ακροδεξιού, φασιστικού και ναζιστικού τομέα μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών σχηματισμών που συνδέονται με τον ουκρανικό εθνικισμό.

Από τη μία πλευρά, η ακροδεξιά –το Σβόμποντα, ο Δεξιός Τομέας και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Αζόφ– έλαβε συνολικά μόνο περίπου 2,3% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές στην Ουκρανία, οπότε υπάρχει μια εξαιρετική δαιμονοποίηση στο να αποκαλείται η Ουκρανία κάποιου είδους «ναζιστική» περίπτωση, ισοδύναμη με τον ρατσιστικό χαρακτηρισμό των μαχητών της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή –στην Παλαιστίνη, τη Συρία και αλλού– ως «τζιχαντιστές».

Από την άλλη πλευρά, η ακροδεξιά –ιδίως το σύνταγμα Αζόφ– έχει διαδραματίσει κάπως μεγαλύτερο ρόλο στο στρατιωτικό μέτωπο από το 2014, μια συνήθης επίπτωση της πολεμικής δράσης η οποία τείνει να ενδυναμώνει τους σκληρούς τύπους και τους εθνικιστές. Το ακροδεξιό τάγμα Αζόφ σχηματίστηκε τον Μάιο του 2014 από μέλη της υπερεθνικιστικής συμμορίας Patriot of Ukraine και της νεοναζιστικής Κοινωνικής Εθνοσυνέλευσης, και είχε «εμπλακεί σε ξενοφοβικά και νεοναζιστικά ιδεολογήματα και επιτέθηκε σωματικά σε μετανάστες, στην κοινότητα των Ρομά και σε άτομα που αντιτίθενται στις απόψεις του» [cc] . Κέρδισε μεγάλη αρχική υποστήριξη λόγω της σχετικής αποδιοργάνωσης των επίσημων ουκρανικών δυνάμεων όταν ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωπες με τη ρωσική επέμβαση εκείνης της χρονιάς.

Τον Νοέμβριο του 2014, η κυβέρνηση ενσωμάτωσε το Τάγμα Αζόφ στην Εθνική Φρουρά, ως μέσο ελέγχου ή τιθάσευσής του [cci] - η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί πλέον να ενεργεί εκτός της πειθαρχίας των ενόπλων δυνάμεων. Αν και ίσως ένα αμφίβολο μέσο, διαχώρισε πράγματι την ένοπλη δύναμη από την πολιτική ηγεσία της. Ιδεολογικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού Andriy Biletsky, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Αζόφ, καθώς φέρεται να μην ήταν πλέον σε θέση να κάνουν ακροδεξιά δουλειά στον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Ρίτζμαν, ανώτερο σύμβουλο στο Counter Extremism Project του Βερολίνου [ccii] Το 2016 ο Biletsky ίδρυσε ένα ακροδεξιό πολιτικό κόμμα, το Εθνικό Σώμα. Για να πάρετε μια γεύση των απόψεών του, το 2010 είχε υποστηρίξει ότι η αποστολή της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι να «οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία εναντίον των σημιτικά καθοδηγούμενων Untermenschen (υπανθρώπων)» [cciii] . Αποκομμένος από την πρώην πολιτοφυλακή του, δημιούργησε το πολιτικό κίνημα «Κύκλος του Αζόφ» και μια νέα πολιτοφυλακή για εσωτερική καταστολή, την National Druzhyna [cciv] , που σχηματίστηκε το 2017 από βετεράνους του Τάγματος Αζόφ. Τον Ιανουάριο του 2018, η National Druzhyna «πραγματοποίησε πογκρόμ κατά της κοινότητας των Ρομά και επιτέθηκε σε μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ», με το πρόσχημα της «αποκατάστασης της τάξης» [ccv] . Αυτές οι ενέργειες της πολιτοφυλακής του Εθνικού Σώματος μπορούν εύκολα να συγχέονται με το σύνταγμα Αζόφ της Εθνικής Φρουράς, αλλά θα πρέπει να διακρίνονται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το σύνταγμα Αζόφ είναι πλέον ελεύθερο από φασιστική επιρροή, αλλά η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Το 2015, ο Αντρίι Ντιατσένκο, εκπρόσωπος του συντάγματος, ισχυρίστηκε ότι μόνο το 10-20% των μελών του συντάγματος είναι ναζιστές [ccvi] , καθώς εντάχθηκαν απλοί στρατεύσιμοι που δεν είναι αυτής της ιδεολογίας. Σύμφωνα με τον Kacper Rekawek από το Center for Research on Extremism στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, «χρόνο με το χρόνο, οι δεσμοί (μεταξύ του συντάγματος και του κινήματος) γίνονται πιο χαλαροί» [ccvii] . Ενώ αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να είναι ή να μην είναι αληθινοί, οι στολές εξακολουθούν να φέρουν το ναζιστικό σύμβολο Wolfsangel του αρχικού τάγματος [ccviii] .

Το 2018, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει κάθε αμερικανικό όπλο, εκπαίδευση ή βοήθεια προς το σύνταγμα Αζόφ [ccix] .

Το Αζόφ είναι επομένως μέρος του προβλήματος, επειδή η ίδια η ύπαρξή του ως μέρος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα από τη μικρή στρατιωτική του εμβέλεια αυτή καθαυτή∙ η ύπαρξη ενός συντάγματος με φασιστικές επιρροές στα μέτωπα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να οδηγηθούν οι όποιοι εθνοτικοί Ρώσοι αμφιταλαντεύονται στα χέρια των ακροδεξιών αυτονομιστών που ανήκουν στη Ρωσία. Η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει πράγματι να επικριθεί για το γεγονός ότι δεν το διέλυσε ή δεν διέκοψε πλήρως τους δεσμούς του με το πολιτικό κίνημα.

Ωστόσο, η τεράστια επέκταση της στρατιωτικής δράσης ως αποτέλεσμα της γενικής ρωσικής εισβολής μειώνει σημαντικά το σχετικό βάρος του Αζόφ και άλλων φασιστών, δεδομένης της «τεράστιας λαϊκής κινητοποίησης» [ccx]εκατομμυρίων Ουκρανών –συμπεριλαμβανομένων των ρωσόφωνων– που «έχουν ξεσηκωθεί και υπερβαίνουν κατά πολύ τους κρατικούς μηχανισμούς» για να υπερασπιστούν την ύπαρξη της χώρας τους. Το σύνταγμα Αζόφ εκτιμάται ότι αποτελείται από περίπου 900 μαχητές [ccxi] - οι μόνιμες ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι 196.000 στρατιώτες, με άλλες 900.000 εφεδρείες! [ccxii]

