Featured

CEEGLA

Γεννήθηκε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Αριστερή Συμμαχία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEGLA)

Δελτίο τύπου του ουκρανικού Sotsialny Rukh

Το Sotsialny Rukh (Κοινωνικό Κίνημα) έλαβε μέρος στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Αριστερής Συμμαχίας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEGLA). Αυτή η συμμαχία περιλαμβάνει πολιτικά κόμματα και οργανώσεις που υπερασπίζονται μια δίκαιη, αριστερή, κοινωνική Ευρώπη και τις αντίστοιχες πολιτικές στις χώρες τους.

Η δημιουργία του νέου σχηματισμού ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024 στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Sejm (Κοινοβούλιο) της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Τη θέση του Sotsialny Rukh (Κοινωνικό Κίνημα) παρουσίασε η Victoria Pigul, μέλος του Συμβουλίου του Κοινωνικού Κινήματος από το Κίεβο.

Στο νέο συνασπισμό μετέχουν : Budoucnost (Τσεχική Δημοκρατία), Demos (Ρουμανία), KARTU (Λιθουανία), Razem (Πολωνία), Szikra Mozgalom (Ουγγαρία), Sotsialny Rukh (Ουκρανία).

Σύμφωνα με τη Zofia Malisz, συντονίστρια του προγράμματος του Razem και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, η φωνή της αριστεράς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν έχει ακουστεί σχεδόν καθόλου μέχρι τώρα στην ΕΕ. Η δημιουργία της CEEGLA θα πρέπει να αλλάξει αυτή τη κατάσταση. Και πρόσθεσε :"Θέλουμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να ενισχύσουμε τη φωνή της νέας, πράσινης αριστεράς από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τα Βαλκάνια".

CEEGLA

Όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν ότι οι ρίζες της οικονομικής, κοινωνικής και κλιματικής κρίσης έχουν τις ρίζες τους στη λογική του καπιταλιστικού συστήματος.

"Σε αντίθεση με εκείνους που τις θεωρούν ακριβές και αναποτελεσματικές, εμείς εκτιμούμε τις δημόσιες υπηρεσίες - υγεία, εκπαίδευση και κοινωνική προστασία - ως το κλειδί για μια κοινωνία βασισμένη στην ισότητα, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια", αναφέρεται στην ιστοσελίδα της νέας συμμαχίας. "Δεσμευόμαστε για την οικοδόμηση μιας ισχυρής, διαφορετικής και βιώσιμης οικονομίας που θα λειτουργεί για όλους. Υψώνουμε τη φωνή μας για να διαμορφώσουμε μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Η ιδέα ότι η περιοχή μας είναι απλώς ένα καπιταλιστικό πεδίο δοκιμών για την ημιπεριφέρεια της Ευρώπης και της παγκόσμιας τάξης πρέπει να απορριφθεί".

Η CEEGLA περιγράφει τον εαυτό της ως "μια νέα γενιά που βίωσε την απογοήτευση μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και την επακόλουθη καπιταλιστική μετάβαση". "Δεν έχουμε ούτε νοσταλγία για τα προηγούμενα καθεστώτα ούτε ψευδαισθήσεις για τη φύση του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου σχεδίου που εφαρμόζεται στην περιοχή μας. Πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω. Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ανάπτυξη μιας δημοκρατικής, κοινωνικής και βιώσιμης Ευρώπης" - αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της Συμμαχίας. Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της CEEGLA είναι η αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας, η οποία καταστρέφει την Ουκρανία και απειλεί ολόκληρη την περιοχή.

"Ο μόνος λόγος για τον οποίο τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη επιτεθεί στην Πολωνία ή τη Ρουμανία είναι λόγω των αμερικανικών στρατευμάτων που έχουν αναπτυχθεί εκεί. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι χώρες της περιοχής μας πρέπει να οικοδομήσουν από κοινού τη δική τους υποκειμενικότητα και δύναμη", δήλωσε η Pigul. "Δεν αναφέρομαι μόνο στη στρατιωτική ισχύ. Η Ρωσία εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών χωρών - την κλιματική και στεγαστική κρίση, την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την άνοδο της ακροδεξιάς", προειδοποίησε. "Χωρίς την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας.

Όπως τόνισε ο Maciej Konieczny, βουλευτής του κόμματος Razem, "σήμερα η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, χρειάζεται οικονομική, χρηματοδοτική και στρατιωτική στήριξη για να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα και να προστατεύσει την ασφάλειά μας. Όπως γνωρίζετε, από τις πρώτες ημέρες της εισβολής μεγάλης κλίμακας, η πολωνική αριστερά έχει ταχθεί υπέρ της διαγραφής του εξωτερικού χρέους της Ουκρανίας, ώστε να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για τη χώρα μας ».

"Το Sotsialny Rukh (Κοινωνικό Κίνημα) ελπίζει ότι αυτή η συμμαχία με τους συμμάχους από την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης θα διευκολύνει τη στρατιωτική βοήθεια στον ουκρανικό λαό που θα δυναμώσει την άμυνά μας, θα ενισχύσει τις κοινωνικές προτεραιότητες στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θα προσανατολίσει τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση προς το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας.

Ευχαριστούμε τους συντρόφους μας από τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία που μας στηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία και που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Αριστεράς σε διεθνές επίπεδο!

Καλούμε όλους/όλες να παρακολουθούν τις ενημερώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης https://ceegla.org/ και στο κοινωνικό δίκτυο X

Επιμέλεια: Γιώργος Μητραλιάς