Featured

Ο λογιστικός έλεγχος των δημόσιων χρεών από πολίτες στην Ευρώπη: ένα εργαλείο για να νικήσουμε τη λιτότητα

Της CAC Γαλλίας (Συλλογικότητα για ένα Λογιστικό Έλεγχο του Δημόσιου Χρέους)*

2015-03-10 01 CAC-France Η συλλογικότητα για λογιστικό έλεγχο από πολίτες του δημόσιου χρέους  (CAC) χαιρετίζει την επιλογή του ελληνικού λαού να απορρίψει μαζικά τις πολιτικές λιτότητας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Αυτή η νίκη ανοίγει μια ρωγμή στην Ευρώπη του χρηματιστικού κεφαλαίου, των φιρμανιών των δημόσιων χρεών και των πολιτικών λιτότητας. Ας χωθούμε μέσα σε αυτή τη ρωγμή: Μια άλλη Ευρώπη γίνεται εφικτή!

 Παρά την επέμβαση στα εσωτερικά του και τη πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ελληνικός λαός αποφάσισε θαρραλέα να πάρει τις τύχες του στα χέρια του και να τελειώσει με τις πολιτικές λιτότητας που βύθισαν τη χώρα στην εξαθλίωση και την ύφεση. Στις χώρες θύματα της Τρόικα, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτή η νίκη γίνεται δεκτή σαν μια τεράστια ενθάρρυνση για αγώνα που θα τερματίσει τις πολιτικές που είναι επωφελείς για τις χρηματαγορές και καταστροφικές για τους πληθυσμούς.

 Να όμως που τα μεγάλα ΜΜΕ προβάλλουν κιόλας την παράλογη ιδέα ότι η ακύρωση του ελληνικού χρέους «θα κόστιζε 600 ευρώ σε κάθε Γάλλο φορολογούμενο». Καθώς οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Τρόικα θα γίνονται πιο σκληρές, η προπαγάνδα θα εντείνεται και η δουλειά μας  λαϊκής επιμόρφωσης πάνω στο ζήτημα του δημόσιου χρέους θα γίνει όλο και πιο αποφασιστικής σημασίας.

 Υποστηρίζουμε τη πρόταση για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για τα δημόσια χρέη. Το 1953 η συμφωνία του Λονδίνου, ακυρώνοντας πάνω από το 60% του χρέους της Δυτικής Γερμανίας, επέτρεψε την ανάκαμψή της, ακριβώς όπως το έκαναν και οι  ακυρώσεις του χρέους του Ισημερινού το 2008 και της Ισλανδίας το 2011.

Υποστηρίζουμε τη πρόταση να διεξαχθεί λογιστικός έλεγχος των δημόσιων χρεών για να ταυτοποιηθούν εκείνοι που ευθύνονται και εκείνοι που επωφελήθηκαν πραγματικά από αυτά τα χρέη, καθώς και για να βρούμε τις λύσεις που θα επιτρέψουν να λευτερωθεί η χώρα από αυτό το βραχνά.

 Υποστηρίζουμε επίσης το δικαίωμα της Ελλάδας να μην υπακούσει στους πιστωτές της στη περίπτωση που θα αρνούνταν να εφαρμόσουν αυτές τις λύσεις. Θυμίζουμε ότι τα μνημόνια που επέβαλε η Τρόικα είναι παράνομα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει ένα πρώτο ραπόρτο λογιστικού ελέγχου πολιτών, που δείχνει ότι μεγάλο μέρος του γαλλικού δημόσιου χρέους μπορεί να θεωρηθεί μη νόμιμο.  Στη περίοδο που αρχίζει, η συλλογικότητά μας θα συνεχίσει να προτείνει στους πολίτες και στο σύνολο του ευρωπαϊκού κοινωνικού κινήματος νομικές, οικονομικές και κοινωνικές αναλύσεις, επιχειρήματα και εργαλεία κινητοποίησης ενάντια στους πιστωτές που υποχρεώνουν περιοδικά  τους πληθυσμούς σε επώδυνες θυσίες.

 Με τους εταίρους μας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και πριν από όλους με τους Έλληνες, η συλλογικότητά μας θα εντείνει τη δράση της για να θέσει σε συζήτηση τον άνομο, δυσβάσταχτο, παράνομο, ή ακόμα και απεχθή χαρακτήρα μεγάλου μέρους των δημόσιων χρεών στην Ευρώπη.

 Όλοι μαζί, να αποκαλύψουμε την ευθύνη των πιστωτών που επωφελούνται από τις αφαιμάξεις που γίνονται σε βάρος των λαών. Όλοι μαζί, να δυναμώσουμε την κίνηση αντίθεσης και αμφισβήτησης  αυτής της Ευρώπης του 1% των κερδοσκόπων και των τραπεζιτών από τους πολίτες. Είναι οι ίδιοι οι πληθυσμοί, που έπεσαν για τόσο πολύ χρόνο θύματα των σχεδίων λιτότητας, ανταγωνιστικότητας και των διαφόρων «μνημονίων», που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους: θέλουμε να θέσουμε στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία εργαλεία για να κατανοήσουν και να αποφασίσουν πώς να βγουν από τη μέγγενη του χρέους κάνοντας να πληρώσουν όχι οι συνήθεις φορολογούμενοι  αλλά οι πραγματικοί ωφελημένοι από το σύστημα του χρέους.

Σημειώσεις

1. www.audit-citoyen.org/wpcontent/uploads/2014/05/note-dette.pdf

 *Η CAC Γαλλίας (Collectif pour un Audit Citoyen de la Dette Publique-Συλλογικότητα για ένα Λογιστικό Έλεγχο του Δημόσιου Χρέους) είναι ένα κίνημα στο οποίο μετέχουν και υποστηρίζουν το σύνολο των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς, σημαντικά κοινωνικά κινήματα καθώς και μεγάλα εργατικά συνδικάτα. Ιδού ο εντυπωσιακός κατάλογος αυτών των κάθε λογής συλλογικοτήτων όπως υπάρχει στην ιστοσελίδα της CAC: http://www.audit-citoyen.org/

 Signataires à ce jour du texte de référence (membres du collectif) :
Membres du collectif : Act Up-Paris, Agir ensemble contre le chômage (AC!), AITEC, Amis de la Terre, Attac, CADTM, CEDETIM, Collectif National pour les Droits des Femmes, Collectif Richesse, Confédération CGT, Convergence SP, Coopérative DHR, Economistes Atterrés, Emmaüs International, Fakir, Fédération Syndicale Unitaire, Finances CGT, Fondation Copernic, Indecosa-CGT, L’Appel des Appels, Ligue des Droits de l’Homme, Marches Européennes, Marche Mondiale des Femmes France, Mouvement Utopia, Réseau Education Populaire, Résistance Sociale, SNESUP, Sud BPCE, Union SNUI-SUD Trésor Solidaires, Union syndicale Solidaires.

En soutien : Alliance Ecologiste Indépendante, Alternatifs, Association Nationale des Élus Communistes et Républicains, Convergences et Alternative, Démocratie et socialisme, Europe Ecologie Les Verts, FASE, Gauche Anticapitaliste, Gauche Unitaire, M’PEP, Nouvelle Donne, NPA, Parti Communiste Français, PCOF, Parti de Gauche, Parti pour la décroissance

Observateurs :

Acrimed, Alternatives Economiques, Droit au logement (DAL), Désobéissants

Μετάφραση: Γ. Μητραλιάς