Ανεξάρτητα από αυτό, οι Ουκρανοί φασίστες που πολεμούν τη Ρωσία αποτελούν ουσιαστικά μια ανωμαλία στο σημερινό παγκόσμιο φασιστικό πνεύμα. Οι εκκλήσεις για παγκόσμια ακροδεξιά αλληλεγγύη από το Σβομπόντα της Ουκρανίας και το Πράβι Σέκτορ έπεσαν στο κενό το 2014 μετά το Ευρωμαϊντάν της Ουκρανίας. Υπήρχε ιστορικό σύνδεσης μεταξύ τμημάτων της ρωσικής και της ουκρανικής ακροδεξιάς πριν από το 2014 -το Σβομπόντα είχε καθεστώς παρατηρητή στην ακροδεξιά Συμμαχία Ευρωπαϊκών Εθνικών Κινημάτων (AENM / European National Movements). Ωστόσο, είχε ήδη διαγραφεί το 2013, [ccxiii] πριν από το Ευρωμαϊντάν, με πρωτοβουλία του ουγγρικού Jobbik, το οποίο διαφωνούσε με τις αντι-ουγγρικές δηλώσεις του Σβομπόντα. [ccxiv]

Σε κάθε περίπτωση, το 2014, το AENM δήλωσε ότι η νέα ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε καμία νομιμότητα και ότι υποστηρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία [ccxv] . Οι περισσότερες διασυνδέσεις μεταξύ της ουκρανικής και της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς τερματίστηκαν. «Για τους ριζοσπάστες εθνικιστές της Ουκρανίας το πρόβλημα με αυτές τις παλιές και νέες διασυνδέσεις είναι ότι πολλοί, αν όχι η πλειοψηφία, των ακροδεξιών ριζοσπαστικών σχηματισμών της Ευρώπης τρέφουν συμπάθεια ή ακόμη και επαφές με τη Ρωσία του Πούτιν» [ccxvi]. Συζητώντας γιατί διακόπηκαν οι προηγούμενες σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή της Ελλάδας, ο Αντρέ Ταρασένκο, ηγέτης του Δεξιού Τομέα, σημείωσε ότι «τις κόψαμε επειδή είναι με τον Πούτιν που χρηματοδοτεί τα περισσότερα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα, όπως της Λεπέν». [ccxvii]

Στο στρατιωτικό μέτωπο, το Αζοφ είχε λίγο μεγαλύτερη επιτυχία, με αρκετές φασιστικές ομάδες που είναι μεμονωμένες μεταξύ των ακροδεξιών εντός των χωρών τους να αναπτύσσουν δεσμούς. Ένα άρθρο στο Newsweek, πριν από την εισβολή, με τίτλο «Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσελκύει την αμερικανική ακροδεξιά για να πολεμήσει τη Ρωσία» [ccxviii] , υποστήριζε ότι «οι νεοναζιστικές πολιτοφυλακές έχουν στρατολογήσει υποστηρικτές της λευκής υπεροχής από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στον αγώνα τους κατά της Ρωσίας και να προωθήσουν τη ρατσιστική ιδεολογία». Ωστόσο, οι μόνες ομάδες που αναφέρθηκαν ήταν, στις ΗΠΑ, η ναζιστική Atomwaffen Division (μέλη της οποίας απελάθηκαν από την Ουκρανία) [ccxix] και το ρατσιστικό Rise Above Movement, που σαφώς έρχεται σε αντίθεση με την έντονα φιλοπουτινική ηγεμονία στην αμερικανική ακροδεξιά, το νεοναζιστικό Τρίτο Μονοπάτι (Der Dritte Weg) της Γερμανίας, που διαφοροποιείται από τα φιλοπουτινικά NPD και AfD, και η φασιστική CasaPound της Ιταλίας.

Οι ιδιόμορφοι φασίστες της CasaPound μπορεί επίσης να θέλουν να ξεχωρίσουν τη θέση τους από τη Forza Nuova, τη Lega Nord και άλλους φιλοπουτινικούς Ιταλούς φασίστες υποστηρίζοντας την Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα η θέση τους είναι πιο αμφίσημη: «ορισμένα μέλη της CasaPound έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, ενώ άλλα υποστηρίζουν το Κρεμλίνο και έχουν πολεμήσει ακόμη και στο πλευρό των φιλορώσων μαχητών στην Ανατολική Ουκρανία» [ccxx] . Η CasaPound έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με το Αζόφ στο Λβοφ- αλλά έχει επίσης συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις με άλλους Ιταλούς φασίστες, όπου «το πλήθος επιδείκνυε αφίσες που εξυμνούσαν τον Πούτιν καθώς επίσης και κυμάτιζε σημαίες της DNR» [Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ] [ccxxi] , και οργάνωσε μια δημόσια συνάντηση στη Ρώμη με τον Ντούγκιν. Εξηγώντας το όραμα της CasaPound για μια νέα Μεσόγειο υπό ιταλική ηγεμονία, ο Σιμόνε Ντι Στέφανο, εξήγησε ότι «εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ατλαντικής Συμμαχίας, η Ρωσία είναι ένας θεμελιώδης στρατηγικός σύμμαχος για εμάς ... Εκτιμώ πολύ την έννοια της «αιώνιας Ρωσίας» που εκφράζεται στο βιβλίο του Ντούγκιν». [ccxxii]

Ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής στην ακροδεξιά υποστήριξη του Πούτιν

Ο απροσδόκητος χαρακτήρας, η αγριότητα και η γενικευμένη φύση της άμεσης εισβολής της Ρωσίας στην κυρίαρχη Ουκρανία προκάλεσαν σημαντική ανησυχία στους ακροδεξιούς συμμάχους του Πούτιν, από αρκετά διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αν και οι περισσότεροι παραμένουν προσεκτικά υποστηρικτικοί, ορισμένοι έχουν εκφράσει ανησυχία, ενώ άλλοι διχάζονται μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού φασισμού.

Από τη μία πλευρά, τα ακροδεξιά κόμματα που έχουν κάποια τάση προς την «ευπρέπεια», λόγω της συμμετοχής τους στις εκλογές, έχουν ρεζιλευτεί από την απροκάλυπτη επιθετικότητα της Ρωσίας. Έτσι, για παράδειγμα, η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού Λεπέν, ο αντίπαλός της Ζεμμούρ, ο ηγέτης της ιταλικής Λέγκα του Βορρά Σαλβίνι, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν αναγκάστηκαν να καταδικάσουν την επίθεση [ccxxiii] - αν και λίγες ημέρες νωρίτερα εξακολουθούσαν να ισχυρίζονται ότι η ιδέα της εισβολής ήταν απλώς ένα χτύπημα και ότι η Ρωσία είχε όντως δικαιολογημένες «ανησυχίες για την ασφάλεια».

