Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σαν σήμερα,
4 Απριλίου 2015, ιδρύθηκε πέρυσι
η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους
Παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Συνέντευξη Τύπου
με τον καθ. του Συνταγματικού Δικαίου Γεώργιο Κασιμάτη για το
Καθεστώς δανεισμού - 3ο Μνημόνιο
Νέο υπερ-ταμείο υφαρπαγής δημόσιας περιουσίας
Να σας καλημερίσω όλους και όλες, και να συγχαρώ για την πρωτοβουλία εκείνους κι εκείνες που συνετέλεσαν στην σημερινή εκδήλωση και ιδιαίτερα τον καθηγητή Γιώργο Κασιμάτη, που είναι ψυχή πολλών αγώνων αντίστασης και απελευθέρωσης.
Σαν σήμερα ιδρύθηκε πέρυσι τέτοια μέρα η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Σαν σήμερα, 4 Απριλίου 2015.
Σήμερα, 4 Απριλίου 2016, η μεν Επιτροπή υφίσταται μια απηνή δίωξη από πλευράς της Κυβέρνησης και της νέας ηγεσίας της Βουλής, η δε χώρα βρίσκεται στη δεινή θέση να αποκαλύπτεται μέσα από τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών των διαφόρων επιτετραμμένων τοποτηρητών ότι στην ουσία το ζήτημα του χρέους δεν αποτελεί καν αντικείμενο διεκδίκησης από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης. Αυτό που προέκυψε από τις δημοσιεύσεις των Wikileaks είναι ότι το ζήτημα του χρέους αποτελεί περιφερειακό ή πιο κεντρικό ζήτημα στις μεθοδεύσεις από πλευράς δανειστών αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται να έχει απολύτως παραιτηθεί από οποιαδήποτε σχετική συζήτηση και συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι επόμενες γενιές, όχι μόνον οι ζώσες αλλά και οι αγέννητες, θα πληρώνουν ένα χρέος το οποίο δεν οφείλουν και το οποίο πρέπει να διαγραφεί.
Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο ότι επιδεινώνεται συνολικά η κατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ξεκινούν παράνομες και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου επαναπροωθήσεις προσφύγων κατ’ εφαρμογήν μιας διεθνούς συμφωνίας η οποία κατακρημνίζει όλο το κεκτημένο διεθνούς δικαίου, ανθρωπιστικού δικαίου, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει θεμελιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Την ίδια ώρα, όμως, νομίζω ότι είναι απολύτως εμψυχωτικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν είναι λίγα τα κινήματα και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τη σημασία της ενεργοποίησης και της αντίστασης. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την ουσία και την επιταγή την οποία υπογράμμισε ο κύριος Κασιμάτης προηγουμένως, δηλαδή να ενωθούν αυτά τα κινήματα κι αυτοί οι άνθρωποι και να συστρατευθούν. Και δεν είναι λίγες και οι νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και τις οποίες και πρέπει να χαιρετίσουμε και με τις οποίες πρέπει να βρούμε τρόπους συνύπαρξης και συστράτευσης. Η πορεία που ξεκίνησε από την Πάτρα, η πορεία ανέργων με προορισμό την Αθήνα είναι ένα εντελώς πρωτότυπο γεγονός, που σηματοδοτεί κι έναν νέο αγώνα, αυτόν των ανέργων.
Νομίζω, λοιπόν, ότι τα καθήκοντά μας είναι πολλά. Έχουμε καθήκον συνεργασίας, έχουμε καθήκον ενεργού μάχης και συμμετοχής, έχουμε καθήκον συμπαράταξης και συστράτευσης, έχουμε και καθήκον ενημέρωσης. Και σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο καθήκον, συμπληρώνοντας όσα είπε προηγουμένως ο Γιώργος Κασιμάτης τον οποίο αισθάνομαι την ανάγκη κι από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω για την ανεκτίμητη συμβολή του στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας τόσο στην πρώτη φάση κατά την οποία η Επιτροπή αποτέλεσε μια πρωτοπόρα θεσμική πρωτοβουλία όσο και σε αυτή τη δεύτερη φάση που η Επιτροπή μετατρέπεται σε σωματείο και ανοίγει τις πόρτες της στους πολίτες, θα φροντίσω και εντός ολίγου θα υπάρχει – θα υπάρχουν τα εναπομείναντα πορίσματα που ακόμη μπορούμε να διανέμουμε και, βέβαια, θα φροντίσει η Επιτροπή προκειμένου να γίνει μια νέα εκτύπωση των πορισμάτων του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου που εκθέτουν διεξοδικότατα τους λόγους για τους οποίους το χρέος πρέπει να αποκρουσθεί.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι με την διαδικασία μετατροπής της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους σε Σωματείο, μια διαδικασία που αποφασίστηκε την 1η Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες όπου συνεδρίασε η Επιτροπή στην πλήρη σύνθεσή της με τους Έλληνες και Ελληνίδες και πολίτες άλλων χωρών που είναι μέλη της, αποφασίστηκε ότι η Επιτροπή θα αποκτήσει και νέα μέλη και συνεπώς είναι ανοιχτή σε όλα τα κινήματα και τους ανθρώπους που ενεργοποιούνται αντιστρατευόμενοι το χρέος. Επιπλέον αποφασίστηκε- και αυτό νομίζω ότι έχει μία σημασία ως πεδίο σύμπραξης και συστράτευση-, ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί στο εγγύς μέλλον με τρία ζητήματα που συναρτώνται άμεσα με το χρέος:
· το τραπεζικό σύστημα,
· οι ιδιωτικοποιήσεις και
· το ασφαλιστικό.
Τρία θέματα άρρηκτα συνδεδεμένα με την εγκληματική απόφαση αποδοχής ενός παράνομου και απεχθούς χρέους.
Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω και κάτι άλλο, γιατί έχει σημασία να συνειδητοποιούμε ότι αυτό το καθεστώς το τυραννικό, απολυταρχικό, ολοκληρωτικό, αντιδημοκρατικό καθεστώς των μνημονίων και της χρεοκρατίας, της τραπεζοκρατίας και της γραφειοκρατικής ευρωδεσποτείας έχει θύματα. Έχει θύματα ανθρώπινες ζωές. Σαν σήμερα στο Σύνταγμα αυτοκτόνησε ο Δημήτρης Χριστούλας. Είναι τέσσερα χρόνια που συμπληρώνονται και θυμόμαστε όλοι ότι η αυτοκτονία αυτή σηματοδότησε ακριβώς μια πράξη ακραίας υπαρξιακής δοκιμασίας, που όμως αντικατόπτρισε την απελπισία πολλών. Έχουμε υποχρέωση στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είτε από την κακουχία και την στέρηση είτε από την απελπισία, να άρουμε αυτές τις συνθήκες που οδηγούν ακόμη και στον θάνατο της κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.