Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 17 Ιουλίου 2011
«Με συνεχείς περικοπές, ξαφνικά η Ελλάδα θα δηλώσει χρεοκοπία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟ
Ο Αλέξης Πασσαδάκης είναι Γερμανός ελληνικής καταγωγής, ηγετικό στέλεχος στη Γερμανία της ακτιβιστικής οργάνωσης κατά της παγκοσμιοποίησης Attac, με ειδικότητα την οικονομική κρίση.
Είναι πολιτικός επιστήμονας, κάτοικος Βερολίνου και με ένα πολύ ενδιαφέρον παρελθόν: ο παππούς του Κωνσταντινοπολίτης, κρητικής καταγωγής, βρέθηκε το 1941 αιχμάλωτος των ναζί στη βόρεια Ελλάδα. Στάλθηκε στη Γερμανία για καταναγκαστική εργασία, όμως για καλή του τύχη έπεσε σε έναν φιλεύσπλαχνο γερμανό επιστάτη, που μέχρι το τέλος του πολέμου τον προστάτευσε από τα χειρότερα. Ο παππούς Πασσαδάκης ερωτεύτηκε την κόρη του επιστάτη, την παντρεύτηκε και έμεινε για πάντα στη Γερμανία.
Σήμερα ο εγγονός του αγωνίζεται με την οργάνωση Attac, προκειμένου να διαγραφούν τα χρέη της Ελλάδας και την ιδέα αυτή διαδίδει στη Γερμανία με άρθρα του και εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Μιλήσαμε μαζί του για την ελληνική κρίση, τη Γερμανία και τον νεοφιλελευθερισμό.
Ε Πώς βιώνεις στη Γερμανία, ως ελληνικής καταγωγής Γερμανός, την ελληνική κρίση;
Α Υπάρχουν δύο επίπεδα. Το ένα είναι πολιτικό και το άλλο των ΜΜΕ. Από την αρχή βλέπω καθαρά ότι η γερμανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται στην κρίση αυτή κοιτώντας προς το εσωτερικό της χώρας. Φαίνεται να μην καταλαβαίνει τη δυναμική της κρίσης και το πώς οι αγορές αντιδρούν. Πιστεύω ότι στόχος είναι να ριχθεί ευθύνη στην περιφέρεια της Ευρώπης και να στηθεί ένα γερμανικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Στέλνουν την Ελλάδα σε μια μακρά περίοδο ύφεσης και αυτό βλέπουμε και στις Ιρλανδία και Πορτογαλία. Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο για ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης στη Γερμανία μερίδα των ΜΜΕ χρησιμοποίησε ακόμη και ρατσιστικά στερεότυπα, με αποκορύφωμα την κατά της Ελλάδας εκστρατεία της εφημερίδας «Μπιλντ». Να προσθέσουμε ότι η «Μπιλντ» έλαβε φέτος το βραβείο Γιοχάνα Κβαντ του ομώνυμου ιδρύματος. Για όσους δεν γνωρίζουν, η οικογένεια Κβαντ είναι μια από τις πλουσιότερες της Γερμανίας, οι μεγαλομέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, οι οποίοι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν συνεργασθεί με τους ναζί.
Ε Εσείς ως Attac Γερμανίας τι πιστεύετε για την ελληνική κρίση χρέους και για την εκστρατεία σας να διαγραφούν τα χρέη της Ελλάδας;
Α Πιστεύουμε ότι η κρίση έχει δομικές αιτίες, κυρίως μέσα στην ευρωζώνη. Οι πιο αδύναμες χώρες δεν μπορούν να συναγωνισθούν τις ισχυρές, υπάρχει ανισότητα οικονομιών, η οποία και οδηγεί στην κρίση. Εκτιμούμε ότι οι περικοπές δεν δίνουν λύση στην κρίση αυτή. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα επενδύσεων για να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Οσο για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια δημοκρατική επιτροπή ειδικών, η οποία και θα ελέγξει το ποια χρέη μπορούν να διαγραφούν. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από αντιπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τους δανειστές, συνδικάτα και άλλες κοινωνικές οργανώσεις. Κάτι τέτοιο έγινε με επιτυχία πριν από λίγα χρόνια στο Εκουαδόρ. Εμείς ως Attac Γερμανίας αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για να διαδώσουμε στη χώρα μας την ιδέα αυτή, δηλαδή τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ή τουλάχιστον μεγάλου μέρους του.
Ε Πώς είδατε το κίνημα των «αγανακτισμένων» και τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα;
Α Είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό κίνημα. Μια δημοκρατική επανάσταση, μια πράξη αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Ουσιαστικά, μια εμβάθυνση της δημοκρατίας. Θαυμάζω την ενέργεια των ανθρώπων αυτών. Θαυμάζω το θάρρος τους να μην υποκύψουν στις πιέσεις. Το κίνημα αυτό θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Εμείς ως Attac Γερμανίας έχουμε επαφή με τους έλληνες ακτιβιστές και γνωρίζουμε πολύ καλά το τι γίνεται στην Ελλάδα.
Ε Ποια η εκτίμησή σας για το τι θα γίνει από την πλευρά της Γερμανίας και της Ευρώπης για το θέμα του ελληνικού χρέους;
Α Η γερμανική κυβέρνηση θα πράξει, όπως και στο παρελθόν, αυτό που υπαγορεύουν οι αγορές. Πιστεύω ότι θα δοθεί ένα νέο δάνειο, ένα νέο πακέτο βοήθειας, αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημά της και η κατάσταση θα γίνει χειρότερη με νέα προγράμματα περικοπών. Κάποια στιγμή, ξαφνικά, η Ελλάδα θα δηλώσει χρεοκοπία. Δεν νομίζω πως θα δοθεί και τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα σας. Η κατάσταση μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη της Αργεντινής και προς τα εκεί οδεύει και η Ελλάδα.