Featured

Trotsky

Γραμμένη μόλις 8 μέρες πριν από τη δολοφονία του από πράκτορα του Στάλιν, η επιστολή του Λέοντα Τρότσκι σε Αμερικανούς αριστερούς, αποδεικνύεται σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρη και διαφωτιστική για το πρακτέον στον πόλεμο του Πούτιν ενάντια στην Ουκρανία. Μιλώντας απλά και κατανοητά, χωρίς τα γνωστά “μολονότι-δηλονότι” εκείνων που συνηθίζουν να κόβουν την τρίχα στα τέσσερα για να αποφύγουν την αλήθεια που (τους) πονάει, ο Τρότσκι πάει κατευθείαν στην ουσία του προβλήματος: “Ό,τι θεωρούμε ότι αξίζει να υπερασπιστούμε, είμαστε έτοιμοι να το υπερασπιστούμε με τα όπλα στο χέρι”. Και όπως τότε, έτσι και τώρα “ενάντια στις προκαταλήψεις και τα ψέματα των ειρηνιστικών τάσεων”..*

"... ενάντια στις προκαταλήψεις και τα ψέματα των ειρηνιστικών τάσεων"

Λέων Τρότσκι, 13 Αυγούστου 1940

Αγαπητοί φίλοι,

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε την εκστρατεία μας ενάντια στις προκαταλήψεις και τα ψέματα των ειρηνιστικών τάσεων.

Οι φιλελεύθεροι και οι δημοκράτες λένε: "Πρέπει να βοηθήσουμε τις δημοκρατίες με όλα τα μέσα εκτός από την άμεση επέμβαση στην Ευρώπη. " Γιατί αυτός ο ηλίθιος και υποκριτικός περιορισμός; Αν πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, πρέπει να την υπερασπιστούμε και σε ευρωπαϊκό έδαφος, ιδίως επειδή αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία στην Αμερική. Το να βοηθήσουμε την Αγγλία -για να συντρίψει τον Χίτλερ- με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε την "αμερικανική δημοκρατία". Αυτός ο καθαρά γεωγραφικός περιορισμός δεν έχει κανένα νόημα, ούτε πολιτικά ούτε στρατιωτικά.

Ό,τι θεωρούμε ότι αξίζει να υπερασπιστούμε, είμαστε έτοιμοι να το υπερασπιστούμε με τα όπλα στο χέρι - στην Ευρώπη όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών και άλλων καλών πραγμάτων στην Αμερική.

Αλλά αρνούμαστε κατηγορηματικά να υπερασπιστούμε τις πολιτικές ελευθερίες με τον γαλλικό τρόπο: οι εργάτες και οι αγρότες δίνουν το αίμα τους, ενώ οι καπιταλιστές συγκεντρώνουν τους μοχλούς ελέγχου στα χέρια τους. Η εμπειρία του Πεταίν πρέπει τώρα να αποτελέσει το νέο επίκεντρο της πολεμικής μας προπαγάνδας. Είναι, φυσικά, σημαντικό να εξηγήσουμε στους προχωρημένους εργάτες ότι η πραγματική μάχη ενάντια στο φασισμό είναι η σοσιαλιστική επανάσταση. Αλλά είναι πιο επείγον, πιο επιτακτικό, να εξηγήσουμε στα εκατομμύρια των Αμερικανών εργατών ότι η υπεράσπιση της "δημοκρατίας" τους δεν μπορεί να ανατεθεί σε έναν Αμερικανό στρατάρχη Πεταίν - και δεν υπάρχει έλλειψη υποψηφίων για το ρόλο αυτό.

Esteban VolkovEsteban VolkovΤο άρθρο του Carl O'Shea στο Socialist Appeal της 10ης Αυγούστου είναι εξαιρετικό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναπτύξουμε μια πολύ αποτελεσματική εκστρατεία εναντίον του William Green καθώς και του John L. Lewis που απορρίπτει ευθέως την επιστράτευση υπέρ ενός εθελοντικού στρατού.

Το Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης έχει διαπιστώσει ότι πάνω από το 70% των ανθρώπων της εργατικής τάξης είναι υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Αυτό είναι ένα γεγονός τεράστιας σημασίας! Οι εργαζόμενοι παίρνουν όλα τα ζητήματα στα σοβαρά. Αν πρέπει να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την άμυνα στην αυθαιρεσία των ατόμων. Χρειαζόμαστε μια κοινή στάση. Αυτή η ρεαλιστική αντίληψη δείχνει πόσο δίκιο είχαμε όταν απορρίψαμε εκ των προτέρων τις καθαρά αρνητικές ειρηνιστικές ή μισοειρηνιστικές στάσεις. Βρισκόμαστε στο ίδιο έδαφος με το 70% των εργατών - και σε αυτή τη βάση αρχίζουμε να αναπτύσσουμε μια εκστρατεία για την αντιπαράθεση των εργατών με τους εκμεταλλευτές τους σε στρατιωτικό έδαφος. Εσείς, οι εργαζόμενοι, επιθυμείτε να υπερασπιστείτε και να βελτιώσετε τη δημοκρατία. Εμείς της Τέταρτης Διεθνούς θέλουμε να πάμε παραπέρα. Αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μαζί σας, μόνο υπό τον όρο ότι πρόκειται για πραγματική υπεράσπιση και όχι για προδοσία κατά τον τρόπο του Πεταίν.

Σε αυτόν τον δρόμο, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε.

* Το παραπάνω κείμενο του Τρότσκι λάβαμε από τον σ. Πατρίκ Σιλμπερστάιν των εκδόσεων Syllepse, με την ένδειξη “ως φόρος τιμής στον Εστέμπαν Βολκόφ (1926-2023)”. Συμφωνούμε απόλυτα με τον Π. Σιλμπερστάιν πως αυτός είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον εγγονό του Τρότσκι Εστέμπαν Βολκόφ που πέθανε προχτές τη νύχτα στο Μεξικό, αφού αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση της μνήμης, των ιδεών και των αγώνων του παππού του, στη δολοφονία του οποίου υπήρξε τραγικός αυτόπτης μάρτυρας.

Επιμέλεια - σημειώσεις Γιώργος Μητραλιάς