Η καταδίκη της κατάφωρης επίθεσης δεν τους έκανε υπέρμαχους της Ουκρανίας ή αναβαπτισμένα γεράκια απέναντι στη Ρωσία- μάλλον, έτειναν να υιοθετούν την ίδια θέση με τη φιλοπουτινική «αριστερά», δηλαδή, φυσικά καταδικάζουμε την εισβολή, οπότε ας πιέσουμε για διαπραγματεύσεις, συμβιβασμό, όχι κυρώσεις κ.λπ. Η Λεπέν αρνήθηκε τις απαιτήσεις να καταστρέψει τα προεκλογικά φυλλάδια που την απεικονίζουν σε περίοπτη θέση με τον Πούτιν, εξηγώντας ότι η εισβολή έχει αλλάξει «εν μέρει» μόνο την άποψή της γι’ αυτόν [ccxxiv] . Ο Ζέμουρ υποστήριξε ότι ενώ «ο Πούτιν είναι ο ένοχος, οι υπεύθυνοι βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, το οποίο δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται» [ccxxv] . Ενώ ο Όρμπαν συντάχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σχετικά με την εισβολή, τόνισε την αντίθεσή του στις κυρώσεις ή στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Κάποιοι εξακολουθούν να κατηγορούν εξ ολοκλήρου το ΝΑΤΟ χωρίς καμία κριτική στον Πούτιν. Για παράδειγμα, η Άλις Βάιντελ, βουλεύτρια του γερμανικού φασιστικού AfD, κατηγόρησε την αποτυχία της Δύσης να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη αντί να «σπρώχνει συνεχώς τα σύνορα της ανατολικής επέκτασης του ΝΑΤΟ», η οποία αποτελεί «προσβολή» για το μεγάλο κύρος της Ρωσίας [ccxxvi] . Ο Ολλανδός φασίστας Τιέρι Μπάουντετ του κακώς ονομαζόμενου Φόρουμ για τη Δημοκρατία υποστήριξε ότι «η Ρωσία δεν είχε πολλές επιλογές» [ccxxvii] .

Στο άλλο άκρο, ένα μεγάλο μέρος της πιο σκληρής ακροδεξιάς έχει προσελκυστεί από τον Πούτιν επειδή θεωρείται ως ένας σταθερός και σκληρός ηγέτης που δεν φοβάται να επιδείξει πυγμή για να υπερασπιστεί το «έθνος του», τον «δυτικό πολιτισμό» και τα συναφή. Εξ ου και η ομόφωνη υποστήριξή τους στην παροχή βοήθειας από τον Πούτιν στη δικτατορία του Άσαντ κατά των «ισλαμιστών». Δεν αισθάνονται καμία από τις πιέσεις «ευπρέπειας» της πρώτης ομάδας, αλλά η εισβολή του Πούτιν είναι ένα τεράστιο ρίσκο λόγω του διακυβεύματος: μια απόλυτη νίκη της αυτοκρατορικής Ρωσίας θα ενθάρρυνε σημαντικά τον θαυμασμό που λαμβάνει από τον παγκόσμιο φασισμό, ενώ μια ταπεινωτική ήττα θα μπορούσε εξίσου να οδηγήσει σε μαζική απώλεια υποστήριξης. Με τον ρωσικό στρατό καθηλωμένο, με χιλιάδες στρατεύσιμους να επιστρέφουν σε σακούλες πτωμάτων, με την αδυναμία να κατακτήσει ακόμη κάποια μεγάλη πόλη και με τις καταστροφικές επιπτώσεις των σκληρών δυτικών κυρώσεων, μια ταπεινωτική ήττα δεν αποκλείεται.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι η δυσκολία επιλογής μεταξύ εξίσου ελκυστικών φασιστικών εταίρων. Το Αζόφ φαίνεται να είχε κάποια επιτυχία με τις ενεργές προωθητικές δραστηριότητές του: «είναι ένα όνομα που υπερβαίνει την πραγματικότητα μεταξύ πολλών εξτρεμιστών. Έχει καλωσορίσει Δυτικούς στις τάξεις του μέσω ιστοσελίδων λευκής υπεροχής. Αυτοκόλλητα και εμβλήματα του Αζόφ έχουν εμφανιστεί σε όλο τον κόσμο» [ccxxviii] . Αυτά συνδυάζονται με τύπους μισθοφόρων με δεξιό προσανατολισμό και διάφορους ματσό εραστές των όπλων και φασίστες που απλά θέλουν εμπειρία μάχης, συμπεριλαμβανομένων πολλών που παραδέχονται ότι δεν πρόκειται να πολεμήσουν για την Ουκρανία, αλλά για ένα καθαρό λευκό κράτος, με την Ουκρανία να είναι ένα χρήσιμο εφαλτήριο [ccxxix] . Από εκεί που βρίσκονται στη Δύση, είναι απλά πιο εύκολο να μπουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν παρά να μπουν από την άλλη πλευρά.

Σε συνδυασμό με αυτό υπάρχει και η φασιστική ανησυχία για τα δύο «λευκά» έθνη που βρίσκονται σε πόλεμο. Αυτό μπορεί να προσφέρεται είτε για να υποστηρίξει την προπαγάνδα του Πούτιν ότι Ρώσοι και Ουκρανοί είναι «ένα έθνος» που διαχωρίζεται από κομμουνιστές και παγκοσμιοποιητές, είτε για να αντιταχθεί στον Πούτιν που εξαπολύει επίθεση εναντίον άλλων «λευκών». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συζήτηση σε ακροδεξιές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον ρόλο των «Εβραίων» στην εξώθηση δύο «λευκών» εθνών σε πόλεμο.

Μέχρι σήμερα, όμως, αυτό δεν έχει οδηγήσει σε μια μαζική μεταστροφή της παγκόσμιας ακροδεξιάς εναντίον του Πούτιν, αλλά μάλλον σε σύγχυση, διχασμό και νευρική παρακολούθηση. Η Deutsche Welle αναφέρει ότι «ορισμένοι από τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές της Γερμανίας έχουν εδώ και καιρό δεσμούς με τη νεοναζιστική πολιτοφυλακή Αζόφ της Ουκρανίας. Άλλοι Γερμανοί νεοναζί υποστηρίζουν τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν.[ccxxx] ... ακροδεξιοί ακτιβιστές που πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια καταγγέλλοντας τη γερμανική κυβέρνηση και τα περιοριστικά μέτρα της για τον έλεγχο της πανδημίας COVID, εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στη Ρωσία για να υπερασπιστεί τις αξίες τους: «Όταν προελάσει ο Πούτιν, οι άνδρες θα είναι και πάλι άνδρες, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα θα γίνουν φθηνότερα, ο εξισλαμισμός θα σταματήσει και οι πράσινοι και οι αριστεροί θα φυλακιστούν όλοι», αναφέρεται σε μήνυμα ομάδας συνομιλίας της ακροδεξιάς ομάδας «Free Thuringians». Αντίστοιχα, η Washington Post αναφέρει ότι «η σύγκρουση αποκάλυψε ένα ρήγμα μεταξύ των εξτρεμιστών» στη Γερμανία [ccxxxi] , που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Μια ομάδα με την ονομασία «Ελεύθερη Σαξονία» δήλωσε πρόσφατα στους οπαδούς της ότι η σύγκρουση «τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το ΝΑΤΟ», καταδικάζοντας τις εκστρατείες δυσφήμισης κατά των «φίλων του Πούτιν».

