Featured

Σαμποτάζ σιδηροδρόμων

Σαμποτάζ σιδηροδρόμων: Λευκορώσοι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αναλαμβάνουν δράση

του LE TREHONDAT Patrick

Την επομένη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η Εκτελεστική Επιτροπή του Κογκρέσου Δημοκρατικών Συνδικάτων της Λευκορωσίας δήλωσε: "Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, αγαπητοί Ουκρανοί, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Λευκορώσων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, καταδικάζει τις απερίσκεπτες ενέργειες του σημερινού καθεστώτος της Λευκορωσίας που ανέχεται τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Απαιτούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, καθώς και από τη Λευκορωσία". Μια διακήρυξη των συνδικάτων δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Ειδικά σε περιόδους πολέμου. Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση υλικοτεχνικής υποδομής και η διοίκηση των σιδηροδρόμων της Λευκορωσίας επρόκειτο να το μάθουν αυτό με τον δύσκολο τρόπο.

Σύμφωνα με το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, οκτώ Λευκορώσοι σιδηροδρομικοί συνελήφθησαν στην αρχή του πολέμου για σαμποτάζ σε ρωσική μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Μαρτίου, συνελήφθη ο 43χρονος Alyaksei Shyshkavets, κάτοικος του Asipovichy (σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος). Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ετοιμαζόταν να προβεί σε πράξεις σαμποτάζ για να εμποδίσει την κυκλοφορία ορισμένων τρένων. Δύο άλλα άτομα συνελήφθησαν επίσης στο Staubtsy τη νύχτα της 1ης προς 2 Μαρτίου. Άλλος ένας "σαμποτέρ" φέρεται να συνελήφθη στη Zhodzina στις 2 Μαρτίου. Στις αρχές Μαρτίου, σιδηροδρομικοί ανέφεραν ότι οι μεταφορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών μέσω σιδηροδρόμων σταμάτησαν να διέρχονται από τη Λευκορωσία λόγω των πολυάριθμων σαμποτάζ.

Δεδομένης της κλίμακας του φαινομένου, το ρωσικό πρακτορείο ASS ανακοίνωσε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Λευκορωσίας ξεκίνησε ποινική έρευνα σχετικά με αυτό που αποκάλεσε "τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράττονται από οργανωμένη ομάδα κατά της σιδηροδρομικής υποδομής της Λευκορωσίας". Αναγνώρισε ότι εγκαταστάσεις σηματοδότησης και άλλος εξοπλισμός μεταφορών είχαν καταστεί "άχρηστοι". Οι συλληφθέντες σιδηροδρομικοί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Παρά τις απειλές, το σαμποτάζ συνεχίζεται. Στις 6 Μαρτίου, ο Siarhei Kanavalau, υπάλληλος των λευκορωσικών σιδηροδρόμων, συνελήφθη στο Vitsebsk. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε σχεδιάσει να απενεργοποιήσει τα συστήματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Στο Σβετλαχόρσκ, πυρπολήθηκε μια μονάδα σιδηροδρομικής σηματοδότησης. Η αστυνομία κατηγόρησε τρεις κατοίκους του Σβετλαχόρσκ για τη ζημιά αυτή.

Έκτοτε, έχουν διαπραχθεί δεκάδες πράξεις σιδηροδρομικού σαμποτάζ. Αυτό αποδεικνύεται από τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ένα φιλορωσικό κανάλι telegram (TG), όπου 38 σιδηροδρομικοί παραδέχονται, σε μια σκηνοθεσία αντάξια των δικών της Μόσχας, ότι διέπραξαν πράξεις σαμποτάζ και ότι βρίσκονται υπό ξένη επιρροή.

Το βίντεο των "σαμποτέρ των λευκορωσικών σιδηροδρόμων"

Το βίντεο των "σαμποτέρ των λευκορωσικών σιδηροδρόμων".

Στις 19 Μαρτίου, η εφημερίδα Novy Chas ανέφερε 12 σιδηροδρομικά σαμποτάζ που παρέλυσαν το σιδηροδρομικό δίκτυο, εμποδίζοντας τα βαγόνια που μετέφεραν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό να φτάσουν στα ουκρανικά σύνορα. Τη νύχτα της 16ης Μαρτίου στο τμήμα Farinovo-Zagattya, πυρπολήθηκε το κουτί αναμετάδοσης συναγερμού .

