Featured

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΣΑΜΠΟΤΕΡ

Σε απάντηση στις επανειλημμένες δολιοφθορές ρωσικών στρατιωτικών σιδηροδρομικών μεταφορών, η Λευκορωσία αποφάσισε την Τετάρτη να καταστήσει τις "απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών" τιμωρητέες με θάνατο. Η Μαρίνα Λέντσεφσκαγια, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Λευκορωσίας, θεωρεί "απολύτως δικαιολογημένη" τη χρήση της θανατικής ποινής κατά οποιασδήποτε απόπειρας τρομοκρατικής επίθεσης”.

Στις 27 Απριλίου, οι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης υιοθέτησαν νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με σκοπό την εισαγωγή της θανατικής ποινής. Το έγγραφο πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα θα τεθούν στη συνέχεια σε ισχύ δέκα ημέρες μετά την επίσημη δημοσίευση των τροποποιήσεων. Τουλάχιστον 26 πολιτικοί κρατούμενοι υπόκεινται στα άρθρα για την τρομοκρατία (άρθρο 289: "Πράξη τρομοκρατίας"). Τριάντα έξι άτομα κατηγορούνται για "τρομοκρατικές δραστηριότητες". Ο Ruslan Slutsky, κάτοικος του Novopolotsk, καταδικάστηκε σε έντεκα χρόνια φυλάκισης για τη διασπορά "σκαντζόχοιρων" κατά μήκος της διαδρομής του φιλοκυβερνητικού συλλαλητηρίου (καθώς και για την απόπειρα να καταστούν ακατάλληλες οι σιδηροδρομικές γραμμές).Πρόσφατα, τρεις "αντάρτες των σιδηροδρόμων", ο Vladimir Avramtsev, ο Dmitry Klimov και ο Evgeny Minkevich, μεταφέρθηκαν στις φυλακές Mogilev.

Αντάρτες των σιδηροδρόμων

Λευκορωσία: Σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Σιδηροδρομικοί σε δράση

Από τον Patrick Le Tréhondat

Στον απόηχο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η Εκτελεστική Επιτροπή του Κογκρέσου Δημοκρατικών Συνδικάτων της Λευκορωσίας δήλωσε: "Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, αγαπητοί Ουκρανοί, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Λευκορώσων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, καταδικάζει τις απερίσκεπτες ενέργειες του σημερινού καθεστώτος της Λευκορωσίας που ανέχεται τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Απαιτούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, καθώς και από τη Λευκορωσία".

Μια συνδικαλιστική δήλωση δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία. Ειδικά σε περιόδους πολέμου. Η ρωσική στρατιωτική διοικητική μέριμνα και η διοίκηση των λευκορωσικών σιδηροδρόμων έπρεπε να το μάθουν αυτό με τον δύσκολο τρόπο. Σύμφωνα με το κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, οκτώ Λευκορώσοι σιδηροδρομικοί συνελήφθησαν στην αρχή του πολέμου για σαμποτάζ εναντίον μιας ρωσικής στρατιωτικής σιδηροδρομικής μεταφοράς.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Μαρτίου, συνελήφθη ο 43χρονος Alyaksei Shyshkavets, κάτοικος του Asipovichy (σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος). Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει πράξεις δολιοφθοράς για να εμποδίσει την κυκλοφορία ορισμένων τρένων. Δύο άλλα άτομα συνελήφθησαν επίσης στο Staubtsy τη νύχτα της 1ης προς 2 Μαρτίου. Άλλος ένας "σαμποτέρ" φέρεται να συνελήφθη στη Zhodzina στις 2 Μαρτίου. Στις αρχές Μαρτίου, εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους ανέφεραν ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών σταμάτησαν να διέρχονται από τη Λευκορωσία λόγω των πολυάριθμων δολιοφθορών. Λόγω της έκτασης του φαινομένου, το ρωσικό πρακτορείο TASS ανακοίνωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Λευκορωσίας ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις "τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράττονται από οργανωμένη ομάδα εναντίον της σιδηροδρομικής υποδομής της Λευκορωσίας", όπως τις χαρακτήρισε. Αναγνωρίζει ότι οι εγκαταστάσεις σηματοδότησης και άλλος εξοπλισμός μεταφορών κατέστησαν "άχρηστα". Οι συλληφθέντες σιδηροδρομικοί αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δεκαπέντε ετών. Παρά τις απειλές, το σαμποτάζ συνεχίζεται.

Στις 6 Μαρτίου, ο Siarhei Kanavalau, υπάλληλος των λευκορωσικών σιδηροδρόμων, συνελήφθη στο Vitsebsk. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε σχεδιάσει να απενεργοποιήσει τα συστήματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Στο Σβετλαχόρσκ, πυρπολείται μια μονάδα σιδηροδρομικής σηματοδότησης. Η αστυνομία κατηγόρησε τρεις κατοίκους του Σβετλαχόρσκ για τις ζημιές αυτές. Έκτοτε, έχουν διαπραχθεί δεκάδες πράξεις σιδηροδρομικού σαμποτάζ. Αυτό αποδεικνύεται από τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ένα φιλορωσικό κανάλι Telegram (TG), στα οποία 38 σιδηροδρομικοί παραδέχονται, σε μια σκηνοθεσία αντάξια των δικών της Μόσχας, ότι διέπραξαν πράξεις σαμποτάζ και ότι βρίσκονταν υπό ξένη επιρροή.

Στις 19 Μαρτίου, η εφημερίδα Novy Chas έκανε λόγο για δώδεκα σιδηροδρομικά σαμποτάζ που παρέλυσαν το σιδηροδρομικό δίκτυο, εμποδίζοντας τα βαγόνια που μετέφεραν ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό να φτάσουν στα ουκρανικά σύνορα. Τη νύχτα της 16ης Μαρτίου, στο τμήμα Farinovo-Zagattya, πυρπολήθηκε το κουτί αναμετάδοσης συναγερμού.

Στις 20 Μαρτίου, ο Oleksandr Kamyshin (που ζει σε ημι-παρανομία επειδή καταζητείται από τον ρωσικό στρατό), πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ukrzaliznytsia (Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι), ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας. Ευχαρίστησε τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους της Λευκορωσίας για τη γρήγορη ανταπόκρισή τους στον πόλεμο”, προσθέτει ειρωνικά.

Στις 25 Μαρτίου, οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με τη Λευκορωσία εξακολουθούσαν να αναστέλλονται. Η πληροφορία δόθηκε με ανάρτηση στο Facebook από τον Βιτάλι Κοβάλ, τον Ουκρανό κυβερνήτη της περιοχής Ρίβνε (βορειοδυτική Ουκρανία). Σε αυτό το μήνυμα που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, ο Βιτάλι Κοβάλ έκανε λόγο για "σημαντική είδηση" για τον ουκρανικό λαό και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους σιδηροδρομικούς για τις προσπάθειές τους και κατέληξε: "Φίλοι μου, η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας έχει σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία δεν θα είναι πλέον σε θέση να προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό και προμήθειες στους κατακτητές μέσω του σιδηροδρόμου της Λευκορωσίας". Για περισσότερο από ένα μήνα, το σαμποτάζ συνεχίζεται και οι ρωσικές στρατιωτικές σιδηροδρομικές μεταφορές έχουν παρεμποδιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Αντιμέτωποι με αυτές τις απροσδόκητες "δυσκολίες", οι λευκορωσικοί σιδηρόδρομοι θα μπορούσαν να υποβληθούν σε μια ευρείας κλίμακας "εκκαθάριση", κατά την οποία θα απολυθούν "αναξιόπιστοι υπάλληλοι", αναφέρει ένα κρυπτογραφημένο κανάλι των εργαζομένων στους λευκορωσικούς σιδηροδρόμους. Στρατεύματα ειδικών μονάδων σταθμεύουν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Ορισμένες από αυτές τις ένοπλες περιπολίες φέρονται να φορούν πολιτικά ρούχα, εξοπλισμένες με ασύρματους και εντοπιστές GPS. Σύμφωνα με πληροφορίες, έστησαν τις σκηνές τους κοντά στις ράγες.

