Η παγκόσμια υπερθέρμανση βρίσκεται στα μισά του ορίου ασφαλείας

2015-11-17 01 earth fireΒρετανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας βρίσκεται στα μισά του ορίου ασφαλείας των δύο βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει για πρώτη φορά τον ένα βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας πιστεύει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας δεν πρέπει να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, καθώς θα οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που συλλέχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και διαπίστωσαν ότι το 2015 η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,02 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2016 θα είναι αντίστοιχα θερμό, και ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί για μία μακρά χρονική περίοδο. «Είχαμε παρόμοια φυσικά φαινόμενα στο παρελθόν, αλλά πρόκειται για την πρώτη φορά που φτάνουμε την αύξηση του ενός βαθμού και είναι σαφές ότι η αιτία είναι ανθρωπογενής», δήλωσε ο διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Στίβεν Μπέλτσερ, προσθέτοντας ότι το ισχυρό Ελ Νίνιο που αναπτύσσεται στον τροπικό Ειρηνικό θα έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια μέση θερμοκρασία.

Η αύξηση δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι κάθε έτος από εδώ και πέρα θα είναι ένα βαθμό θερμότερο, λόγω της φυσικής μεταβλητότητας που εξακολουθεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας θερμοκρασίας μέσα στο χρόνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατά κανόνα τα επόμενα χρόνια θα είναι εξίσου θερμά. Παράλληλα, η στάθμη των ωκεανών έχει σημειώσει άνοδο περίπου 20 εκατοστών από την προβιομηχανική περίοδο, και η αύξηση αυτή είναι το ένα τρίτο της ανόδου της στάθμης που μπορεί να συμβεί μέχρι το 2100 ή όταν η μέση θερμοκρασία αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Για να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα πραγματικά επίπεδα της θερμοκρασίας πριν από τη βιομηχανική επανάσταση, οι ερευνητές ανέλυσαν καταγεγραμμένες θερμοκρασίες μεταξύ 1850 και 1900. Εξάλλου, οι ηγέτες του πλανήτη θα συναντηθούν στα τέλη του μήνα στο Παρίσι στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, με αντικείμενο την επίτευξη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή

ΠΗΓΗ: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει 100 εκατομμύρια φτωχούς και μισό δισεκατομμύριο αστέγους

2015-11-17 02 earth-smokeΗ κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από τις ανεξέλεγκτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οδηγήσουν πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια και πάνω από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους στην απώλεια των σπιτιών τους μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με δύο νέες εκθέσεις. Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από την 21η ετήσια παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή και ως COP21, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι στα τέλη Νοεμβρίου.

Η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή απειλή για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού και οι πολιτικές σταθεροποίησης του κλίματος πρέπει να ενσωματωθούν με τις προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας, αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να ωθήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, με την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήδη παρεμποδίζουν τις προσπάθειες μείωσης της φτώχειας, μέσω απωλειών καλλιεργειών, αποσταθεροποίησης των τιμών των τροφίμων και άλλων επιπτώσεων στη γεωργία, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τις περισσότερες φτωχές οικογένειες. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο νοσημάτων και τη μετάδοση της ελονοσίας, με μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου να θέτει επιπλέον 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο έκθεσης στην ελονοσία. Πέρα από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η έκθεση προτείνει την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία από τις πλημμύρες και τη δημιουργία καλλιεργιών ανθεκτικών στη θερμότητα.


Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό Climate Central αναφέρει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που θα προκληθεί από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να βυθίσει στο νερό εδάφη όπου σήμερα κατοικούν 760 εκατομμύρια άνθρωποι. Η επιθετική μείωση των εκπομπών και ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό αυτό στους 130 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι δέκα απειλούμενες πόλεις με το μεγαλύτερο πληθυσμό βρίσκονται όλες στην Ασία και περιλαμβάνουν τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ, την Καλκούτα, το Μουμπάι, την Ντάκα, την Τζακάρτα και το Ανόι.

ΠΗΓΗ: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών