Featured

Τα ταξικά συνδικάτα όλου του κόσμου ενάντια στον πόλεμο του Πούτιν και στο πλευρό των φυλακισμένων Λευκορώσων συνδικαλιστών!

Ο πόλεμος του Πούτιν ενάντια στην Ουκρανία, αλλά και η άγρια καταστολή κάθε αντιπολεμικής φωνής και ειδικά όταν ανήκει σε συνδικαλιστές, τόσο στη Ρωσία όσο και στη Λευκορωσία, προκαλεί κινητοποιήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, σε όλο το κόσμο. Στη συνέχεια, παραθέτουμε δειγματοληπτικά δύο κείμενα τέτοιας ταξικής αλληλεγγύης στον ηγέτη των συνδικάτων της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Γιάροσουκ, που έχει συλληφθεί, μαζί με δεκάδες άλλους συνδικαλιστές, μερικοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν πια το ενδεχόμενο να εκτελεστούν καθώς ο δικτάτορας της χώρας Λουκασένκο, θέσπισε με κατεπείγον διάταγμα του, τη θανατική ποινή για τους σιδηροδρομικούς που αντιτάσσονται στον πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.(1)

Το πρώτο από αυτά τα κείμενα είναι της γαλλικής CGT, της ιστορικής αριστερής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών που παλιότερα επρόσκειτο στο γαλλικό ΚΚ. Το δεύτερο είναι της επίσης αριστερής διεθνούς συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας IndustriALL Global Union , που έχει 50 εκατομμύρια μέλη σε 140 χώρες. Και οι δυο τους δεν περιορίζονται σε ανακοινώσεις αλληλεγγύης, αλλά πυκνώνουν τις αποστολές υλικής βοήθειας στους Ουκρανούς συνδικαλιστές που πολεμάνε -και πολλοί από αυτούς σκοτώνονται- με τα όπλα στα χέρια, ενώ παράλληλα οργανώνουν σε πολλές χώρες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ταξικής αλληλεγγύης με τους φυλακισμένους Λευκορώσους και Ρώσους ανεξάρτητους συνδικαλιστές. Ακριβώς όπως το κάνουν εξάλλου με σπάνια αγωνιστικότητα και ταξικό πνεύμα και τα συνδικάτα-μέλη του Διεθνούς Συνδικαλιστικού Δικτύου Αλληλεγγύης και Πάλης (International Labour Network of Solidarity and Struggles) που συσπειρώνει πολλές δεκάδες ριζοσπαστικά και αναρχοσυνδικαλιστικά εργατικά συνδικάτα βάσης και ταξικής πάλης σε όλο το κόσμο.

Σε όλη αυτή τη παραδειγματική επίδειξη ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ εργαζομένων όλου του πλανήτη, υπάρχει όμως -δυστυχώς- μια θλιβερή εξαίρεση: τα συνδικάτα μιας και μόνης χώρας απουσιάζουν από αυτές τις συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης, και αυτή η χώρα είναι η δική μας, η Ελλάδα…

Γιώργος Μητραλιάς

La CGTΛευκορωσία: Σύλληψη του συνδικαλιστή Alexander Yaroshuk – Η γαλλική CGT στο πλευρό του!

(Από την επίσημη ιστοσελίδα της CGT)

Ο Λευκορώσος συνδικαλιστής Alexander Yaroshuk, πολέμιος του πολέμου στην Ουκρανία, συνελήφθη από την KGB, την πολιτική αστυνομία της χώρας του. Η CGT απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του.

Η είδηση δεν αποτελεί έκπληξη. Ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης της Λευκορωσίας Alexander Yaroshuk συνελήφθη τη νύχτα 19-20 Απριλίου από την KGB, την πολιτική αστυνομία του δικτάτορα Λουκασένκο. Δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη", λέει ο Pierre Coutaz, συντονιστής της CGT για την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, ο Αλέξανδρος εκφράζει ακούραστα εδώ και δύο μήνες μια παραπάνω από ειρηνιστική θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τοποθετείται μάλιστα σχεδόν σε αυτό που η αριστερά του Τσίμερβαλντ αποκαλεί επαναστατικό ντεφετισμό: βρίσκεται σε μια εμπόλεμη χώρα, η οποία στηρίζει την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν, σε μια χώρα που είναι συνένοχη, επιτρέποντας τη διέλευση των ρωσικών στρατευμάτων, που χρησιμεύει σαν βάση για την ανάπαυση και την αναδίπλωση του στρατού. Σε αυτές τις συνθήκες, οι δηλώσεις του Αλέξανδρου ήταν ακόμη πιο πολύτιμες. Για αυτόν, τα συνδικάτα δεν μπορούν να είναι συνένοχα με αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο ενάντια σε ένα αδελφό λαό. Γνώριζε όμως ότι διακινδύνευε πολλά, επειδή υπάρχει ένα κατασταλτικό οπλοστάσιο στη Λευκορωσία που τιμωρεί κάθε προπαγάνδα ενάντια στον πόλεμο, ο οποίος δεν είναι καν πόλεμος στα μάτια των αρχών αλλά μια "ειδική επιχείρηση". Όπως ο Alexander Yaroshuk, δεκάδες άλλοι συνδικαλιστές του BKDP αλλά και μέλη των οικογενειών τους έχουν επίσης συλληφθεί.

Μην φοβάστε τίποτα και κανένα

Alexander YaroshukAlexander YaroshukΣτα τέλη του περασμένου Μάρτη, ο Alexander έκανε μια δραματική έκκληση για ειρήνη κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργάνωσε η CGT, στο οποίο συμμετείχαν επίσης δεκάδες Ουκρανοί συνδικαλιστές: "Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας, ώστε η Λευκορωσία να μην θεωρηθεί ποτέ στρατιωτικός επιτιθέμενος. Εγώ, Πρόεδρος του Λευκορωσικού Κογκρέσου Δημοκρατικών Συνδικάτων, απευθύνομαι σε εσάς. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι δικός μας πόλεμος. Η απόλυτη πλειοψηφία των Λευκορώσων, το 97%, δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία! Οι απόγονοί μας δεν θα μας συγχωρήσουν τη σιωπή μας στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μας! Μη φοβάστε τίποτα και κανέναν! Απαιτείστε στους χώρους δουλειάς σας: όχι στον πόλεμο, όχι στη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτόν!”

Σε ανακοίνωσή της, η CGT υπενθυμίζει ότι η BKDP, ένα συνδικάτο του οποίου η δημιουργία συνδέεται στενά με την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος στην απεργία, συμμετείχε ενεργά στην κοινωνική έκρηξη που ακολούθησε τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2020 που είδαν τον Λουκασένκο να διατηρείται στην εξουσία. Το BKDP και η CGT έχουν επίσης μια πραγματική σχέση αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ο Alexandre Yaroshuk συμμετείχε στο 50ό Συνέδριο της CGT στην Τουλούζη και επίσης στο φόρουμ για τις οικολογικές και κοινωνικές μεταβάσεις που διοργάνωσε η CGT τον Ιούνιο του 2021. Η CGT ζητά από τη γαλλική κυβέρνηση "να παρέμβει, χωρίς καθυστέρηση, για να απαιτήσει την απελευθέρωσή του και να θέσει τον Alexandre Yaroshuk υπό την προστασία των διπλωματικών υπηρεσιών της στη χώρα".

Industri Global UnionIndustriALL Global Union : Η καταστολή των ανεξάρτητων συνδικάτων στη Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει!

Η διεθνής συνδικαλιστική Ομοσπονδία IndustriALL Global Union καταδικάζει την αυξανόμενη καταστολή του ανεξάρτητου συνδικαλιστικού κινήματος στη Λευκορωσία και ζητά την απελευθέρωση των φυλακισμένων ακτιβιστών.

Η τελευταία κατάφωρη επίθεση κατά του ανεξάρτητου συνδικαλιστικού κινήματος στη Λευκορωσία σημειώθηκε στις 19 Απριλίου.

Τα γραφεία του Λευκορωσικού Κογκρέσου Δημοκρατικών Συνδικάτων (BKDP) και των θυγατρικών του, συμπεριλαμβανομένων των δύο θυγατρικών της IndustriALL, του Ελεύθερου Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου (SPM) και της Λευκορωσικής Ένωσης Εργαζομένων στο Ραδιόφωνο και την Ηλεκτρονική (REP), ερευνήθηκαν, όπως και τα σπίτια ηγετών και ακτιβιστών, ενώ κατασχέθηκε ψηφιακός εξοπλισμός και συνδικαλιστικά έγγραφα. Μεταξύ των φυλακισμένων ηγετών και ακτιβιστών είναι οι Alexander Yaroshuk, Sergey Antusevich, Irina Bud-Gusaim, Nikolay Sharakh, Gennady Fedynich, Yana Malash, Vitaly Chichmarev, Vadim Payvin, Mikhail Gromov, Aleksander Bukhvostov, Igor Komlik, Vasiliy Bersenev και Dmitry Borodko.

Νωρίτερα, στις 7 Απριλίου, η Λευκορωσική Επιτροπή Κρατικής Ασφάλειας (KGB) χαρακτήρισε το Λευκορωσικό Συνδικάτο Εργαζομένων στη Ραδιοφωνική και Ηλεκτρονική Βιομηχανία (REP) εξτρεμιστική οργάνωση και έθεσε εκτός νόμου τις δραστηριότητές του. Η REP απαίτησε από την KGB να εξηγήσει εγγράφως γιατί το σωματείο, το οποίο ασκεί τις δραστηριότητές του σε πλήρη συμμόρφωση με την εθνική και διεθνή νομοθεσία, αντιμετωπίζεται ως εξτρεμιστικό στοιχείο. Περαιτέρω έρευνες και συλλήψεις ήταν η μόνη απάντηση.

Στη Λευκορωσία, τα συνδικάτα δέχονται επιθέσεις από τον Αύγουστο του 2020, με επιδρομές σε συνδικαλιστικούς χώρους και στα σπίτια ηγετών και ακτιβιστών, διοικητικά πρόστιμα, συλλήψεις και φυλακίσεις όσων κάνουν εκστρατεία για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρόσφατα αυξήθηκαν οι ανακρίσεις των συνδικαλιστών, η παράνομη τοποθέτηση συσκευών παρακολούθησης και βιντεοεπιτήρησης στους χώρους των συνδικάτων, καθώς και οι εκτεταμένες πιέσεις προς τα μέλη να εγκαταλείψουν τα συνδικάτα τους.

Καταπιέζοντας με αυτόν τον τρόπο τις δημοκρατικές οργανώσεις των εργαζομένων της, η Λευκορωσία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης 87 της ΔΟΕ για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την προστασία του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, την οποία έχει επικυρώσει.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή για την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι της ΔΟΕ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση της Λευκορωσίας επειδή δεν είχε ακόμη εφαρμόσει τις βασικές συστάσεις της Επιτροπής Έρευνας της ΔΟΕ του 2004. Αρκετοί εκπρόσωποι συνδικάτων που έχουν καταθέσει για τη Λευκορωσία στη ΔΟΕ τα τελευταία χρόνια είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Η IndustriALL Global Union καλεί τη ΔΟΕ να παρέμβει επειγόντως.

Αυτές οι παραβιάσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων συνδικαλιστικών ηγετών και ακτιβιστών, την απόσυρση όλων των κατηγοριών και να επιτραπεί στα συνδικάτα να ασκούν τις συνδικαλιστικές τους δραστηριότητες σύμφωνα με το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Είναι επιτακτική ανάγκη η Λευκορωσική Συνδικαλιστική Ένωση Εργαζομένων στη Ραδιοφωνική και Ηλεκτρονική Βιομηχανία να διαγραφεί από τον κατάλογο των εξτρεμιστικών οργανώσεων και να της επιτραπεί να συνεχίσει τη συνδικαλιστική της δραστηριότητα.

Καλούμε επίσης τη Λευκορωσία να σταματήσει κάθε καταστολή κατά του συνδικαλιστικού κινήματος και να συνάψει εργασιακή σχέση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με βάση τον κοινωνικό διάλογο.

20 Απριλίου, 2022

Σημείωση

1. https://www.contra-xreos.gr/arthra/2974-leykorosia-thanatiki-poini-gia-tous-sidirodromikous-sampoter