Αθήνα, 22 Ιουλίου 2011

Λιτότητα και νέα βάρη φέρνει
η αναδιάρθρωση του χρέους!

  Σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας στρέφεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη 21 Ιούλη. Η ίδια αυτή συζήτηση αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία της αποτυχίας του πρώτου Μνημονίου και όλων των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους καθώς, παρότι μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις, παρότι έκλεισαν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρότι η φτώχεια και η ανεργία εκτοξεύθηκαν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Μνημονίου, η πολυπόθητη επιστροφή στις αγορές δεν επετεύχθη, ούτε πρόκειται άμεσα να υλοποιηθεί.

  Οι κυβερνητικές ζητωκραυγές για σωτηρία δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η χρεοκοπία δεν έπαψε να είναι προ των πυλών. Απλώς, μετατέθηκε για το μέλλον. Και Μνημόνιο και χρεοκοπία, λοιπόν είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν αυτοί που μέχρι πρόσφατα έθεταν το εκβιαστικό δίλημμα «Ή Μνημόνιο ή χρεοκοπία»!

Ιδρυτική διακήρυξη της Ελληνικής Επιτροπής ενάντια στο Χρέος

Στην παρούσα ιστορικών διαστάσεων επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργασία, στους μισθωτούς, στις γυναίκες, στους νέους αλλά και σε όλη τη κοινωνία, το ζήτημα του δημόσιου χρέους παίζει – όχι άδικα - τον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο. Πράγματι, είναι στο όνομα του χρέους και της αντιμετώπισής του που «δικαιολογούνται»...

όχι μόνο όλες οι πρωτοφανείς περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας αλλά και η ουσιαστική διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η μεθοδικά προγραμματισμένη  κατάρρευση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, η έκρηξη των τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών σαν αποτέλεσμα των απανωτών αυξήσεων του ΦΠΑ, οι μαζικές απολύσεις, η πλήρης εγκατάλειψη και επιδείνωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού προβλήματος, η ακραία ελαστικοποίηση του εργαζομένου, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που μεταβάλλεται σε αληθινή ζούγκλα, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η  άρνηση των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών… η υπονόμευση ακόμα και της ίδιας της (αστικής) κοινοβουλευτικής δημοκρατίας…

Πολιτική Χάρτα του Διεθνούς CADTM

(Υιοθετήθηκε στο Μπελέμ το Γενάρη του 2009)

Προοίμιο:

Το 1989,  λανσάρεται στο Παρίσι «το κάλεσμα της Βαστίλης»:  καλεί όλες τις λαϊκές δυνάμεις του κόσμου να ενωθούν για την άμεση και άνευ όρων ακύρωση του χρέους των επονομαζόμενων «αναπτυσσόμενων» χωρών. Αυτό το εξουθενωτικό χρέος, καθώς και οι νεοφιλελεύθερες μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται στο Νότο

από τη κρίση του χρέους το 1982 και πέρα, έχουν προκαλέσει την έκρηξη των ανισοτήτων, μια μαζική φτώχεια, κραυγαλέες αδικίες και τη καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι σε απάντηση σε αυτό το κάλεσμα, και για να αγωνιστεί ενάντια στη γενική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της πλειοψηφίας των λαών, που δημιουργήθηκε το CADTM ΤΟ 1990.

Σήμερα, το Διεθνές CADTM  είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από περίπου τριάντα οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε πάνω από 25 χώρες σε 4 ηπείρους. Η κύρια δουλειά του που επικεντρώνεται στη προβληματική του χρέους, συνίσταται στη πραγματοποίηση δράσεων και στην επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη ενός κόσμου βασισμένου στη κυριαρχία, στην αλληλεγγύη και στη συνεργασία μεταξύ των λαών, στο σεβασμό της φύσης, στην ισότητα, στη κοινωνική δικαιοσύνη και στην ειρήνη.

Χάρτα λειτουργίας του Διεθνούς CADTM 

Ι - Προοίμιο

  1. Το δίκτυο CADTM είναι ένα διεθνές κίνημα που αγωνίζεται για τη κατάργηση του δημόσιου χρέους του Τρίτου Κόσμου, για τη κοινωνική χειραφέτηση, που σέβεται τη φύση και είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους καταπίεση.
  2. Οι οργανώσεις μέλη του δικτύου πρέπεινα ενθαρρύνουν τις συγκλίσεις μεταξύ όλων των κινημάτων που έχουν παρόμοιους ή συμπληρωματικούς στόχους. Η πρακτική της ενότητας  στη δράση και ο σεβασμός της διαφορετικότητας αποτελούν βασικές αρχές της δράσης μας.
  3. Το διεθνές δίκτυο CADTM, παράλληλα με τη συσσώρευση εμπειριών,  ανάπτυξε έναν ιδιαίτερο τρόπο λειτουργίας. Με την υιοθέτηση μιας χάρτας λειτουργίας δεν επιδιώκεται ο δια παντός ορισμός ενός καταλόγου κανόνων που πρέπει να εφαρμοστούν με άκαμπτο τρόπο, αλλά μάλλον ο καθορισμός και προσδιορισμός των κύριων αρχών και εσωτερικών διαδικασιών που χαρακτηρίζουν τη δικτυακή δουλειά και τη συνολική δυναμική του διεθνούς CADTM. Αυτή η χάρτα μπορεί να τροποποιηθεί από τη παγκόσμια συνέλευση του δικτύου που περιλαμβάνει αυτό το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη.
  4. Αυτή η χάρτα λειτουργίας θέλει λοιπόν να είναι ένα εργαλείο για να κατευθύνει, από τη μια, τις αποφάσεις και δράσεις των οργανώσεων μελών του δικτύου ή των οργανώσεων που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό, και από την άλλη, όλων εκείνων που επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία με το Διεθνές CADTM.