Στις 20 Μαρτίου, ο Oleksandr Kamyshin, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ukrzaliznytsia (Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι), ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας και ευχαρίστησε τους Λευκορώσους σιδηροδρομικούς για τη γρήγορη ανταπόκρισή τους στον πόλεμο. "Πρόσφατα κάλεσα τους λευκορωσικούς σιδηροδρόμους να μην εκτελέσουν τις εγκληματικές εντολές του προέδρου τους και να αρνηθούν να μεταφέρουν ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία. Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά είμαι πολύ ευγνώμων στους σιδηροδρόμους της Λευκορωσίας για τη γρήγορη αντίδρασή τους", προσθέτει ειρωνικά.

Στις 25 Μαρτίου οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Λευκορωσία εξακολουθούσαν να αναστέλλονται. Την πληροφορία έδωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Βιτάλι Κόβαλ, ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής Ρίβνε (βορειοδυτική Ουκρανία). Σε αυτό το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο Βιτάλι Κοβάλ έκανε λόγο για "σημαντική είδηση" για τον ουκρανικό λαό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους σιδηροδρομικούς για τις προσπάθειές τους και κατέληξε: "Φίλοι μου, η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας έχει διακοπεί. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα είναι πλέον σε θέση να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό και προμήθειες στους κατακτητές μέσω του λευκορωσικού σιδηροδρόμου.

Για περισσότερο από ένα μήνα τώρα, το σαμποτάζ συνεχίζεται και οι ρωσικές στρατιωτικές σιδηροδρομικές μεταφορές έχουν παρεμποδιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Αντιμέτωποι με αυτές τις απροσδόκητες "δυσκολίες", οι λευκορωσικοί σιδηρόδρομοι θα μπορούσαν να υποστούν μια μεγάλης κλίμακας "εκκαθάριση", κατά την οποία θα απολυθούν "αναξιόπιστοι υπάλληλοι", εξηγεί ένα κλειστό δίκτυο των λευκορωσικών σιδηροδρομικών. Κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών σταθμεύουν στρατεύματα ειδικών μονάδων. Ορισμένες από αυτές τις ένοπλες περιπολίες λέγεται ότι φορούν πολιτικά ρούχα και είναι εξοπλισμένες με ασύρματους και ανιχνευτές GPS. Στήνουν τις σκηνές τους κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. Στις 30 Μαρτίου, μια διμοιρία αυτών των στρατιωτών άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας εργατών του σιδηροδρόμου - παρτιζάνων εν δράσει. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στη στάση Babina στην περιοχή Babruisk (τμήμα Asipovichy - Zhlobin). Οι αντάρτες είχαν ανοίξει δύο πίνακες ρελέ (απαραίτητοι για τη σιδηροδρομική σηματοδότηση). Κατάφεραν να βάλουν φωτιά στο ένα από αυτά. Ώσπου μια ομάδα στρατιωτών που βρισκόταν στο δάσος και υποτίθεται ότι φρουρούσε τον εξοπλισμό άνοιξε πυρ. Ωστόσο, οι αντάρτες κατάφεραν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τη λευκορωσική ιστοσελίδα Zerkalo (30 Μαρτίου), τουλάχιστον 40 σιδηροδρομικοί βρίσκονται στα χέρια της λευκορωσικής KGB. Επιπλέον, άλλοι 4 σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανοδηγού, κρατούνται στο Γκόμελ, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων έχει τοποθετηθεί στο κέντρο προσωρινής κράτησης της KGB. Όλοι τους φέρονται ως συνδρομητές του κλειστού δικτύου "Community of Belarusian Railway Workers", το οποίο καταγγέλλεται ως εξτρεμιστική ομάδα.

