Featured

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ιστορική Διακήρυξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών για την Υποστήριξη της Ισραηλινής Κοινωνικής Διαμαρτυρίας και του Αντιαποικιακού Αγώνα

Περίπου 20 πολιτικά κόμματα και κοινωνικά κινήματα κι από τις δυο πλευρές της Πράσινης Γραμμής εξέδωσαν μια ιστορική διακήρυξη υποστήριξης των κοινωνικών διαμαρτυριών που συγκλονίζουν σήμερα το Ισραήλ τονίζοντας την ανάγκη σύνδεσής τους με την πάλη ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και τις εποικιστικές πολιτικές.

Μαζί για να θέσουμε τέρμα στη κατοχή και στο ρατσισμό, υποστηρίζοντας την πάλη του Παλαιστινιακού λαού να κατακτήσει τα εθνικά του δικαιώματα  και ενάντια στην εθνική και κοινωνική καταπίεση

Ακόμα και την ώρα των ενθαρρυντικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, του κύματος κοινωνικών διαμαρτυριών και της αφύπνισης των αγώνων των λαών για ελευθερίες και το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια, ο Παλαιστινιακός λαός ζει πάντα υπό το ζυγό της ισραηλινής κατοχής, παρά την επίμονη και συνεχιζόμενη πάλη του για ελευθερία. Η διεθνής κοινότητα, από τη μεριά της, κάνει επίδειξη της ανικανότητάς της και δεν τείνει χέρι υποστήριξης στον παλαιστινιακό αγώνα για απελευθέρωση και δικαιοσύνη

Τα κινήματα διαμαρτυρίας και οι άνεμοι της αλλαγής που φυσούν στον Αραβικό κόσμο αναπτέρωσαν το ηθικό των αγωνιστών της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, ενθαρρύνοντας πολλούς να υιοθετήσουν το μοντέλο του λαϊκού αγώνα. Αυτά τα κινήματα διαμαρτυρίας επηρέασαν βαθειά  διάφορες ομάδες στο Ισραήλ, τόσο μεταξύ των Εβραίων όσο και των Παλαιστινίων, και συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάδειξη του λαϊκού κινήματος για κοινωνική δικαιοσύνη μέσα στο Ισραήλ.

2011-09-11_Historic_Declaration_Israel

Από τη Διάσκεψη της Χεβρώνας το Μάη 2011, που οργανώθηκε από κοινού από τα κόμματα της αριστεράς της Χεβρώνας, το AIC (Εναλλακτικό Κέντρο Πληροφόρησης) και την Tarabut-Histadrut. Η κοινή "Ιστορική Διακήρυξη" είναι ένα από τα αποτελέσματα της δράσης της διευθύνουσας επιτροπής αυτής της Διάσκεψης.

Με κίνητρο τον πόθο μας για δίκαιη και έντιμη ειρήνη  στη περιοχή, μια ειρήνη που είναι όντως ζωτικής σημασίας για τους λαούς της περιοχής και που μπορεί να βοηθήσει την προώθηση της πάλης για δικαιοσύνη και πρόοδο του καθενός, εμείς –Παλαιστινιακές και Ισραηλινές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων και νεολαίοι και από τις δυο πλευρές της Πράσινης Γραμμής- τονίζουμε την ανάγκη του κοινού αγώνα, με στόχο την απελευθέρωση των λαών της περιοχής από την αποικιοκρατία και τον ηγεμονισμό, ειδικότερα εκείνο του Σιωνισμού, σταματώντας την κατοχή και την Ισραηλινή στρατιωτική επίθεση και υποστηρίζοντας τη δίκαιη πάλη του Παλαιστινιακού λαού για την ικανοποίηση του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Προσβλέπουμε στην απελευθέρωση όλων των λαών της περιοχής από δικτατορίες, τυραννίες και από κάθε μορφή εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής καταπίεσης. Κατά συνέπεια, εμείς που υπογράφουμε αυτό το ντοκουμέντο, τονίζουμε:

 

1.Υποστηρίζουμε την Παλαιστινιακή πρωτοβουλία του Σεπτεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη, στο σώμα που έχει την ευθύνη να θέτει τα θεμέλια της ειρήνης διεθνώς, για να γίνει η Παλαιστίνη πλήρες μέλος του ΟΗΕ και να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος μέσα στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για να τερματιστεί η κατοχή  των εδαφών του Παλαιστινιακού λαού, με προστασία του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού να εναντιωθεί στη κατοχή και το δικαίωμα στην επιστροφή των προσφύγων σύμφωνα με την Απόφαση 194 των Ηνωμένων Εθνών.  Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ότι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)  είναι ο μόνος και νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού, που αντλεί τη νομιμότητά της τόσο από τον Παλαιστινιακό λαό στη πατρίδα και στην εξορία όσο και από την αναγνώριση που έλαβε από τον Αραβικό Σύνδεσμο και τα Ηνωμένα Έθνη.