Έτσι, παρά τα διάφορα άρθρα με τίτλους όπως ότι ακροδεξιές πολιτοφυλακές στην Ευρώπη σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις [ccxxxii] , τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ελάχιστα. Αυτό το άρθρο αναφέρει ότι «τις τελευταίες ημέρες, ηγέτες πολιτοφυλακών στη Γαλλία, τη Φινλανδία και την Ουκρανία ανάρτησαν δηλώσεις με τις οποίες προέτρεπαν τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της Ουκρανίας ενάντια σε μια ρωσική εισβολή» και ότι «πολυάριθμες ακροδεξιές ομάδες λευκών εθνικιστών και νεοναζί σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είχαν εκφράσει ένα ξέσπασμα υποστήριξης προς την Ουκρανία, μεταξύ άλλων επιδιώκοντας να ενταχθούν σε παραστρατιωτικές μονάδες στη μάχη κατά της Ρωσίας», ενώ κατονομάζουν πολύ λίγες.

Το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν από τη Φινλανδία: «Νεοναζιστές και λευκοί ρατσιστές χρήστες του Telegram από τη Φινλανδία ενθάρρυναν επίσης τους Φινλανδούς συμπατριώτες τους να συμμετάσχουν στον αγώνα μαζί με τους Ουκρανούς...» Μια ανάρτηση έλεγε: «το πανάρχαιο καθήκον των Φινλανδών ήταν να διεξάγουν πόλεμο κατά των Ρώσων» [ccxxxiii] . Αλλά αυτό δεν προκαλεί έκπληξη – η Φινλανδία δέχθηκε εισβολή και κατοχή από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια ξανά από τον Στάλιν, που οδήγησε στη συμμαχία των Φινλανδών με τη ναζιστική Γερμανία κατά της Ρωσίας, δηλαδή, όπως και στην Ουκρανία, υπάρχει μια ιστορία εθνικών συγκρούσεων με τη Ρωσία που οδηγεί τους ακραίους εθνικιστές σε σύγκρουση με τη χώρα αυτή.

Συνολικά, λοιπόν, ενώ το οικοδόμημα της παγκόσμιας συμμαχίας του Πούτιν με τον φασισμό έχει υποστεί τριβές από αντίθετες πιέσεις, δεν έχει υπάρξει δραστική αλλαγή μέχρι σήμερα. Μια πλήρης ρωσική νίκη θα εδραίωνε σχεδόν σίγουρα τη συμμαχία και θα οδηγούσε σε μια τεράστια αύξηση της υποστήριξης για τα φασιστικά και ακροδεξιά κινήματα που υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το Κρεμλίνο παγκοσμίως. Αντίθετα, μια ταπεινωτική ήττα της Ρωσίας θα οδηγούσε ενδεχομένως στην εγκατάλειψη μιας αποδυναμωμένης Ρωσίας από πολλές φασιστικές ομάδες, και αντίστροφα, η μακροχρόνια συνεργασία τους με τον Πούτιν, η αναγγελία του ως του μεγάλου λευκού σωτήρα, μπορεί να δυσφημίσει πολλές από αυτές τις ομάδες και να τις οδηγήσει σε απώλεια υποστήριξης. Αυτός είναι ένας ακόμη, όχι ασήμαντος, λόγος για να ελπίζουμε στην ήττα του αιματηρού παιχνιδιού του Πούτιν σε αυτή τη φασιστική ακροδεξιά εκδοχή του ιμπεριαλισμού του τέλους του 19ου αιώνα.

Michael Karadjis, “Vladimir Putin: Can the God of global fascists and Nazis ‘de-Nazify’ a country?”, Syrian Revolution Commentary and Analysis, 6 Απριλίου 2022, https://mkaradjis.com/2022/04/06/vladimir-putin-can-the-god-of-global-fascists-and-nazis-de-nazify-a-country/.

Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article61993.

Σημειώσεις

[i] https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Replacement

Εθνικιστική ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας. Αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης θεωρίας συνωμοσίας για γενοκτονία των λευκών με τη σκόπιμη μαζική είσοδος μεταναστών και την καταστροφή του δυτικού πολιτισμού.

[ii] https://www.armahellas.com/2008/10/04/is-russia-the-key-to-white-survival-by-dr-david-duke/

[iii] https://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/news/397371-david-duke-praises-trump-for-putin-press-conference/

[iv] https://en.desk-russie.eu/2021/10/22/zemmour-or-the-fascination.html

[v] https://static01.nyt.com/images/2022/03/24/nytfrontpage/INYT_frontpage_global.20210319.pdf

[vi] https://www.newsweek.com/leaders-charlottesvilles-alt-right-protest-all-have-ties-russian-fascist-651384

[vii] https://qz.com/869938/how-russia-surpassed-germany-to-become-the-dangerous-new-role-model-for-trump-loving-american-white-supremacists/

[viii] https://historynewsnetwork.org/article/182605

[ix] https://www.illiberalism.org/unexpected-friendships-cooperation-of-ukrainian-ultra-nationalists-with-russian-and-pro-kremlin-actors/#ProKremlinWorld

[x] https://historynewsnetwork.org/article/182605

[xi] http://en.kremlin.ru/events/president/news/66181

[xii] http://en.kremlin.ru/events/president/news/67843

[xiii] https://en.wikipedia.org/wiki/Philosopher_king

[xiv] https://historynewsnetwork.org/article/182605

[xv] https://www.businessinsider.com/russia-connections-to-the-alt-right-2016-11

[xvi] https://www.academia.edu/37076582/WHEN_GOD_BECOMES_THE_WEAPON_Persecution_based_on_religious_beliefs_in_the_armed_conflict_in_Eastern_Ukraine

[xvii] https://www.foreignaffairs.com/articles/russia-fsu/2014-03-25/putins-western-allies?cid=soc-twitter-in-snapshots-putins_western_allies-032714

[xviii] https://en.desk-russie.eu/2021/10/22/zemmour-or-the-fascination.html

[xix] https://www.foreignaffairs.com/articles/russia-fsu/2014-03-25/putins-western-allies?cid=soc-twitter-in-snapshots-putins_western_allies-032714

[xx] https://www.foreignaffairs.com/articles/russia-fsu/2014-03-25/putins-western-allies?cid=soc-twitter-in-snapshots-putins_western_allies-032714

[xxi] https://www.thelocal.de/20180522/russian-payment-for-afd-leaders-private-jet-is-shocking-critics-say/

[xxii] https://www.politico.eu/article/le-pen-russia-crimea-putin-money-bank-national-front-seeks-russian-cash-for-election-fight/

[xxiii] was Geert Wilders, of the arch-Islamophobic Dutch Party for Freedom (PVV)

[xxiv] https://www.prospectmagazine.co.uk/world/how-matteo-salvini-became-putins-man-in-europe

