Featured

Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA)

Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA)

Με την ακροδεξιά να έχει αποκρουστεί από τη λαϊκή κινητοποίηση, πρέπει τώρα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Το κύριο δίδαγμα που πρέπει να βγάλουμε από τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του δεύτερου γύρου είναι η ήττα που υπέστη ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του. Η ήττα των εκατοντάδων φασιστών, ρατσιστών, ισλαμοφοβικών, αντισημιτικών και υπερ-ρατσιστών υποψηφίων που κατέβασε το RN αποτελεί τεράστια ανακούφιση για τα θύματα του ρατσισμού, τις γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τους εργαζόμενους. Αυτή η νίκη της ενωμένης αριστεράς ανακόπτει τη δυναμική της ακροδεξιάς, η οποία ωστόσο κερδίζει περίπου πενήντα έδρες. Η ήττα της ακροδεξιάς του Μπαρντελά και της Λεπέν ήταν καρπός της λαϊκής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε χάρη στην ενωτική δυναμική που γέννησε η δημιουργία του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Πρόκειται ήδη για μια νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που έγινε δυνατή χάρη στη συσπείρωση ολόκληρης της πολιτικής, συνδικαλιστικής και κινηματικής αριστεράς, αλλά επίσης και πάνω απ' όλα χάρη στη λαϊκή κινητοποίηση μεγάλων τμημάτων της βάσης των λαϊκών τάξεων, ειδικά των νέων και των στοχοποιημένων από τους ρατσιστές, που πάλεψαν παντού για να φράξουν το δρόμο του RN. Αυτή η κινητοποίηση επιτρέπει την εκλογή στην Εθνοσυνέλευση ενός πολύ μεγάλου αριθμού βουλευτών του Νέου Λαϊκού Μετώπου (με μια σχετική πλειοψηφία για τους ανυπότακτους του LFI), που εξελέγησαν στη βάση ενός προγράμματος που έρχεται σε ρήξη όχι μόνο με τον Μακρονισμό στην υπηρεσία των υπερπλουσίων, αλλά και με τη φιλελεύθερη αριστερά της πενταετίας Ολάντ, που είχε εφαρμόσει τις πολιτικές της δεξιάς.

Η ήττα του RN δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε το γεγονός ότι αυξάνει πολύ σημαντικά τον αριθμό των βουλευτών του και παραμένει απειλή για τα φυλετικά στοχοποιημένα άτομα, για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Ούτε θα πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε την ήττα των Μακρονιστών, οι οποίοι έχασαν το ένα τρίτο των εδρών τους. Αν εξακολουθούν να έχουν τόσους πολλούς βουλευτές, το οφείλουν αποκλειστικά και μόνο στους αριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι τους ψήφισαν σε μεγάλο βαθμό στον δεύτερο γύρο για να μπλοκάρουν το RN. Αυτή η ψήφος φραγμός δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τα εκλογικά αποτελέσματα: τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις βουλευτικές εκλογές, ο Μακρόν και ο Αττάλ αποδοκιμάστηκαν ξεκάθαρα και επομένως δεν έχουν πια καμία νομιμοποίηση να διεκδικήσουν την διακυβέρνηση της χώρας. Ο Μακρόν δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από να υποταχθεί στη βούληση του λαού και να επιτρέψει σε μια αριστερή κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το οποίο έχει πλέον τη νομιμοποίηση της κάλπης. Διαφορετικά, πρέπει να φύγει.

Αυτή η αποδοκιμασία είναι επίσης αποδοκιμασία της 5ης Δημοκρατίας και των αυταρχικών και ελάχιστα δημοκρατικών θεσμών της. Η λαϊκή κινητοποίηση, η οποία σημαδεύεται από μια πρωτόγνωρη εδώ και δεκαετίες συμμετοχή, επιβάλλει επίσης την ανάγκη να προχωρήσουμε προς μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση, για μια πραγματική δημοκρατία της πλειοψηφίας.

Από τώρα κιόλας, οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να τηρηθούν και όλα τα κατεπείγοντα μέτρα που προβλέπει το πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου πρέπει να εφαρμοστούν, αρχής γενομένης από την κατάργηση των αντιμεταρρυθμίσεων για τις συντάξεις και την ασφάλιση ανεργίας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο αν διατηρηθεί και επεκταθεί η λαϊκή δυναμική. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία στη βάση συλλογικοτήτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ανοιχτών σε όλους και όλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να ενισχυθεί το κίνημα και να οικοδομηθούν κινητοποιήσεις και απεργίες στους επόμενους μήνες. Καμία κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που εκφράστηκαν σήμερα στις κάλπες. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και ενωμένες για να δράσουμε, για να συζητήσουμε και να χαράξουμε μια προοπτική χειραφέτησης που θα κάνει την ακροδεξιά να υποχωρήσει μόνιμα, γύρω από μια αριστερά μάχης και ρήξης, μια αριστερά που θα μπορεί να αλλάξει ριζικά αυτή την κοινωνία!

Montreuil, Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Επιμέλεια Γιώργος Μητραλιάς