Στις 30 Μαρτίου, μια διμοιρία αυτών των στρατιωτών άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας σιδηροδρομικών εργατών - παρτιζάνων εν δράσει. Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στη στάση Babina στην περιοχή Babruisk (τμήμα Asipovichy-Zhlobin). Οι αντάρτες είχαν ανοίξει δύο ρελέ (απαραίτητα για τη σιδηροδρομική σηματοδότηση). Κατάφεραν να βάλουν φωτιά σε ένα από αυτά. Μέχρι που μια ομάδα στρατιωτών που βρισκόταν στο δάσος και υποτίθεται ότι φρουρούσε τον εξοπλισμό άνοιξε πυρ. Ωστόσο, οι αντάρτες κατάφεραν να διαφύγουν.

Σύμφωνα με τη λευκορωσική ιστοσελίδα Zerkalo (30 Μαρτίου), τουλάχιστον 40 σιδηροδρομικοί βρίσκονται στα χέρια της KGB της Λευκορωσίας. Επιπλέον, τέσσερις άλλοι σιδηροδρομικοί εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανοδηγού, κρατούνται στο Γκόμελ, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων έχει τοποθετηθεί στο κέντρο προσωρινής κράτησης της KGB. Όλοι τους φέρονται να έχουν εγγραφεί στο κρυπτογραφημένο κανάλι "Κοινότητα Σιδηροδρομικών της Λευκορωσίας", το οποίο καταγγέλλεται ως εξτρεμιστική ομάδα. (Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Support for Resistant Ukraine, τεύχος 4, 10 Απριλίου 2022).

Ο ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ

Στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ξεκίνησε η μεγάλη δίκη κατά των αναρχικών. Πριν από τέσσερις ημέρες, στις 10:30 π.μ., στο δικαστήριο της πόλης του Μινσκ (St. Dunina-Martsinkevich), πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της "διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης των αναρχικών". Σύμφωνα με την ανάκριση, οι ακτιβιστές της REV DIA (Επαναστατική Δράση) στη Λευκορωσία, της REV DIA (Επαναστατική Δράση) στην Ουκρανία και της Λαϊκής Αυτοάμυνας στη Ρωσία δημιούργησαν μια διεθνή εγκληματική οργάνωση για την ανατροπή των δικτατορικών καθεστώτων στη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Στη Λευκορωσία έχουν συλληφθεί ακτιβιστές από το Μινσκ, το Μπρεστ και το Γκρόντνο. Πριν από λίγες ημέρες, μέσα σε κλίμα αστυνομικής τρομοκρατίας, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τις ποινές (δεκαοκτώ έως είκοσι χρόνια φυλάκισης) των αναρχικών Igor Olinevich, Dmitry Dubovsky, Dmitry Rezanovich και Sergei Romanov. Και σε μια άλλη δίκη για την αποκαλούμενη υπόθεση "Pramen" (ένα αναρχικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο), οι αναρχικοί Alexander Belov, Evgeny Rubashko, Artem (Dmitrievich) Solovey καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλάκιση ο καθένας, ο Artem (Sergeevich) Solovey σε τεσσεράμισι χρόνια. Η ουσία της κατηγορίας είναι εντελώς άγνωστη, καθώς η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Και κάποιοι αναρωτιούνται γιατί οι Ουκρανοί, Λευκορώσοι και Ρώσοι αναρχικοί (εξόριστοι) πολεμούν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του Πούτιν!

2022 05 25 02 picture

Στη φωτογραφία: Maria Rabkova, Alexander Frantskevich, Akihiro Gayevskij-Khanada, Andrey Chepyuk, Pavel Shpetny, Alexander Kozlyanko, Andrey Marach, Alexey Golovko, Nikita Dranets, Daniel Chul.