[xxv] https://www.reuters.com/article/us-italy-salvini-russia-idUSKCN1U61JI

[xxvi] https://www.prospectmagazine.co.uk/world/how-matteo-salvini-became-putins-man-in-europe

[xxvii] http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2014/06/italian-fascists-from-millennium-ally.html

[xxviii] https://www.nytimes.com/2015/03/23/world/europe/right-wing-groups-find-a-haven-for-a-day-in-russia.html

[xxix] http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2015/09/russian-politicians-building.html

[xxx] https://en.wikipedia.org/wiki/Alliance_for_Peace_and_Freedom

[xxxi] http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2015/09/russian-politicians-building.html

[xxxii] https://britishunity2020.wordpress.com/who-we-are/

[xxxiii] https://www.nytimes.com/2021/04/23/world/europe/uk-far-right-tommy-robinson-russia.html

[xxxiv] https://bylinetimes.com/2020/02/23/rape-of-britain-russia-rolls-out-red-carpet-for-tommy-robinson/

[xxxv] https://www.nytimes.com/2021/04/23/world/europe/uk-far-right-tommy-robinson-russia.html

[xxxvi] https://twitter.com/alt_kthopkins/status/1257598072328257538

[xxxvii] https://pressprogress.ca/ezra-levants-rebel-media-is-currently-in-russia-filming-pro-putin-propaganda-videos/?fbclid=IwAR1ZTTDwypo6rU8XrkY1zOFu4KB5R9YXzzx2UetZaUPjaIr3lsdbjkgHG44

[xxxviii] https://hillreporter.com/trump-retweets-far-right-figure-katie-hopkins-praise-of-extremist-leaders-40437

[xxxix] https://www.foreignaffairs.com/articles/russia-fsu/2014-03-25/putins-western-allies?cid=soc-twitter-in-snapshots-putins_western_allies-032714

[xl] https://www.newsweek.com/leaders-charlottesvilles-alt-right-protest-all-have-ties-russian-fascist-651384

[xli] https://www.tampabay.com/archive/2001/02/03/duke-russia-is-key-to-white-survival/

[xlii] https://www.newsweek.com/leaders-charlottesvilles-alt-right-protest-all-have-ties-russian-fascist-651384

[xliii] https://www.newsweek.com/leaders-charlottesvilles-alt-right-protest-all-have-ties-russian-fascist-651384

[xliv] https://www.bbc.com/news/world-51236915

[xlv] https://www.vanityfair.com/news/2022/03/putin-and-doomsday-the-far-rights-fascination-with-the-apocalypse

[xlvi] https://www.theguardian.com/world/2017/may/14/richard-spencer-white-nationalist-virginia-confederate-statue

[xlvii] https://www.theguardian.com/us-news/2022/mar/05/putin-ukraine-invasion-white-nationalists-far-right

[xlviii] https://www.theguardian.com/us-news/2022/mar/09/donald-trump-vladimir-putin-stephanie-grisham

[xlix] https://www.theguardian.com/us-news/2022/mar/05/putin-ukraine-invasion-white-nationalists-far-right

[l] https://www.merriam-webster.com/words-at-play/woke-meaning-origin

[li] https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/steve-bannon-russia-trans-woke-b2022537.html?fbclid=IwAR1IdUAXcLS6kg-oY6Wr2eL0w0aGkDqYZdVKiI72Ye0Kcha-4CYzuHiqURE

[lii] https://account.kansascity.com/paywall/subscriber-only?resume=258638383&intcid=ab_archive

[liii] https://www.vanityfair.com/news/2022/03/putin-and-doomsday-the-far-rights-fascination-with-the-apocalypse

[liv] https://twitter.com/Acyn/status/1496290844797992960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496355976743686147%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vanityfair.com%2Fnews%2F2022%2F02%2Ftucker-carlson-vladimir-putin-praise

[lv] https://en.wikipedia.org/wiki/Dog_whistle_(politics)

[lvi] https://www.theguardian.com/world/2022/jan/31/viktor-orban-hungarian-pm-vladimir-putin-moscow-russia-visit

[lvii] https://observer.com/2018/01/how-czech-president-milos-zeman-became-vladimir-putins-man/

[lviii] https://balkaninsight.com/2021/12/09/shooting-from-the-hip-croatian-president-makes-play-for-new-base/

[lix] https://tass.com/world/1392873

[lx] https://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_Party_of_Austria

[lxi] https://www.theguardian.com/politics/2014/mar/31/farage-i-admire-putin

[lxii] https://tass.com/world/1404361

[lxiii] https://www.ifri.org/sites/default/files/atoms/files/rnv95_uk_likhachev_far-right_radicals_final.pdf

[lxiv] https://www.politico.eu/article/ukrainian-separatists-take-up-russian-passports/

[lxv] https://ukrainesolidaritycampaign.org/2015/03/14/constitution-of-donetsk-peoples-republic-russian-nationalism-clericalism-and-capitalism/

[lxvi] https://www.globalsecurity.org/military/world/para/dnr.htm

[lxvii] https://flagmakers.co.uk/buy-flags/russia/#:~:text=It%20was%20a%20white%2C%20blue,as%20the%20more%20popular%20flag.

[lxviii] https://twitter.com/im_PULSE/status/1500220226071318537

[lxix] https://twitter.com/im_PULSE/status/1500215511547883530?cn=ZmxleGlibGVfcmVjcw%3D%3D&refsrc=email

[lxx] https://www.theguardian.com/world/2022/mar/20/russian-mercenaries-in-ukraine-linked-to-far-right-extremists

[lxxi] http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2014/08/neo-nazi-russian-national-unity-in.html

[lxxii] https://www.opendemocracy.net/en/odr/dangers-of-extremism-in-southeastern-ukraine-far-right-eurasianism-slavic-unity/

[lxxiii] https://www.academia.edu/37076582/WHEN_GOD_BECOMES_THE_WEAPON_Persecution_based_on_religious_beliefs_in_the_armed_conflict_in_Eastern_Ukraine

[lxxiv] https://www.realclearpolitics.com/articles/2014/05/21/fascism_comes_to_ukraine_--_from_russia_122700.html

[lxxv] https://shirazsocialist.wordpress.com/2014/05/24/prime-minister-borodai-fascism-draped-in-a-russian-tricolour/

[lxxvi] https://www.realclearpolitics.com/articles/2014/05/21/fascism_comes_to_ukraine_--_from_russia_122700.html

[lxxvii] https://time.com/95898/wolves-hundred-ukraine-russia-cossack/

[lxxviii] https://www.realclearpolitics.com/articles/2014/05/21/fascism_comes_to_ukraine_--_from_russia_122700.html

[lxxix] https://www.theguardian.com/world/2014/apr/14/prorussian-militias-fill-vacuum-kiev-control-eastern-ukraine-slips

[lxxx] https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Imperial_Movement

[lxxxi] https://www.dn.se/nyheter/sverige/nato-framlingshatet-kan-godas-av-frammande-makt/

[lxxxii] https://www.dw.com/en/german-neo-nazis-trained-at-russian-camps-report/a-53692907

[lxxxiii] https://www.bbc.com/news/world-europe-33657409

[lxxxiv] https://www.sova-center.ru/racism-xenophobia/publications/2009/12/d17583/

[lxxxv] https://theconversation.com/putins-fascists-the-russian-states-long-history-of-cultivating-homegrown-neo-nazis-178535?utm_medium=email&utm_campaign=Latest%20from%20The%20Conversation%20for%20March%2022%202022%20-%202240722241&utm_content=Latest%20from%20The%20Conversation%20for%20March%2022%202022%20-%202240722241+CID_a439928ef1a7fcd57da5dc634292bc57&utm_source=campaign_monitor&utm_term=Putins%20fascists%20the%20Russian%20states%20long%20history%20of%20cultivating%20homegrown%20neo-Nazis

[lxxxvi] https://www.bbc.com/news/world-europe-29721466

[lxxxvii] https://en.wikipedia.org/wiki/Interbrigades

[lxxxviii] https://www.ifri.org/sites/default/files/atoms/files/rnv95_uk_likhachev_far-right_radicals_final.pdf

[lxxxix] https://www.ifri.org/sites/default/files/atoms/files/rnv95_uk_likhachev_far-right_radicals_final.pdf

[xc] https://www.ifri.org/sites/default/files/atoms/files/rnv95_uk_likhachev_far-right_radicals_final.pdf

[xci] https://en.wikipedia.org/wiki/Swastika#Balto-Slavic

[xcii] https://en.wikipedia.org/wiki/Sparta_Battalion

[xciii] https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2014/06/26/is-anyone-in-charge-of-russian-nationalists-fighting-in-ukraine/

[xciv] https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2014/06/26/is-anyone-in-charge-of-russian-nationalists-fighting-in-ukraine/

[xcv] https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2014/06/26/is-anyone-in-charge-of-russian-nationalists-fighting-in-ukraine/

[xcvi] https://korrespondent.net/ukraine/politics/3541010-zakharchenko-zaiavyl-chto-zauvazhal-pravyi-sektor

[xcvii] http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2014/06/polish-fascists-are-joining-pro-russian.html

[xcviii] https://worldbulletin.dunyabulteni.net/europe/bulgarians-serbs-volunteering-for-russian-forces-in-crimea-updated-2-h130525.html

[xcix] https://newdaynews.ru/policy/500494.html

[c] https://www.dw.com/ru/%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D1%8E%D1%8E%D1%82-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B5-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%8B/a-17855080

[ci] https://www.unian.info/war/10859996-german-right-wing-populists-from-afd-visit-russia-occupied-luhansk-photo.html

[cii] https://www.prospectmagazine.co.uk/world/how-matteo-salvini-became-putins-man-in-europe

[ciii] http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2014/06/italian-fascists-from-millennium-ally.html

[civ] https://www.buzzfeednews.com/article/albertonardelli/matteo-salvini-russia-gianluca-savoini

[cv] http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2014/08/french-eurasianists-join-pro-russian.html

[cvi] https://www.tasnimnews.com/en/news/2015/12/06/936093/marine-le-pen-assad-is-the-only-person-who-can-save-syria

[cvii] https://www.france24.com/en/20120227-french-far-right-defends-syria-bashar-assad-jean-marie-marine-le-pen-world-war

[cviii] https://twitter.com/alexjrowell/status/896783597818007552?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E896783763514040320%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsemedia.org%2F2017%2F08%2F20%2Fsmall-wonder-the-global-fascist-love-affair-with-the-assad-regime%2F

[cix] http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2014/06/polish-fascists-are-joining-pro-russian.html

[cx] https://tahriricn.wordpress.com/2013/12/11/syria-who-are-assads-fascist-supporters/

[cxi] https://www.bbc.com/news/uk-politics-22860844

[cxii] https://pulsemedia.org/2017/08/20/small-wonder-the-global-fascist-love-affair-with-the-assad-regime/

[cxiii] https://pulsemedia.org/2017/08/20/small-wonder-the-global-fascist-love-affair-with-the-assad-regime/

[cxiv] https://brian-whit.medium.com/vanessa-beeley-the-syrian-conflicts-goddess-of-propaganda-2c84f850dba4

[cxv] https://www.youtube.com/watch?v=CuRBqdXs6pk

[cxvi] https://twitter.com/alexjrowell/status/896783763514040320?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E896783980334370816%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsemedia.org%2F2017%2F08%2F20%2Fsmall-wonder-the-global-fascist-love-affair-with-the-assad-regime%2F

[cxvii] https://www.anarkismo.net/article/26261?userlanguage=de&save_prefs=true

[cxviii] https://www.aljazeera.com/news/2018/2/14/why-do-italian-fascists-adore-syrias-bashar-al-assad

[cxix] https://tahriricn.wordpress.com/2013/12/11/syria-who-are-assads-fascist-supporters/

[cxx] https://kyleorton.co.uk/2018/05/16/scandinavian-fascists-skandinaviska-forbundet-assad-russia/

[cxxi] https://tahriricn.wordpress.com/2013/12/11/syria-who-are-assads-fascist-supporters/

[cxxii] https://www.sicherheitspolitik-blog.de/2016/05/09/casapound-italia-the-fascist-hybrid/

[cxxiii] https://www.aljazeera.com/news/2018/2/14/why-do-italian-fascists-adore-syrias-bashar-al-assad

[cxxiv] https://www.aljazeera.com/news/2018/2/14/why-do-italian-fascists-adore-syrias-bashar-al-assad

[cxxv] https://twitter.com/kreasechan/status/1166306480066314240

[cxxvi] https://www.thedailybeast.com/the-european-far-rights-sick-love-affair-with-bashar-al-assad

[cxxvii] https://www.dw.com/en/far-right-german-afd-lawmakers-meet-assad-representatives-in-syria/a-51376553

[cxxviii] https://www.thetimes.co.uk/article/assad-fan-who-fled-to-germany-gets-a-job-with-far-right-party-h556bbd8b

[cxxix] https://www.businessinsider.com/russia-connections-to-the-alt-right-2016-11

[cxxx] https://www.aljazeera.com/news/2018/2/14/why-do-italian-fascists-adore-syrias-bashar-al-assad

[cxxxi] https://english.alaraby.co.uk/opinion/former-klan-leader-looking-bromance-assad

[cxxxii] https://theintercept.com/2017/09/08/syria-why-white-nationalists-love-bashar-al-assad-charlottesville/

[cxxxiii] https://en.wikipedia.org/wiki/Charlottesville_car_attack

[cxxxiv] https://twitter.com/RealAlexJones/status/983043702905098241

[cxxxv] https://twitter.com/AnnCoulter/status/983056587635023872

[cxxxvi] https://www.theguardian.com/us-news/2018/apr/13/syria-intervention-conservative-rightwing-opposition-trump

