Featured

Έκκληση των ανεξάρτητων εργατικών συνδικάτων της Ουκρανίας

Έκκληση των ανεξάρτητων εργατικών συνδικάτων της Ουκρανίας. Προς τους εργάτες όλου του κόσμου: χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας!

Το Ανεξάρτητο Συνδικάτο της Ουκρανίας "Zakhist Pratsi" συμμετέχει άμεσα στην αντίσταση ενάντια στην εισβολή του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Αγωνιζόμαστε στο πλευρό της εργατικής τάξης και του ουκρανικού λαού σε διάφορα μέτωπα αντίστασης. Ορισμένες οργανώσεις του συνδικάτου μας, όπως το συνδικάτο ανθρακωρύχων "Zakhista Pratsi" στην επιχείρηση "Selidov-ugol", προστατεύουν εμάς και το μέλλον μας με όπλα στα χέρια και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες των εχθροπραξιών. Πολλοί ακτιβιστές του συνδικάτου μας σήμερα αντιστέκονται στις επιθέσεις των ρωσικών στρατευμάτων με ρουκέτες και βόμβες, πέρνοντας πάνω τους την υποστήριξη των καταφυγίων σε δύσκολες συνθήκες, σώζοντας τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους από βέβαιο θάνατο.

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ένωσε το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα στην Ουκρανία. Οι εισβολείς υπολόγιζαν σε μια γρήγορη αστραπιαία νίκη και στην αποδοχή τους από τους Ουκρανούς ως "απελευθερωτές". Ωστόσο, συνάντησαν παντού απόρριψη και αντίσταση. Δεν κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξη του ρωσόφωνου πληθυσμού της ανατολικής Ουκρανίας, ο οποίος αντιμετώπισε τον ρωσικό στρατό ως εισβολείς και αντιστάθηκε γενναία στην ένοπλη επίθεση για περισσότερες από 20 ημέρες.

Ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες για τις προθέσεις του μπλοκ του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Και τώρα βλέπουμε όλο τον κυνισμό του, ο οποίος μας έπεισε για την ορθότητα της κριτικής μας στο ΝΑΤΟ ακόμα και πριν από τον πόλεμο και για τη θέση μας ενάντια σε όλα τα ιμπεριαλιστικά μπλοκ.

Αγαπητοί σύντροφοι του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος: Γνωρίζουμε ότι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε για αυτή την υποστήριξη! Αντιμετωπίζουμε έναν πολύ ισχυρό εχθρό, ο οποίος, απελπισμένος λόγω της λαϊκής αντίστασης στην επιθετικότητά του, είναι πρόθυμος να παραβιάσει όλο το πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε τώρα όλο και πιο ενεργή διεθνή αλληλεγγύη με το αντιιμπεριαλιστικό μας κίνημα αντίστασης.

Επαναλαμβάνουμε την εργατική μας έκκληση προς τη ρωσική εργατική τάξη και τις συνδικαλιστικές της οργανώσεις να σταματήσουν την επίθεση της ρωσικής κυβέρνησης και του αυταρχικού-γραφειοκρατικού καθεστώτος Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας. Και καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους λαούς του κόσμου, τις πολιτικές, εργατικές και κοινωνικές οργανώσεις να κινητοποιηθούν αποφασιστικά ενάντια στον πόλεμο!

Αντιτασσόμαστε αποφασιστικά στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησής μας, που στοχεύει στην υιοθέτηση αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών νόμων για να ικανοποιήσει τους Ουκρανούς και ξένους ολιγάρχες. Η ένοπλη επίθεση του ρωσικού ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού περιπλέκει τον άμεσο αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τα δικαιώματα των συνδικάτων και των ελεύθερων εργατικών ενώσεων. Όμως έθεσε την άμεση ατζέντα για το ουκρανικό εργατικό κίνημα: να σταματήσει η ρωσική ένοπλη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας!

Το ταξικό μας συνδικάτο "Zakhist Pratsi" υπερασπίζεται τα αιτήματα της εργατικής τάξης ενάντια στα συμφέροντα του εθνικού ολιγαρχικού κεφαλαίου και των δεξιών πολιτικών.

Πολλά από τα μέλη του συνδικάτου μας έχουν χάσει τη δουλειά τους, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις ή να προστατευτούν από τις βόμβες σε καταφύγια. Οι οικογένειές μας κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν χωρίς να παραδοθούν στους Ρώσους κατακτητές. Για τους λόγους αυτούς, χρειαζόμαστε επίσης επειγόντως την οικονομική και άλλη βοήθειά σας. Το να πολεμάμε, να τρώμε και να γιατρεύουμε τις πληγές μας είναι καθημερινά καθήκοντα για τα οποία χρειαζόμαστε την υποστήριξη των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή του κόσμου. Ως εκ τούτου, απευθύνουμε έκκληση για την ενίσχυση ενεργών δράσεων αλληλεγγύης με το ουκρανικό εργατικό κίνημα και, ειδικότερα, με το ανεξάρτητο συνδικάτο μας.

Εργαζόμενοι του κόσμου, ενωθείτε!

Oleg Vernyk, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Προστασίας της Εργασίας "Zakhist Pratsi"

Κίεβο, 18 Μαρτίου 2022

https://lis-isl.org/

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr