Featured

Ukraine

Πόλεμος στην Ουκρανία: άλλο ένα βήμα προς μια ολοκληρωτική καταστροφή

του Γιώργου Κολέμπα*

Οι «ηγέτες της δημοκρατικής " Δύσης προκάλεσαν τα τελευταία 30 χρόνια 10 πολέμους, 6 εκατομμύρια νεκρούς, δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες. Αν προσθέσουμε και τον Πούτιν της αυταρχικής Ανατολής, τα νούμερα πρόκειται να αυξηθούν δραματικά.

Οι ελίτ σε ανατολή και δύση -ιδίως της πολεμικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας υδρογονανθράκων-αυξάνουν στο έπακρο τα κέρδη τους από τις πολεμικές συρράξεις σε όλο τον κόσμο με την παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Αν προσθέσουμε και τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες -και πως μέχρι το 2020, οι κλιματικές καταστροφές είχαν ήδη εκδιώξει από τα σπίτια τους 30 εκατ. ανθρώπους- το αναπτυξιακό μοντέλο της Δύσης-που έχει παγκοσμιοποιηθεί-θα κάνει τον πλανήτη αβίωτο για όλο τον πλανητικό πληθυσμό. «Βαδίζουμε με τα μάτια κλειστά προς την κλιματική καταστροφή» λέει ο Γκουτιέρες ο γ.γ.του ΟΗΕ. «Αυτός ο εθισμός στα ορυκτά καύσιμα μας οδηγεί προς μια συλλογική καταστροφή». Που θα είναι ολοκληρωτική θα προσθέταμε εμείς.

 Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να εκτροχιάσει ακόμη περισσότερο το κλίμα με αύξηση των εκπομπών διοξειδίου, καθώς πολλές χώρες οδηγούνται -αντί στη μείωσή τους-σε μια ξέφρενη αναζήτηση νέου εφοδιασμού σε αέριο και πετρέλαιο προκειμένου να αντικαταστήσουν τις ρωσικές εισαγωγές, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, που ήταν ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού, είναι «στην εντατική». Ενώ οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2030 ώστε να υπάρχει ελπίδα για έναν περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αντίθετα οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται και η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά μέσο όρο περίπου 1,1 βαθμό μέχρι τώρα. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι: πολλαπλασιάζονται οι καύσωνες, η ξηρασία, οι καταιγίδες ή οι καταστροφικές πλημμύρες.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (Giec- IPCC) των Ηνωμένων Εθνών, ακόμη κι αν οι χώρες τιμήσουν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν στο Παρίσι, αντί να μειώνονται, οι εκπομπές αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% πριν από το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Μας οδηγούν σε μια «καταστροφική» υπερθέρμανση 2,7 βαθμών Κελσίου. Και σε αυτήν την πρόβλεψη δεν έχουν πάρει υπόψη τους τις εξελίξεις που προκαλεί ο σημερινός πόλεμος του Πούτιν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΑΙΕ), πριν ένα χρόνο, σε μια έκθεσή του κατέληγε στο συμπέρασμα πως για να κρατηθεί ο στόχος για μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, θα χρειασθεί να σταματήσει κάθε νέα εκμετάλλευση πετρελαίου ή αερίου, κάθε νέα κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού άνθρακα. Και ο Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Ερντογάν μάλλον συζήτησαν στο πως θα μπορέσουν να συνεκμεταλλευθούν τα νέα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, με τρόπο να γίνουν ανταγωνιστικά από άποψη κόστους και τιμών, παίρνοντας θάρρος από την κούρσα της αύξησης των διεθνών τιμών των υδρογονανθράκων.1

Οι «ηγέτες» μας «μας σκάβουν τον λάκκο» εκμεταλλευόμενοι και τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία. Σε κοινή δήλωση Τούρκων- Ελλήνων –Κυπρίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία τονίζουν ότι: «Τα τελευταία δύο χρόνια, ο φόβος ενός στρατιωτικού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που θα μπορούσε να προκληθεί από τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο των αποθεμάτων φυσικού αερίου, έγινε ξανά πραγματικότητα». Αυτό πιθανά να συμβεί αν δεν συμφωνήσουν στην συν-εκμετάλλευση.

 Το αντιπολεμικό μαζί με το οικολογικό κίνημα και το κίνημα της αποανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου θα πρέπει να απαιτήσουν: «καμιά νέα εξόρυξη στη Μεσόγειο, οι υδρογονάνθρακες να μείνουν εκεί που είναι!» Απεξάρτηση και στροφή 100% στις εναλλακτικές και ήπιες πηγές ενέργειας από τις κυβερνήσεις και όχι μέσω της αγοράς ενέργειας, η οποία πάει τις τιμές στα ύψη εξασφαλίζοντας τα τεράστια κέρδη των επενδυτών της ενέργειας.

Και το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα-που αναπτερώνεται με την περίπτωση του «πολέμου του Πούτιν»- θα πρέπει να συμπράξει με το κίνημα ενάντια στην καταστροφή του κλίματος για να αναγκασθούν οι «ηγέτες» εξουσιαστές όλων των χωρών να αλλάξουν πορεία και τις πολιτικές τους. Να απεξαρτητοποιηθούν οι χώρες όχι μόνο από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες-που είναι το μεγάλο όπλο του Πούτιν-αλλά και τους υπόλοιπους των χωρών που εξακολουθούν να τους παράγουν2 "Εμπάργκο σε όλους τους υδρογονάνθρακες και όχι μόνο στους ρωσικούς"!, θα πρέπει να είναι το κοινό τους σύνθημα.

*Συγγραφέας

1. Οι διεθνείς εταιρείες είχαν αποσυρθεί από την εκμετάλλευσή τους τελευταία, με αποτέλεσμα να πάει στις καλένδες ο υποθαλάσσιος αγωγός East-Med

2. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι που πρωτοστατούν στο αίτημα της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, δεν θα πρέπει να συμφωνήσουν με την αναζήτηση άλλων πηγών αερίου σε άλλες χώρες, πράγμα που κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με πρώτη τη Γερμανική, στην οποία συμμετέχουν και οι Γερμανοί Πράσινοι.