 

Η πρωτοβουλία στον ΟΗΕ συνιστά ένα νόμιμο βήμα. Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους να εγκαθιδρύσουν ειρήνη και δικαιοσύνη στο διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι ένα βήμα που ενισχύει  τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού και για κανένα λόγο δεν συνιστά απειλή  για το Ισραήλ, παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Ισραηλινής κυβέρνησης να παρουσιάσει αυτό το βήμα στον ισραηλινό λαό σαν μια κήρυξη πολέμου ή  απειλή για τη νομιμότητα της ύπαρξης του Ισραήλ.

 

2. Κατανοούμε ότι μια από τις κύριες αιτίες των κοινωνικών και οικονομικών δεινών των πολιτών στο Ισραήλ, που προστίθεται στις καπιταλιστικές οικονομικές πολιτικές, είναι η συνέχιση της κατοχής και οι υπερβολικές δαπάνες για την ασφάλεια, που η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπαθεί να δικαιολογήσει ως αναγκαίες για την ασφάλεια των εποικισμών από τη μια και των κρατικών συνόρων από την άλλη.  Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο τερματισμός της κατοχής και η εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και έντιμης ειρήνης  είναι αποφασιστικής σημασίας για μια ειρηνική και ευημερούσα ζωή.

 

Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή και ενσωμάτωση του Παλαιστινιακού πληθυσμού στο Ισραήλ στη κοινωνική διαμαρτυρία.  Αυτή είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να παρουσιάσουμε σε διάφορες συλλογικότητες μέσα στην Ισραηλινή κοινωνία τα δεινά των Παλαιστινίων και τις αδικίες που τους έχουν γίνει, προκειμένου αυτές οι συλλογικότητες να αναλάβουν ευθύνες στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές περιθωριοποίησης και στις συνεχιζόμενες διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων στο Ισραήλ, για να βάλουν τέλος στη κατάσχεση εδαφών και στη κατοχή της Παλαιστινιακής γης που είναι υπό κατοχή από το 1967, για να αγωνιστούν για την πλήρη ισότητα.

 

Προειδοποιούμε ενάντια στις συνήθεις προσπάθειες της κυβέρνησης κατοχής να ξεπεράσει τις κρίσεις και τις εσωτερικές της κρίσεις καθώς και τη πίεση των κυμάτων διαμαρτυρίας μέσω των πολιτικών που καλλιεργούν το φόβο που προέρχεται από κάποια εξωτερική απειλή:  Είτε παρουσιάζοντας το Παλαιστινιακό κάλεσμα στον ΟΗΕ ως ένα «κίνδυνο» είτε με στρατιωτικές ενέργειες, πράγμα που είδαμε να συμβαίνει στις τελευταίες μέρες με τη σκληρή κλιμάκωση της αιματοχυσίας του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα.

 

3. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού, που ζει υπό κατοχή, να κάνει χρήση όλων των νόμιμων μορφών αντίστασης  σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για να απομακρύνει τους κατακτητές από τα εδάφη του και για την αυτοδιάθεσή του.  Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε τη σημασία του από κοινού λαϊκού αγώνα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Ο κοινός λαϊκός αγώνας αποτελεί μια από τις κεντρικές κατευθυντήριες αρχές στη πάλη ενάντια στη κατοχή, στους εποικισμούς, στο ρατσισμό, στην αποικιοκρατία, ενάντια στις πολιτικές αποκλεισμού, αποδυνάμωσης, εξαθλίωσης και ρατσιστικού διαχωρισμού μέσα στο Ισραήλ.

 

Σεπτέμβρης 2011

 

Υπογράφουν: Πολιτικά κόμματα, κοινωνικές οργανώσεις, νέες και νέοι Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί ακτιβιστές (κατά αλφαβητική σειρά)

 

Association of Palestinian Democratic Youth (Palestine)

Association of Progressive Students (Palestine)

Democratic Front for the Liberation of Palestine (Palestine)

Democratic Front for Peace and Equality (Israel)

Democratic Teachers’ Union (Israel)

Democratic Teachers’ Union (Palestine)

Democratic Union of Professionals in Palestine (Palestine)

Democratic Women’s Movement in Israel (Israel)

Israeli Communist Party (Israel)

National Campaign for Return of the Bodies of Arab and Palestinian Martyrs Captured by the Israeli Government (Palestine)

Palestinian People’s Party (Palestine)

Popular Campaign for the Boycott of Israeli Products (Palestine)

Progressive Workers’ Union (Palestine)

Tarabut – Histadrut - Arab-Jewish Movement for Social and Political Change (Israel)

The Alternative Information Center (Palestinian/Israel)

Union of Palestinian Farmers’ Unions (Palestine)

Union of One World for Justice (Palestine)

Union of Palestinian Working Women (Palestine)

Workers’ Unity Bloc (Palestine)

 

(Μετάφραση Γιώργος Μητραλιάς)