[cxxxvii] https://www.mediamatters.org/tucker-carlson/foxs-steve-doocy-uncritically-pushes-russian-smear-about-syrian-first-responders

[cxxxviii] Tomi Lahren

[cxxxix] https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/us-president-elect-donald-trump-support-assad-putin-syria-remove-rebel-backing-a7413346.html

[cxl] https://www.washingtonpost.com/world/national-security/trump-ends-covert-cia-program-to-arm-anti-assad-rebels-in-syria-a-move-sought-by-moscow/2017/07/19/b6821a62-6beb-11e7-96ab-5f38140b38cc_story.html?utm_term=.2ac9e661a010

[cxli] https://news.cgtn.com/news/3d3d514f3559544e79457a6333566d54/index.html

[cxlii] https://www.voanews.com/a/mosul-raqqa-next-islamic-state-battle/3924098.html

[cxliii] https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2015/12/10/in-heritage-speech-cruz-looks-to-thread-the-needle-on-foreign-policy/

[cxliv] https://twitter.com/SenRichardBlack/status/696096310420709376

[cxlv] https://www.youtube.com/watch?v=I89WzqwvNY8

[cxlvi] http://edition.cnn.com/2013/08/27/opinion/gingrich-syria-stay-out/

[cxlvii] https://www.danielpipes.org/12724/support-assad

[cxlviii] https://www.thedailybeast.com/theres-only-one-way-to-beat-isis-work-with-assad-and-iran

[cxlix] https://theconversation.com/in-a-bid-to-detoxify-the-far-right-marine-le-pen-wants-to-appeal-to-french-jews-73993

[cl] https://www.aljazeera.com/opinions/2020/1/2/israel-a-model-for-the-far-right

[cli] https://www.trtworld.com/magazine/israel-s-dance-with-far-right-movements-across-the-world-24677

[clii] https://www.trtworld.com/magazine/israel-s-dance-with-far-right-movements-across-the-world-24677

[cliii] https://www.aljazeera.com/features/2011/12/29/jdl-and-far-right-parties-find-common-ground

[cliv] https://www.jacobinmag.com/2021/09/germany-afd-zionism-antisemitism-israel-nationalism

[clv] https://edition.cnn.com/2009/WORLD/europe/10/22/griffin.bnp.bbc.question.time/index.html

[clvi] https://www.haaretz.com/1.5099679

[clvii] https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-katie-white-genocide-hopkins-has-powerful-friends-in-jerusalem-1.7365219?fbclid=IwAR3FsYOkIiECpJVDyWVVN0UsPdHoh4bi3L9ZZZWTWYyRGD2vGRxSMwGWD9k

[clviii] https://twitter.com/KTHopkins/status/996357459576057856

[clix] https://www.jacobinmag.com/2021/09/germany-afd-zionism-antisemitism-israel-nationalism

[clx] https://www.aljazeera.com/opinions/2020/1/2/israel-a-model-for-the-far-right

[clxi] https://www.aljazeera.com/opinions/2020/1/2/israel-a-model-for-the-far-right

[clxii] https://www.aljazeera.com/opinions/2020/1/2/israel-a-model-for-the-far-right

[clxiii] https://fpif.org/israels-new-admirers-white-nationalist-right/

[clxiv] https://theconversation.com/in-a-bid-to-detoxify-the-far-right-marine-le-pen-wants-to-appeal-to-french-jews-73993

[clxv] https://www.aljazeera.com/features/2011/12/29/jdl-and-far-right-parties-find-common-ground

[clxvi] https://www.jpost.com/international/italian-opposition-leader-vows-to-recognize-jerusalem-as-capital-if-elected-614674

[clxvii] https://www.trtworld.com/magazine/israel-s-dance-with-far-right-movements-across-the-world-24677

[clxviii] https://www.thetimes.co.uk/article/assad-fan-who-fled-to-germany-gets-a-job-with-far-right-party-h556bbd8b

[clxix] https://www.jacobinmag.com/2021/09/germany-afd-zionism-antisemitism-israel-nationalism

[clxx] https://www.timesofisrael.com/yair-netanyahu-is-now-the-poster-boy-for-a-german-far-right-politician/

[clxxi] https://www.aljazeera.com/features/2011/12/29/jdl-and-far-right-parties-find-common-ground

[clxxii] https://www.jacobinmag.com/2021/09/germany-afd-zionism-antisemitism-israel-nationalism

[clxxiii] https://theconversation.com/in-a-bid-to-detoxify-the-far-right-marine-le-pen-wants-to-appeal-to-french-jews-73993

[clxxiv] https://foreignpolicy.com/2019/02/24/why-benjamin-netanyahu-loves-the-european-far-right-orban-kaczynski-pis-fidesz-visegrad-likud-antisemitism-hungary-poland-illiberalism/

[clxxv] https://www.washingtonpost.com/world/2018/12/12/israel-strengthens-its-ties-with-wests-far-right/

[clxxvi] https://www.aljazeera.com/opinions/2020/1/2/israel-a-model-for-the-far-right

[clxxvii] https://www.haaretz.com/israel-news/richard-spencer-to-israelis-i-m-a-white-zionist-respect-me-1.5443480

[clxxviii] https://fpif.org/israels-new-admirers-white-nationalist-right/

[clxxix] https://www.newsweek.com/white-supremacist-richard-spencer-fan-israels-nation-state-law-1036518

[clxxx] https://www.haaretz.com/israel-news/richard-spencer-to-israelis-i-m-a-white-zionist-respect-me-1.5443480

[clxxxi] https://www.tabletmag.com/sections/news/articles/putins-fascism?fbclid=IwAR0RAd4hBSH2k1VKLLwpyN6JzBVvaUTJz1aClHmoqFX8t3VDxVMCm_rgeN4

[clxxxii] https://www.jpost.com/international/netanyahu-meets-putin-in-moscow-attends-victory-day-ceremony-555925

[clxxxiii] https://www.timesofisrael.com/in-another-league-netanyahu-touts-friendship-with-putin-in-new-billboard/

[clxxxiv] https://www.aljazeera.com/opinions/2019/4/8/netanyahu-trump-and-putin-a-love-story

[clxxxv] https://www.haaretz.com/world-news/ukraine-war-how-israel-is-helping-putin-1.10656759?fbclid=IwAR119M4WJa_FssLU2pRRq-0RWjer-2EmWVjllyJWqTG9X4pU5IX-xr_36ds

[clxxxvi] https://www.timesofisrael.com/bennett-flies-to-moscow-holds-talks-with-putin-on-ukraine-war/?fbclid=IwAR0PSqFXVMbdc9wRgViFwp5ithJMQLBpEsHYBv_0RREGJFWV80UcoDQ1e0I

[clxxxvii] https://www.timesofisrael.com/in-1st-comments-israel-backs-ukrainian-sovereignty-with-no-mention-of-russia/

[clxxxviii] https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/bennett-tells-ministers-not-to-speak-out-about-russian-onslaught-of-ukraine/?fbclid=IwAR3uVhcIvG67vG-IhIArV-W6hPc92cd4cKrSrcIlYmfUQW0LtJX3K5yu6l4