Patrick Le Tréhondat

Οι αρχές της Λευκορωσίας συλλαμβάνουν μαζικά σιδηροδρομικούς ως ύποπτους για συμμετοχή στον "πόλεμο των σιδηροδρόμων"

 https://www.voiceofbelarus.org/

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα ρωσικά στρατεύματα να εισέρχονται και από το έδαφος της Λευκορωσίας, έχει ξεσπάσει ένας "πόλεμος των σιδηροδρόμων" στη Λευκορωσία. Οι Λευκορώσοι αχρηστεύουν τον σιδηροδρομικό εξοπλισμό προκειμένου να επιβραδύνουν και να εμποδίσουν τη μεταφορά ρωσικών όπλων και στρατιωτικών οχημάτων στην Ουκρανία. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή είναι η καταστροφή (εμπρησμός) των κιβωτίων αναμετάδοσης σηματοδότησης, συγκεντροποίησης και μπλοκαρίσματος (SCB). Κάθε τέτοιο κιβώτιο κοστίζει περίπου 50.000 δολάρια και μόνο λίγα κέντρα στη χώρα επισκευάζουν τα συστατικά του μέρη.

Παρά τους ελέγχους και τον εκφοβισμό από τους αξιωματικούς ασφαλείας, οι αντάρτικες ενέργειες συνεχίζονται αμείωτες. Στις 15 Μαρτίου, σαμποτέρ προκάλεσαν ζημιά σε ένα κιβώτιο αναμετάδοσης SCB στη γραμμή Damanava-Liasnaya, στις 16 Μαρτίου υπήρξε παρόμοιο περιστατικό στη γραμμή Farynava-Zahatstse και στις 17 Μαρτίου στην Orsha. Τη νύχτα της 25ης Μαρτίου, δύο κιβώτια αναμετάδοσης κάηκαν στη γραμμή Barysau-Navasady. Δύο ακόμη κιβώτια κάηκαν στις 28 Μαρτίου κοντά στο Viareitsy.

Για την αναζήτηση των "ανταρτών των σιδηροδρόμων", η KGB πραγματοποιεί πραγματικές επιδρομές στις πόλεις όπου έγιναν σαμποτάζ. Οι αξιωματικοί ασφαλείας συλλαμβάνουν σιδηροδρομικούς, ερευνούν τα σπίτια τους και ελέγχουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Τα εντάλματα έρευνας αναφέρουν κατασκοπεία, προδοσία και τρομοκρατικές ενέργειες. Τουλάχιστον 30 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι έχουν συλληφθεί σε όλη τη Λευκορωσία τις τελευταίες ημέρες.

Το βράδυ της 30ής Μαρτίου 2022, ένα από τα φιλοκυβερνητικά κανάλια Telegram που σχετίζονται με τους αξιωματικούς ασφαλείας δημοσίευσε "βίντεο εξομολόγησης" 28 ατόμων - σιδηροδρομικών υπαλλήλων διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων που προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας. Όλοι τους φέρονται να ήταν εγγεγραμμένοι στο "Live. Community of Railwaymen of Belarus" κανάλι Telegram, με την ομάδα επικοινωνίας του να έχει χαρακτηριστεί ως εξτρεμιστική οργάνωση στη Λευκορωσία. Επιπλέον, τέσσερις ακόμη σιδηροδρομικοί συνελήφθησαν στο Χομέλ- τουλάχιστον ένας από αυτούς τέθηκε υπό κράτηση στο προανακριτικό κέντρο της KGB.

Ενόψει των γεγονότων, δόθηκε εντολή στις ειδικές δυνάμεις να περιπολούν τις σιδηροδρομικές γραμμές και να προστατεύουν τις υποδομές. Τη νύχτα της 30ής Μαρτίου 2022, διάφορα άτομα έσπασαν δύο κιβώτια αναμετάδοσης όχι μακριά από το σταθμό Babina στην περιοχή Babruisk και κατάφεραν να βάλουν φωτιά σε ένα από αυτά. Αστυνομικοί περιπολούσαν εκείνη τη στιγμή στις γραμμές. Άνοιξαν πυρ, αλλά οι αντάρτες κατάφεραν να διαφύγουν με ασφάλεια.

Σύμφωνα με την οργάνωση BYPOL, την ένωση πρώην αξιωματικών ασφαλείας της Λευκορωσίας, οι συμμετέχοντες στην "Περαμόχα" ("Νίκη"), η οποία στοχεύει στην ανατροπή του καθεστώτος Λουκασένκο, βρίσκονταν πίσω από το τελευταίο σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr