Featured

Εκκληση

Ουκρανοί πρώην σοβιετικοί πολιτικοί κρατούμενοι ενάντια στον εθνικιστικό φανατισμό

Εκκληση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο του Ιβανο-Φρανκίβσκ

Σήμερα, εμείς, πρώην σοβιετικοί πολιτικοί κρατούμενοι, είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας. Έχοντας διανύσει έναν οδυνηρό δρόμο απελευθέρωσης από την κληρονομιά του ολοκληρωτισμού, η Ουκρανία δίνει στον πολιτισμένο κόσμο παραδείγματα θάρρους και ικανότητας προάσπισης της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο κόσμος μάς θαυμάζει, θαυμάζει την Ουκρανία.

Αφιερώσαμε τα νεανικά μας χρόνια στον αγώνα ενάντια στην κομμουνιστική αυτοκρατορία, αγώνα για τον οποίο τιμωρηθήκαμε σε φυλακές και στρατόπεδα. Ελάχιστοι πολίτες του ολοκληρωτικού κράτους τόλμησαν τότε να μας βοηθήσουν ή να μας στηρίξουν. Ο πιο δραστήριος υπερασπιστής μας ήταν ο Αντρέι Ντμίτροβιτς Σάχαρωφ. Παρά τις απειλές και τις διώξεις από τις αρχές, που τον μισούσαν, αγωνίστηκε ακούραστα για την απελευθέρωσή μας. Σήμερα, ανατρέχοντας σε ιστορικά έγγραφα, επιστολές, εκκλήσεις και συνεντεύξεις, βλέπουμε πώς ο σπουδαίος πολίτης Αντρέι Σάχαρωφ υπερασπίστηκε ασταμάτητα και δραστήρια τα δικαιώματα των Ουκρανών πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Βασύλ Στους και πολλών άλλων. Σε εμάς, τους Ουκρανούς πολίτες με διαφορετικές εθνοτικές καταγωγές, αναφερόταν ακόμη πιο συχνά στις ομιλίες και στα γραπτά του κείμενα. Ο ξαφνικός θάνατος του Αντρέι Σάχαρωφ ήταν ένα τραγικό γεγονός για εμάς. Είμαστε σίγουροι ότι αν ζούσε ο Σάχαρωφ θα ήταν μαζί μας, με την Ουκρανία και όχι με τον εγκληματία Πούτιν.

Δυστυχώς, λίγοι γνωρίζουν το έργο ζωής αυτού του σπουδαίου ανθρώπου, που έσωσε τις ζωές πολλών πολιτικών κρατουμένων με την ακούραστη δημόσια δράση του. Οι δήμιοί μας μισούσαν κάθε εκδήλωση επιθυμίας για ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια και γι' αυτό τον φοβόντουσαν. Έτσι ήταν. Και σήμερα θυμόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τον Αντρέι Σάχαρωφ, που αποτελεί αντικείμενο φλογερού μίσους του δικτάτορα Πούτιν και των ομοίων του. Έτσι, με πόνο στην καρδιά, αναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε έντονα στις προθέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου του Ιβανο-Φρανκίβσκ να στερήσουν την πόλη από τη μνήμη του Σάχαρωφ, μετονομάζοντας την οδό με το όνομα του. Για έναν και μόνο λόγο: ότι ο Σάχαρωφ ήταν Ρώσος.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο και τον δήμαρχο να αλλάξουν το σχέδιο της απόφασης. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ήταν μια πράξη από το οπλοστάσιο του σημερινού αυταρχικού κράτους της Μόσχας. Η Ουκρανία αντιστέκεται παλλαϊκά στην επίθεση του Πούτιν, επιδιώκοντας να ενταχθεί στη δημοκρατική ένωση των ευρωπαϊκών κρατών, όπου το όνομα του Σάχαρωφ θα αναγνωρίζεται για πάντα.

Υπογραφές:

Σεμιόν Γκλούζμαν (Κίεβο) *

Μυκόλα Γορμπάλ (χωριό Letyache, περιοχή Ternopil)

Μουσταφά Τζεμιλέφ (Κίεβο) **

Ιωσήφ Ζίσελς (Κίεβο)

Ιγόρ Καλίνετς (Λβιβ)

Μίροσλαβ Μαρίνοβιτς (Λβιβ)

Βολοντιμίρ Μάρμους (Chortkiv, περιοχή Ternopil)

Μπογντάν Ρέμπρυκ (Ivano-Frankivsk)

Ζόριαν Ποπαντιούκ (Σαμπίρ, περιοχή Λβιβ)

Γιούρι Σούχεβιτς (Λβιβ) 

Σεμιόν Γκλούζμαν* Ο διάσημος ψυχίατρος Σεμιόν Γκλούζμαν (Semen Gluzman) πέρασε 7 χρόνια σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων και άλλα 3 χρόνια στη Σιβηρία επειδή τόλμησε να κηρύξει τον υπερασπιστή των μαρτυρικών Τατάρων της Κριμαίας στρατηγό του Κόκκινου Στρατού Πιοτρ Γκριγκορένκο ψυχικά υγιή, σε πείσμα της KGB και των ψυχιάτρων της, που τον έκλεισαν για χρόνια σε ψυχιατρεία.

Μουσταφά Τζεμιλέφ** Ο Μουσταφά Τζεμιλέφ (Mustafa Djemilev), ιστορικός ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας, πέρασε 20 χρόνια μπαινοβγαίνοντας στις σοβιετικές φυλακές για τις πάντα μη-βίαιες δράσεις του υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και μια απεργία πείνας 303 ημερών, που παραμένει μέχρι σήμερα η πιο μακρόχρονη απεργία πείνας της ιστορίας!