ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΙΚ ΤΟΥΣΕΝ*
Ο καπιταλισμός δεν πεθαίνει με την κρίση, αλλά με τη συνειδητή δράση
Η οικονομική κρίση το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης, η θέση των λαών μέσα στο χάος που προκαλεί και διαχειρίζεται προς όφελός του ο καπιταλισμός είναι τα θέματα - ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει αυτή η συζήτηση με τον Ερίκ Τουσέν.
Στην Ευρώπη ζούμε μια από τις πολλές κυκλικές κρίσεις του καπιταλισμού, ή κάτι βαθύτερο και πιο σοβαρό;
Και τα δύο. Μια κυκλική κρίση, ναι, τη μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’30 του περασμένου αιώνα. Αλλά την ίδια στιγμή η συσσώρευση των αντιθέσεων προκαλεί συστημική κρίση με διαστάσεις που διασυνδέονται σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι για τους πολίτες που ζουν στον Βορρά, οι διαστάσεις που σχετίζονται με τις τράπεζες είναι οι πιο ορατές, αλλά για τους ανθρώπους που ζουν στον Νότο του πλανήτη είναι μια κρίση επισιτιστική, κλιματολογική, κ.λπ. Αν και φαίνεται ότι είναι διαφορετικά θέματα, η πραγματικότητα είναι ότι η κρίση των τροφίμων έχει απολύτως σχέση με την τραπεζική και τη χρηματοπιστωτική. Το ερώτημα είναι γιατί η κρίση που ξέσπασε από τη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία στα ακίνητα, κυρίως στις ΗΠΑ, στη συνέχεια μετατοπίστηκε προς τα λεγόμενα «συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε κόκκους», που είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι και άλλα δημητριακά. Αυτό προκάλεσε αύξηση στις βασικές τιμές των τροφίμων και επηρεάζει άμεσα τον Τρίτο Κόσμο.
Το ΔΝΤ έχει απάντηση, ιδιαίτερα για τον Τρίτο Κόσμο, για το πώς θα ξεπεράσει τα προβλήματα ακολουθώντας τις συνταγές του;
Καθόλου. Όλες οι χώρες του Τρίτου Κόσμου που εφάρμοσαν τις πολιτικές του ΔΝΤ από τη δεκαετία του ’90 - και εδώ μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, μερικές από την Ε.Ε., ακόμη και από τη ζώνη του ευρώ - μπήκαν σε μια πιο σοβαρή κατάσταση από ό,τι πριν από την εφαρμογή των συνταγών του. Οικονομολόγοι που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ριζοσπάστες, όπως ο Στίγκλιτς, έχουν γράψει πολλά εναντίον του. Πριν από την έκρηξη της κρίσης στην Ευρώπη το 2008, το ΔΝΤ δεν είχε περισσότερους πελάτες για τις συνταγές του από την Τουρκία, που έπρεπε να απολύσει ένα μέρος από τους υπαλλήλους της. Χάρη στην κρίση και τη δημιουργία των G-20, το 2008 - 2009 του ανατέθηκε να βοηθήσει τις χώρες που που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Αυτό που «κατόρθωσε» ήταν να τις βάλει στο μονοπάτι του, με αποτέλεσμα τώρα να χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ουσιαστικά, τους παρέχει υποστήριξη για μια άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων.
Εκτιμάτε πως με τις συνταγές της τρόικας θα βγούμε από την κρίση ή απλά πρόκειται να την κατευνάσουν για λίγο;
Αυτό το είδος των λύσεων εμβαθύνουν και παρατείνουν την κρίση. Το στοιχειώδες είναι η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω των δημόσιων δαπανών και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αυτοί, όμως, αποφασίζουν μια πολιτική που κάνει το αντίθετο: μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες, παγώνουν τους μισθούς, κάνουν απολύσεις και νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις των συντάξεων, αυξάνουν την επισφαλή εργασία. Αυτό μειώνει την αγοραστική δύναμη της πλειονότητας του πληθυσμού και την ιδιωτική κατανάλωση, αποτρέπει την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Έχουν επίγνωση ότι θα σημαίνει για πολλά χρόνια οικονομική ύφεση, όμως ο στόχος τους δεν είναι η βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά να τελειώσουν το έργο που ξεκίνησαν η Θάτσερ και ο Ρέιγκαν πριν 30 χρόνια. Έτσι ολοκληρώνουν το έργο της καταστροφής σε ό, τι έχει απομείνει σήμερα από το κράτος πρόνοιας.
Ποιο μέλλον βλέπετε για την ΕΕ και το ευρώ;
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί, επειδή ο καπιταλισμός, οι ηγέτες του και η πολιτική τους τάξη μπορούν να διαχειριστούν καλά το χάος. Το χάος δεν είναι η καλύτερη λύση για αυτούς, αλλά κατά κάποιον τρόπο τούς δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουν μια θεραπεία σοκ με το πρόσχημα της υπέρβασής του, και το εκμεταλλεύονται για να περιοριστούν οι κοινωνικές ελευθερίες και τα εργασιακά δικαιώματα. Έτσι είναι δύσκολο να πούμε αν θα διατηρηθεί η Ε. Ε. ή το ευρώ. Μπορεί να συνεχίσουμε με μια χαοτική ΕΕ και με την ευρωζώνη σε κρίση. Η αποβολή μιας χώρας όπως η Ελλάδα, αν έρθει μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία, δεν θα σημάνει καταστροφή για τους ανθρώπους. Μια ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση μπορεί να επιστρέψει σε ένα κυρίαρχο τοπικό νόμισμα, να λάβει μέτρα για την προστασία του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, να κάνει φορολογικές μεταρρυθμίσεις, να προστατεύσει τους τοπικούς παραγωγούς και να ενθαρρύνει την τοπική παραγωγή, να μειώσει τις εισαγωγές, και πάνω από όλα να καταγγείλει το παράνομο χρέος που συχνά είναι το μεγαλύτερο μέρος, για να μειώσει το βάρος της αποπληρωμής του. Υπάρχουν διάφορα σενάρια. Η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρηθεί στη ζώνη του ευρώ επειδή δεν υπάρχει ειδικός μηχανισμός για τη διαγραφή ενός μέλους, αλλά μπορεί και να βγει και να βρεθούν λύσεις, εάν υπάρχει μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.