[clxxxix] https://breakingdefense.com/2022/02/to-placate-russia-israel-told-baltics-states-it-would-block-weapon-transfers-to-ukraine-sources/

[cxc] https://www.timesofisrael.com/liberman-refuses-to-condemn-russia-over-bucha-citing-mutual-accusations/?fbclid=IwAR08AQbyxNdFX5yED3bsLIkyZuG9ubLDoFwL5vP82z3x6gT52tTPCeH_RdU

[cxci] https://www.timesofisrael.com/israel-torpedoed-sale-of-iron-dome-to-ukraine-fearing-russian-reaction-report/

[cxcii] https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/us-protested-israeli-decision-not-to-sponsor-un-resolution-report/

[cxciii] https://www.timesofisrael.com/russia-says-military-coordination-with-israel-in-syria-will-continue-as-usual/?utm_source=article_hpsidebar&utm_medium=desktop_site&utm_campaign=liveblog_entry

[cxciv] https://www.timesofisrael.com/netanyahu-tells-government-to-be-quiet-on-russia-and-focus-on-iran/

[cxcv] https://www.haaretz.com/israel-news/netanyahu-israel-has-no-problem-with-assad-agreements-must-be-upheld-1.6268158?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

[cxcvi] https://www.haaretz.com/israel-news/israel-warns-it-will-only-allow-regime-forces-near-syria-border-1.6222609

[cxcvii] https://twitter.com/Elizrael/status/1002526110687645696

[cxcviii] https://nypost.com/2018/08/02/israel-talks-up-assad-after-insurgents-killed-on-syria-frontier/

[cxcix] https://www.israelnationalnews.com/news/182754#.U8HfObHCYTL

[cc] https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/who-are-the-azov-regiment

[cci] https://edition.cnn.com/2022/03/29/europe/ukraine-azov-movement-far-right-intl-cmd/index.html

[ccii] https://edition.cnn.com/2022/03/29/europe/ukraine-azov-movement-far-right-intl-cmd/index.html

[cciii] https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/who-are-the-azov-regiment

[cciv] https://en.hromadske.ua/posts/whats-behind-ukraines-shocking-national-druzhyna-militia

[ccv] https://www.rferl.org/a/ukraine-far-right-vigilantes-destroy-another-romany-camp-in-kyiv/29280336.html

[ccvi] https://eu.usatoday.com/story/news/world/2015/03/10/ukraine-azov-brigade-nazis-abuses-separatists/24664937/

[ccvii] https://edition.cnn.com/2022/03/29/europe/ukraine-azov-movement-far-right-intl-cmd/index.html

[ccviii] https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/who-are-the-azov-regiment

[ccix] https://thehill.com/policy/defense/380483-congress-bans-arms-to-controversial-ukrainian-militia-linked-to-neo-nazis/

[ccx] https://www-contretemps-eu.translate.goog/guerre-ukraine-dilemmes-gauche-occidentale/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en&fbclid=IwAR06lATBm5vDVcMlAIwHO4vt7ralvOBOfybHDZkt_3pC_EyKAoSNzzKEimY

[ccxi] https://www.aljazeera.com/news/2022/3/1/who-are-the-azov-regiment

[ccxii] https://www.nationalworld.com/news/world/russia-ukraine-crisis-how-big-is-the-ukraine-army-size-of-armed-forces-compared-to-russia-uk-us-and-nato-3581362

[ccxiii] http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2013/12/european-extreme-right-and-russian.html

[ccxiv] https://www.illiberalism.org/unexpected-friendships-cooperation-of-ukrainian-ultra-nationalists-with-russian-and-pro-kremlin-actors/#ProKremlinWorld

[ccxv] https://www.illiberalism.org/unexpected-friendships-cooperation-of-ukrainian-ultra-nationalists-with-russian-and-pro-kremlin-actors/#ProKremlinWorld

[ccxvi] https://www.illiberalism.org/unexpected-friendships-cooperation-of-ukrainian-ultra-nationalists-with-russian-and-pro-kremlin-actors/#ProKremlinWorld

[ccxvii] https://www.eurozine.com/the-shadow-of-the-far-right-in-ukraine/

[ccxviii] https://www.newsweek.com/ukraine-war-draws-us-far-right-fight-russia-violence-home-1665027

[ccxix] https://edition.cnn.com/2022/03/29/europe/ukraine-azov-movement-far-right-intl-cmd/index.html

[ccxx] https://www.illiberalism.org/unexpected-friendships-cooperation-of-ukrainian-ultra-nationalists-with-russian-and-pro-kremlin-actors/#ProKremlinWorld

[ccxxi] https://www.illiberalism.org/unexpected-friendships-cooperation-of-ukrainian-ultra-nationalists-with-russian-and-pro-kremlin-actors/#ProKremlinWorld

[ccxxii] https://www.illiberalism.org/unexpected-friendships-cooperation-of-ukrainian-ultra-nationalists-with-russian-and-pro-kremlin-actors/#ProKremlinWorld

[ccxxiii] https://www.politico.eu/article/vladimir-putin-european-pals-eat-their-words-marine-le-pen-eric-zemmour-matteo-salvini-milos-zeman-alex-salmond-gerhard-schroder-boris-johnson-jean-luc-melenchon-francois-fillon-viktor-orban/

[ccxxiv] https://www.theguardian.com/world/2022/mar/02/french-far-right-leader-marine-le-pen-forced-to-defend-putin-links

[ccxxv] https://www.timesofisrael.com/europes-far-right-in-a-pickle-over-ukraine-war-putin-links/

[ccxxvi] https://english.almayadeen.net/news/politics/german-mp:-nato-responsible-for-ukraine-crisis

[ccxxvii] https://www.timesofisrael.com/europes-far-right-in-a-pickle-over-ukraine-war-putin-links/

[ccxxviii] https://www.washingtonpost.com/outlook/2022/03/14/neo-nazi-ukraine-war/

[ccxxix] https://www.washingtonpost.com/outlook/2022/03/14/neo-nazi-ukraine-war/

[ccxxx] https://www.dw.com/en/ukraine-war-gives-germanys-fight-against-right-wing-extremism-new-momentum/a-61149328

[ccxxxi] https://www.washingtonpost.com/world/2022/03/25/germany-far-right-ukraine-russia/?utm_campaign=wp_post_most&utm_medium=email&utm_source=newsletter&wpisrc=nl_most&carta-url=https%3A%2F%2Fs2.washingtonpost.com%2Fcar-ln-tr%2F366bbbe%2F624086fd3e6ed13ade3f772b%2F5d0f67519bbc0f06dbbf6ccd%2F45%2F72%2F624086fd3e6ed13ade3f772b

[ccxxxii] https://www.nytimes.com/2022/02/25/world/europe/militias-russia-ukraine.html

[ccxxxiii] https://www.nytimes.com/2022/02/25/world/europe/militias-russia-ukraine.html