Featured

Βίντεο της δράσης/διαμαρτυρίας με θέμα "Πριν από 2011 χρόνια, η Παναγιά γεννούσε τζάμπα" που έγινε στην οδό Ερμού στις 29/12/2011

Γυναίκες ενάντια στο Xρέος και στα Μέτρα  Λιτότητας.
Θεατρική ομάδα “ODC”

Στο πεζούλι της Καπνικαρέας

της Κ. Στυψανέλη

Στο πεζούλι της Καπνικαρέας, παραμονές πρωτοχρονιάς, μέσα στο πολύβουο πλήθος χτίζεται η αλληλεγγύη, η αγάπη, η ανθρωπιά, στις μικρές καλλιτεχνικές ομάδες.

Στο πεζούλι συναντήσαμε το νεαρό που κάνει χρήση ουσιών, το κορίτσι που παίζει τη μαριονέτα του πρίγκηπα του Ζίγκφριντ (απόκοσμη και εξωγήινη μαριονέτα), με μουσική υπόκρουση της «Λίμνης των Κύκνων».

Συναντήσαμε τη μαριονέτα Muppet pig, που παίζει στο πιάνο κομμάτι από το la vie en rose.

Συναντήσαμε την καλλιτεχνική ομάδα ODC για τη δράση, διαμαρτυρία «η Παναγία γέννησε τσάμπα πριν 2011 χρόνια», σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στο χρέος και τα μέτρα λιτότητας».

 

Στο πεζούλι της Καπνικαρέας είδαμε να τρώνε το συσσίτιό τους σε κυπελάκι, να θέλουν να προσφέρουν ο ένας στον άλλο λίγο από το φαγητό τους, είδαμε το νεαρό να ενθουσιάζεται με τις χορευτικές φιγούρες του Ζίγκφριντ (που μετά τη Λίμνη των Κύκνων χόρεψε salsa!!!), να προσπαθεί να βγάλει νόμισμα απ’ την τσέπη του για να ρίξει στο καπέλο, μάταια όμως, ξαναγυρίζει στη θέση του λυπημένος και συνεχίζει το φαγητό του.

Στο πεζούλι της Καπνικαρέας, η καλλιτεχνική ομάδα ODC με την Παναγιά έγκυο και με φωτοστέφανο που κουβαλάει στον ώμο της έναν τεράστιο σάκο, το ΧΡΕΟΣ (σάκος με μπαλόνια) ετοιμάζεται να περπατήσει την Ερμού και νανουρίζει το παιδί της που έρχεται.

Το τρικέφαλο τέρας, η τρόικα, απαιτεί η Παναγιά να πληρώσει. Εκείνη όμως θα γεννήσει δωρεάν, ενώ ο χορός, το πλήθος, φωνάζει τα συνθήματα:

·   «Δεν ήταν ο Ηρώδης παρανοϊκός, τώρα τον δικαίωσε ο καπιταλισμός»

·   «Υγεία, Παιδεία, Ελευθερία, αντίσταση στης τρόικας την δικτατορία»

·   «Φωνάζει ο λαός, το θέλει και ο φτωχός, η γέννα είναι δικαίωμα και τσάμπα ο τοκετός»

Η κυβέρνηση μαριονέτα, η κυβέρνηση του εκβιασμού και του τρόμου πάνω στην κοινωνία, έβγαλε τη μη συμβατική τέχνη-θέατρο στο δρόμο και στάλαξε βάλσαμο στην ψυχή μας. Η μαριονέτα, το θέατρο δρόμου, εκτός από τη θεραπευτική επίδραση που έχουν επάνω μας, σφυρηλατούν την αλληλεγγύη και προετοιμάζουν την ανατροπή.

Η αλληλεγγύη, δεν είναι φιλανθρωπία, είναι ενότητα των ανθρώπων για πάλη και ανατροπή της εξουσίας.

Έξω οι μαριονέτες της εξουσίας που μας έχουν βουτήξει στη θλίψη και στην απελπισία. Ναι στο θέατρο του δρόμου και σε κάθε πολιτιστική δράση με ανατρεπτικό περιεχόμενο. Ναι στην παντομίμα και στο κουκλοθέατρο, ναι στον πολιτισμό.

Ναι στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Τώρα δεν περιφέρω πια το σώμα μου και την ψυχή μου μέσα στην γκρίζα πόλη, ξένη μες τους ξένους, μόνη κι απόμακρη. Τώρα ξέρω πως η γωνιά της Καπνικαρέας είναι κάθε γωνιά μες την πόλη, είναι κάθε γωνιά σ’ αυτή τη χώρα, είναι κάθε γωνιά σ’ όλο τον κόσμο. Μια σπίθα περιμένουμε ν’ ανάψει για την ανατροπή.

«Φρουροί ασάλευτοι προσμένουν διαταγές

κι αν μερικοί συμπολιτεύονται με τους ολέθρους

κι άλλοι κοιτάζουν τ' άλογα στα δόντια

μάχεται τους ολέθρους ο Αιγίπαν

κι ενώ κροτούν επίμονα τα τύμπανα,

γύφτοι χαλκεύουν το μέλλον των καιρών.

Συν γυναιξί και τέκνοις

οι κάτοικοι των πόλεων ξεχύνονται στα ξέφωτα.

Γιατί τα τύμπανα αντηχούν στα ηλιακά τους πλέγματα

κι οι κραδασμοί μέσα σπ’ τη γη ξεχύνονται».

Κι εμείς θ’ ακολουθήσουμε την ανατροπή γιατί τα όνειρά μας είναι στους δρόμους, η ομορφιά στους δρόμους, εμείς στους δρόμους.