Είναι δυνατή στην Ευρώπη μια κοινωνική επανάσταση;
Το κίνημα 15 Μ στην Ισπανία, τα κινήματα στην Ελλάδα, στη Γαλλία το φθινόπωρο του 2010 εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού από τον Σαρκοζί, η γενική απεργία στην Ισπανία, κλπ., καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός δείκτης κοινωνικής δυσαρέσκειας σε πολλές χώρες, με συμμετοχή μιας νέας γενιάς που χρησιμοποιεί μεθόδους που διαφέρουν από τις παραδοσιακές του συνδικαλιστικού κινήματος, με την κατοχή του δημόσιου χώρου και την πολιτική ανυπακοή. Υπάρχουν οι ενδείξεις της κοινωνικής αναταραχής. Η πρόκληση είναι να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό κίνημα για να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός από χώρα σε χώρα. Πρέπει να αγωνιστούμε σε τοπικό επίπεδο, αλλά να πάμε και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή οι πολιτικές καθορίζονται όλο και περισσότερο σε ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο.
Το κίνημα των αγανακτισμένων έχει μέλλον;
Οι αντιδραστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης φοβούνται. Για παράδειγμα, ο φόβος ότι οι Έλληνες θα μπορούσαν να ψηφίσουν την αριστερά στις εκλογές, είχε ως αποτέλεσμα πιέσεις και εκβιασμούς. Μέχρι τώρα το κίνημα των αγανακτισμένων δεν έχει κατορθώσει να αποσταθεροποιήσει κυβερνήσεις. Ωστόσο μπορεί να το δούμε, στο μέλλον. Εξαρτάται από την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να μάθουν από το παρελθόν. Αυτό σημαίνει κοινωνική και πολιτική πάλη για την ανατροπή των αντιδραστικών κυβερνήσεων. Οι κυβερνήσεις δεν θα κάνουν παραχωρήσεις. Η έλλειψη αποδοχής τους δεν έχει σημασία, αυτοί μπορούν να επιβιώνουν και να λένε ότι σέβονται και τη δημοκρατία.
Στη Χώρα των Βάσκων, πολλοί θέλουν την ανεξαρτησία από Ισπανία και Γαλλία, γιατί βλέπουν ότι είναι εφικτό να δώσουν μια δική τους εναλλακτική λύση εξόδου από την κρίση. Είναι μια καλή ιδέα;
Πιστεύω ότι υπάρχουν επιλογές. Υπάρχουν μικρές χώρες, για παράδειγμα η Σλοβενία, που είναι στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ, που βλέπουμε ότι δίνουν δυνατότητες στους ανθρώπους να ζουν σε μια αξιοπρεπή κατάσταση. Αλλά την ίδια στιγμή χρειαζόμαστε και μια υψηλού επιπέδου συνεργασία, για να εφαρμοστεί με επιτυχία μια συνολική εναλλακτική πολιτική. Ένα χωριό σε μια γωνιά της Ευρώπης, σε αντιδιαστολή με την Ε. Ε. μπορεί να έχει κάποιο μικρό περιθώριο ασφάλειας, αλλά για να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό μέλλον είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχει μια διεθνιστική στρατηγική που θα βασιστεί σε περισσότερους ανθρώπους.
Οι διαφορές μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία, ενώ το μισό του πληθυσμού ζει στη φτώχεια. Θα επιβιώσει αυτό το σύστημα;
Αυτό το σύστημα είναι άδικο. Αλλά συγχρόνως λειτουργεί, επειδή ο καπιταλισμός γνωρίζει πώς να κινηθεί μέσα στο χάος. Ο μεταβολισμός του καπιταλισμού μέσω των κύκλων της κρίσης μπορεί να κινηθεί ακόμα και σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Γίνονται πόλεμοι ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες, αλλά ο καπιταλισμός παραμένει. Για να ξεπεραστεί το καπιταλιστικό σύστημα, χρειάζεται η κοινή δράση και η συνειδητοποίηση των ανθρώπων. Ο καπιταλισμός δεν θα πεθάνει από μια τελική κρίση, αλλά από τη συνειδητή δράση των ανθρώπων, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται πρόγραμμα, στρατηγική και βελτίωση του επιπέδου οργάνωσης των καταπιεσμένων.
Απόδοση, από τη βασκική εφημερίδα «Gara», Δημήτρης Γκιβίσης
* Ο Ερίκ Τουσέν είναι πρόεδρος της επιτροπής για την ακύρωση του χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM), και μέλος της ATTACστο Βέλγιο και την Γαλλία.