Featured

Το σκίτσο είναι της Σόνιας ΜητραλιάΤο σκίτσο είναι της Σόνιας Μητραλιά

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ΥΠΕΞ της Ρωσίας, δηλώνει:
«
Το Ισραήλ έχει παρόμοιους στόχους με τη Ρωσία»!

Του Γιώργου Μητραλιά

Εκείνοι που βασανίζονται ακόμα από αμφιβολίες για το αν υπάρχουν « ομοιότητες » μεταξύ των πολέμων που διεξάγουν οι κύριοι Πούτιν και Νετανιάχου κατά της Ουκρανίας και των Παλαιστινίων αντίστοιχα, μπορούν τώρα να ησυχάσουν βλέποντας τις αμφιβολίες τους να διαλύονται οριστικά και αμετάκλητα: ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας και εξ απορρήτων του κ. Πούτιν Σεργκέι Λαβρόφ, δηλώνει κατηγορηματικά στο -εξαρτώμενο από την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας- επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι « Το Ισραήλ έχει παρόμοιους στόχους με τη Ρωσία»!

Ο κ. Λαβρόφ σπεύδει μάλιστα να διευκρινίσει ότι οι στόχοι που έχει θέσει το Ισραήλ στην υπό εξέλιξη εκστρατεία του εθνοκάθαρσης και εξόντωσης τού παλαιστινιακού λαού, δηλαδή « ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί στο σύνολό της » και « ότι ο εξτρεμισμός πρέπει να εξαλειφθεί στη Γάζα ».. « μοιάζουν παρόμοιοι με την "αποστρατιωτικοποίηση" και την "αποναζιστικοποίηση", που επιδιώκει η Μόσχα στην Ουκρανία από την έναρξη της επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022 »! (1) Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για τα λεγόμενα του, ο κ. Λαβρόφ καταλήγει, στο πλήρες κείμενο του RIA Novosti που μεταφράσαμε αυτολεξεί και παραθέτουμε στη συνέχεια, με κάτι που μοιάζει πολύ με εγκώμιο του κ. Νετανιάχου, καθώς τονίζει ότι, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο σημερινός γενοκτόνος των Παλαιστινίων « απέφυγε να κάνει δηλώσεις κατά της Ρωσίας, παρά τις διεθνείς επικρίσεις και βρέθηκε σε "δύσκολη θέση", και κυρίως, «έχει αρνηθεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία » !…

Σε ποιους όμως απευθύνεται ο κ. Λαβρόφ με αυτές τις εκ βαθέων δηλώσεις του ; Και σε τι αποσκοπούν άραγε αυτές οι ιδιαίτερα κυνικές δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ που σίγουρα δεν πρόκειται να ενθουσιάσουν ούτε τους λιγότερο ή περισσότερο ακραιφνείς υποστηρικτές του πολέμου του κ. Πούτιν κατά της Ουκρανίας, ούτε εκείνους που υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τον πόλεμο του κ. Νετανιάχου κατά των Παλαιστινίων ; Η απάντηση παραπέμπει από τη μια, στην πάγια αδιαφορία του Κρεμλίνου για τους « μικρούς » -και κατ αυτόν ασήμαντους- για τους οποίους δεν του καίγεται καρφάκι, είτε αυτοί στηρίζουν είτε όχι τη Ρωσία. Και από την άλλη, στο μόνιμο μέλημα του Κρεμλίνου, και άρα της ρωσικής διπλωματίας, που δεν είναι άλλο από την προσέγγιση με τους « μεγάλους », και πριν απ’όλα με τις ΗΠΑ, μέσω της εμφάνισης της πουτινικής Ρωσίας ως συνεπέστερης υπερασπίστριας δύναμης του «δυτικού πολιτισμού », δηλαδή των καπιταλιστικών γεωστρατηγικών και λοιπών συμφερόντων.

Με άλλα λόγια, ο κ. Λαβρόφ, απευθύνεται πρώτα στο αμερικανικό κατεστημένο, και παρεμπιπτόντως και στο ευρωπαϊκό, δηλαδή εκεί που ξέρει ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα “ευήκοα ώτα” πρόθυμα τουλάχιστον να εξετάσουν ευμενώς τα ρωσικά επιχειρήματα. Και το κάνει εξηγώντας ότι η Ρωσία δεν κάνει στην Ουκρανία τίποτα άλλο από αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα, με την υποστήριξη περίπου σύσσωμης της Δύσης. Με τη διαφορά όμως, ότι αυτή η Δύση, και πριν από όλους οι ΗΠΑ, ακολουθούν μια “παράλογη” πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, αρνούμενες να κάνουν στην ουκρανική περίπτωση αυτό που κάνουν στην παλαιστινιακή, πράγμα που είναι, σε τελική ανάλυση, αντίθετο στα μακρόχρονα συμφέροντα τους. Με λίγα λόγια, ο κ. Λαβρόφ, όπως εξάλλου το συνηθίζει και ο κ. Πούτιν, κάνει το μάθημα στη Δύση προσπαθώντας να την κάνει να καταλάβει ότι η Ρωσία δεν είναι αντίπαλος αλλά μάλλον καλός φίλος καθώς και οι δύο έχουν κοινά συμφέροντα. Και είναι προφανώς για αυτό το λόγο που αυτή η τόσο σημαντική συνέντευξη του, δεν έτυχε της προβολής που άξιζε, αποσιωπήθηκε από το δυτικό τύπο και πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητη. Όσο για τους “αφελείς” που φωνασκούν παίρνοντας τα μεγαλο-ρωσικά αποικιακά φύκια για αντιμπεριαλιστικές μεταξωτές κορδέλες, αυτοί αξίζουν μόνον ως “χρήσιμοι ηλίθιοι”, και μάλιστα μιας χρήσης, της ρωσικής προπαγάνδας...

Συμπέρασμα: Δηλώνοντας απερίφραστα ότι η Ρωσία του Πούτιν και το Ισραήλ του Νετανιάχου έχουν τους ίδιους στόχους στην Ουκρανία και στην Γάζα, ο κ. Λαβρόφ έκανε κάτι που δεν το συνηθίζει: είπε την αλήθεια!

Το Ισραήλ έχει παρόμοιους στόχους με τη Ρωσία- Λαβρόφ 

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, από RT News

Ο αγώνας κατά του ναζισμού είναι αυτό που ιστορικά ενώνει τη Ρωσία και τη χώρα της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι διακηρυγμένοι στόχοι του Ισραήλ στη συνεχιζόμενη επιχείρησή του κατά των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα φαίνονται σχεδόν ταυτόσημοι με τους στόχους της Μόσχας στην εκστρατεία εναντίον της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο RIA Novosti την Πέμπτη.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) διεξάγουν μια εκστρατεία ανελέητων βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας κατά τους τελευταίους δύο μήνες μετά από μια αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά ισραηλινών περιοχών στις 7 Οκτωβρίου. Η επίθεση των Παλαιστινίων μαχητών άφησε πίσω της περίπου 1.200 νεκρούς και είδε την απαγωγή περισσότερων από 200 ομήρων. Η απάντηση του Ισραήλ, εν τω μεταξύ, φέρεται να κόστισε τη ζωή πάνω από 21.000 ανθρώπων, σύμφωνα με αξιωματούχους της υγείας στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ο τελικός στόχος των IDF είναι η πλήρης καταστροφή του κινήματος της Χαμάς σε όλες τις μορφές του, καθώς και η εξάλειψη κάθε εξτρεμισμού στη Γάζα.

Ο Λαβρόφ, πάντως, σημείωσε ότι οι στόχοι αυτοί μοιάζουν παρόμοιοι με την "αποστρατιωτικοποίηση" και την "αποναζιστικοποίηση", που επιδιώκει η Μόσχα στην Ουκρανία από την έναρξη της επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο διπλωμάτης σημείωσε την υποκρισία που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, η οποία καταδίκασε τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιτέθηκε στον άμαχο πληθυσμό και προσάρτησε τμήματα της Ουκρανίας. "Αυτό ήταν άδικο", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου - ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του για την έκτη θητεία τον Δεκέμβριο του 2022 - απέφυγε να κάνει δηλώσεις κατά της Ρωσίας, παρά τις διεθνείς επικρίσεις και βρέθηκε σε "δύσκολη θέση".

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε ακόμη ότι ο Νετανιάχου είχε δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι οι Ισραηλινοί βοήθησαν τη Μόσχα να απομακρύνει Ρώσους πολίτες από τη Γάζα.

"Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την κοινή μας ιστορία με το Ισραήλ και, πάνω απ' όλα, την ιστορία του αγώνα κατά του ναζισμού. Αυτό είναι το κύριο πράγμα που μας ενώνει ιστορικά", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καλέσει τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη Γάζα, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή είναι μέσω μιας φόρμουλας "δύο κρατών" που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Νετανιάχου, εν τω μεταξύ, έχει αρνηθεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και αντ' αυτού έχει προσφερθεί ως πιθανός μεσολαβητής για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου.

RT News

Σημείωση

1. Στη σύνοψη του, το RIA Novosti αναφέρεται μόνο στο τμήμα της συνέντευξης του Λαβρόφ στο οποίο ο Ρώσος ΥΠΕΞ μιλάει για το Ισραήλ και τον συνεχιζόμενο πόλεμο του κατά των Παλαιστινίων. Η πλήρης συνέντευξη του Λαβρόφ, είναι πιο γλαφυρή από τη σύνοψη της, που πάντως δεν προδίδει τα λεγόμενα του, και βρίσκεται, μεταφρασμένη στα αγγλικά, στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών: https://mid.ru/en/foreign_policy/news/1923676/