Ανακοίνωση τύπου

Το CADTM υποστηρίζει να δικαστεί η υπόθεση «Λουμούμπα» στο Βέλγιο

24 Ιουνίου 2010

Την Τρίτη 22 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο όνομα του Φρανσουά Λουμούμπα (πρωτότοκου γιού του Πατρίς Λουμούμπα), ένα μέλος της οικογένειάς του ανάγγειλε, μπροστά σε πολλούς δημοσιογράφους, Κονγκολέζους/ες και κινήματα ανάμεσα στα οποία και το CADTM,  την υποβολή τον προσεχή Οκτώβρη μήνυσης κατά δώδεκα Βέλγων υπόπτων για συμμετοχή στην απαγωγή, στα βασανιστήρια και στη δολοφονία το 1961 του πατέρα τους, Πατρίς Λουμούμπα, ήρωα της ανεξαρτησίας του Κονγκό.

Σε αυτή τη συνέντευξη τύπου που έγινε στα γραφεία του βέλγικου Συνδέσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα μετείχαν ειδικότερα ο Christophe Marchand (δικηγόρος ειδικευμένος στο ποινικό δίκαιο), ο Ludo De Witte  (συγγραφέας του βιβλίου «Η δολοφονία του Λουμούμπα»), η Annemie Schaus (δικηγόρος και πρύτανης της Νομικής σχολής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών-ULB), και ο Benoit Van des Meerschen (πρόεδρος του βελγικού Συνδέσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα). Όλοι τους τόνισαν την ανάγκη του αγώνα ενάντια στην ατιμωρησία που απολαμβάνουν οι δράστες της δολοφονίας του Λουμούμπα, 49 χρόνια μετά από το έγκλημά τους. Κι αυτό επειδή οι κατηγορίες που τους βαραίνουν (απαγωγή, παράνομη μεταφορά, απουσία δίκαιης δίκης, βασανιστήρια και δολοφονία) δεν παραγράφονται, καθώς υπάγονται στα «εγκλήματα πολέμου», με δεδομένη την εμπλοκή του Βελγίου στην ένοπλη σύρραξη στο Κονγκό εκείνη την εποχή. Ο Ludo De Witte υπενθύμισε την άμεση εμπλοκή του Βελγίου στο διαμελισμό του Κονγκό το 1960. Η βελγική κυβέρνηση εκείνης της εποχής είχε υποστηρίξει ενεργά, στο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, τις αποσχίσεις των επαρχιών του Κασάϊ και της Κατάνγκα με στόχο να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κεντρική κυβέρνηση του Πατρίς Λουμούμπα.

Οι κατηγορίες ενάντια στους δώδεκα Βέλγους (τα ονόματα των οποίων δεν μπορούν ακόμα να αποκαλυφθούν) που αφορά η μήνυση βασίζονται αποκλειστικά σε επίσημες πηγές όπως οι εκθέσεις του ΟΗΕ και οι εργασίες της βελγικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του 2001, που είχε  πιο συγκεκριμένα αναγνωρίσει το ρόλο που έπαιξε η βελγική κυβέρνηση στη δολοφονία του Λουμούμπα. Επιπλέον, τα συμπεράσματα αυτής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  απέδειξαν ότι οι βέλγοι στρατιωτικοί είχαν υπό τη φρούρησή τους  τον Πατρίς Λουμούμπα  στην Κατάνγκα ενόσω αυτός βασανιζόταν και διηύθυναν την εκτέλεσή του στις 17 Ιανουαρίου 1961.

Όπως το τόνισε η δικηγόρος Annemie Schaus, υπάρχει ένα δικαίωμα στην αλήθεια που έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο.  Είναι στο όνομα αυτού του δικαιώματος και της πάλης ενάντια στην ατιμωρησία που το CADTM υποστηρίζει αυτή τη δικαστική μάχη όπως και εκείνη που διεξάγει εδώ και πολλά χρόνια η οικογένεια του νεκρού προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο, Τόμας Σανκάρα, που δολοφονήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1987 και το πιστοποιητικού θανάτου του οποίου πλαστογραφήθηκε.

Για το  CADTM, ο αγώνας ενάντια στην ατιμωρησία δεν πρέπει να σταματήσει στα άτομα. Τα Κράτη και οι διεθνείς χρηματιστικοί θεσμοί φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης  για μερικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε άλλες χώρες του Νότου. Πράγματι, η Παγκόσμια Τράπεζα  και το ΔΝΤ στήριξαν ενεργά τη δικτατορία του Μομπούτου μέχρι το τέλος του ψυχρού πολέμου.  Οι πολιτικές τους συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να προκαλούν καταστροφές στην Αφρική, στον υπόλοιπο Τρίτο Κόσμο αλλά και σε ορισμένες χώρες του Βορρά (Ελλάδα, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης…). Η ατιμωρησία τους κράτησε πάρα πολύ. Το CADTM αγωνίζεται για να πάρει τέλος.