Η ηλιακή ενέργεια είναι πλέον η φθηνότερη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο
Η ηλιακή ενέργεια έχει καταστεί ο φθηνότερος τρόπος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Η έκθεση έδειξε ότι το κόστος της ηλιακής ενέργειας σε 58 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Βραζιλίας και της Ινδίας, έχει πέσει περίπου στο ένα τρίτο των επιπέδων του 2010 και είναι τώρα λίγο φθηνότερο από την αιολική ενέργεια.
Τον Αύγουστο, σε διαγωνισμό για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Χιλή σημειώθηκε το ρεκόρ χαμηλής τιμής των 27,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου το μισό της αντίστοιχης τιμής του άνθρακα. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία αξιόπιστη φθηνή λύση για τις αναπτυσσόμενες χώρες που προσπαθούν να προσθέσουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στα εθνικά τους δίκτυα. Ωστόσο, στις πλούσιες χώρες όπου η νέα παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας πρέπει να ανταγωνίζεται τους υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, το κόστος μπορεί να είναι υψηλότερο. Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες εξακολουθούν να υπάρχουν κρατικές επιδοτήσεις για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
Η δραματική πτώση των τιμών ηλιακής ενέργειας εν μέρει οφείλεται στην παραγωγή μεγάλης κλίμακας, όπως στην Κίνα, που έχει προσθέσει ένα τεράστιο αριθμό νέων ηλιακών εγκαταστάσεων. Το Πεκίνο έχει επίσης βοηθήσει άλλες χώρες με τη χρηματοδότηση ηλιακών έργων. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Κίνα, η Χιλή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Νότια Αφρική και η Ινδία είναι οι αναδυόμενες αγορές που είναι πιθανότερο να προσελκύσουν επενδυτές σε έργα ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Εξάλλου, η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας έχει αποδειχθεί μία απροσδόκητα καλή εξέλιξη για απομακρυσμένα νησιά στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και άλλα απομονωμένα μέρη που μέχρι πρότινος βασίζονταν στην εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων.
ΠΗΓΗ: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Η κλιματική αλλαγή εκτόπισε ένα εκατομμύριο Αφρικανούς το 2015
Τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε συνεχή μετατόπιση από συγκρούσεις, βία, και άλλες καταστροφές σε όλη την αφρικανική ήπειρο το 2015. Στο μέλλον, η κλιματική αλλαγή μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας μίας ακόμη μεγαλύτερης εκτόπισης πληθυσμού, αναφέρει νέα έκθεση από το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικής Μετατόπισης.
Η έκθεση, που επικεντρώνεται στην εσωτερική εκτόπιση σε όλη την αφρικανική ήπειρο, αναφέρει ότι «οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την ταχεία εμφάνιση των φυσικών κινδύνων» ανάγκασε 1.100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε 33 αφρικανικές χώρες το περασμένο έτος. Η μετατόπιση κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους από το ένα έτος στο επόμενο και επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς με την απουσία των αγροτών διαταράσσεται η φύτευση και η συγκομιδή των καλλιεργειών. Οι πλημμύρες ήταν η κύρια αιτία της άμεσης εκτόπισης, αναγκάζοντας 14 εκατομμύρια ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους από το 2009 μέχρι το 2015. Νωρίτερα αυτό το έτος, 56.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Αιθιοπία, λόγω των σοβαρών πλημμυρών. Την ίδια στιγμή, η ξηρασία έχει επιπτώσεις στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την επισιτιστική ασφάλεια.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εναλλασσόμενες περίοδοι ακραίων πλημμυρών και ξηρασίας σε χώρες όπως το Μαλάουι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του εκτοπισμένου πληθυσμού στο μέλλον. Μόνο μία πλημμύρα το Γενάρη του 2015 κατέστρεψε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο, εκτοπίζοντας περισσότερους από 336.000 ανθρώπους. Τέσσερις μήνες μετά την πλημμύρα, σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων εξακολουθούν να ζουν σε καταυλισμούς. Παράλληλα, η ξηρασία σε όλη τη νότια Αφρική έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στο Μαλάουι. Οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες κατά τον 21ο αιώνα περιλαμβάνουν την αύξηση της ξηρασίας και έντονες βροχοπτώσεις στη νότια και ανατολική Αφρική, πιο έντονη βροχόπτωση στη δυτική Αφρική και συχνότερα κύματα καύσωνα στη βόρεια Αφρική, αναφέρει η έκθεση. Ήδη, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε επισιτιστική ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο και τον εκτοπισμό ανθρώπων μακριά από περιοχές που απειλούνται από ξηρασία ή από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Στις φτωχότερες χώρες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε μαζικές μεταναστεύσεις και πολιτικές αναταραχές.