Featured

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα σε κρίση: Το σπίτι των ανατελλουσών αποπληρωμών

Μία εγκαταλελειμμένη έπαυλη του 19ου αι. έχει μετατραπεί σε κτίριο-σύμβολο των αμφιβόλου κύρους συμφωνιών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών.

Aditya Chakrabortty

guardian.co.uk, Αύγουστος  2011

2011-09-09_ellada_se_krisiΕλλάδα εν κρίσει: η εγκαταλελειμμένη έπαυλη στην περιοχή του Ζωγράφου, στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διενέξεων σχετικά με ένα δάνειο.

Για να κατανοήσετε μία από τις πιο ΄΄ιντριγκαδόρικες΄΄ ιστορίες της ελληνικής κρίσης χρέους, δεν χρειάζεται να έχετε ούτε πτυχία στα οικονομικά, ούτε την αντίληψη ενός ειδήμονα διπλωμάτη των Βρυξελλών-απλώς την διάθεση να ΄΄βουτήξετε΄΄ λίγο στη λάσπη.

Ξεκινάτε με μία εκνευριστική 15λεπτη βόλτα με λεωφορείο έξω από το κέντρο της Αθήνας, στο προάστιο του Ζωγράφου. Προχωρήστε ανηφορικά, περνώντας τα συγκροτήματα πολυκατοικιών, που καθιστούν την περιοχή μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Ευρώπη, μέχρι να φτάσετε σε ένα περίφρακτο οικόπεδο. Κατευθυνθείτε προς την πόρτα με το σύρτη(λίγα μέτρα μακριά, υπάρχει ένα πέρασμα για τους παραβάτες , σαν εναλλακτική) και περιηγηθείτε σε ένα από τα ελάχιστα πράσινα σημεία σε ολόκληρη τη γειτονιά.

Ευθεία, βρίσκεται μία εγκαταλελειμμένη τριώροφη έπαυλη του 19ου αι., με τα μαρμάρινα δάπεδα και τα τζάκια της, καθώς και τα μπαλκόνια και τις βεράντες της  να είναι ακόμα σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι μεγαλοπρεπής, αλλά ανατριχιαστική -λες και οι παραγωγοί των μεγάλων εμπορικών επιτυχιών επανεξέδωσαν  το Blair Witch Project.

 

Στο επίκεντρο βρίσκεται, επίσης, και η αντιγνωμία που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η Ελλάδα αποπλήρωσε το χρέος της-και αν κάποιο από τα δάνεια είναι παράνομο.

Τα βασικά ζητήματα φαίνονται αρκετά απλά: στις αρχές της δεκαετίας του ’00, αυτό το οικόπεδο συμπεριλήφθηκε στο ρυμοτομικό σχέδιο ως μη οικοδομήσιμος χώρος πρασίνου. Οι ιδιοκτήτες έκαναν ένσταση, αλλά το 2006 πριν η έφεσή τους διακανονιστεί, ο τότε δήμαρχος έπεισε το δημοτικό συμβούλιο να αγοράσουν το μισό οικόπεδο.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο δήμαρχο, Γιάννη Καζάκο, εάν η ένσταση είχε γίνει δεκτή, μέρος του οικοπέδου θα είχε μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο- η αγορά από το Δήμο θα σήμαινε πως θα έπρεπε να διεξαχθεί έλεγχος πάνω στην εξέλιξη της διαδικασίας από τους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, κάποιοι απ’αυτούς ισχυρίζονται πως η γη αυτή δεν έχει ακόμα αποποιηθεί του καθεστώτος του ΄΄χώρου πρασίνου΄΄ ;επομένως, μία τέτοια συμφωνία θα ήταν ανούσια. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, όμως, το συμβούλιο του κ. Καζάκου δανείστηκε 25 εκατομμύρια ευρώ (22 εκατ.λίρες) από την Kommunalkredit International, μία αυστριακή τράπεζα η οποία εδράζεται στον κοντινό φορολογικό παράδεισο της Κύπρου, προκειμένου να προβεί στην αγορά. Εικάζεται, επίσης, πως η Διοίκηση παρέβη το νόμο έτι μία φορά ,όταν δεν πήρε την έγκριση του Ελεγκτικού Συμβουλίου του Κράτους.

Επιβεβαιώνεται, συν τοις άλλοις , πως το δάνειο κρίθηκε παράνομο από τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου οι οποίοι, θεωρητικά, αρνήθηκαν να πληρώσουν για οποιαδήποτε εγκατάσταση. Το γεγονός αυτό απεκλήθη ΄΄παράνομο΄΄ , στις αρχές του προηγούμενου μήνα από έναν υπουργό της κυβέρνησης, πράγμα που αμφισβητείται από τον κ. Καζάκο, ο οποίος επιμένει πως ακολούθησε καθ΄ όλα την προβλεπόμενη διαδικασία.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νομικά αμφισβητούμενο δάνειο. Παρά ταύτα, προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου από το Δ.Ν.Τ. τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου πιέστηκε ανοικτά να αποπληρώσει μέρος του χρέους του Δήμου Ζωγράφου κι ενός άλλου Δήμου με εκκρεμές ξένο δάνειο. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα, αλλά η συμφωνία –ρευστό από το Δ.Ν.Τ. ως αντάλλαγμα για την αποπληρωμή χρεών σε τράπεζες του εξωτερικού- έχει γίνει πρωτοσέλιδο στον ελληνικό τύπο.

Ο κ.Καζάκος, ο προηγούμενος δήμαρχος, έχει μεταφέρει τα γραφεία του δίπλα σε ένα ιχθυοπωλείο.

Οι επισκέπτες γίνονται δεκτοί μπροστά σε μια φωτογραφία 2μ επί 1μ του οικοδεσπότη: βαριά φρύδια, βαθείς κρόταφοι και παχουλά μαγουλά. Είναι δικηγόρος, απόφοιτος πανεπιστημίου της Ουκρανίας, όπως λέει, και δεν έκανε τίποτα παράνομο. Αναφέρει μια οδηγία των Βρυξελλών που ισχυρίζεται ότι εξαιρεί τις αγορές με δάνεια από το εξωτερικό.

 

Στην Αθήνα, οι ανεξάρτητοι δικηγόροι Στάθης Χατζόπουλος και Γιώργος Κατρουγκάλος πιστεύουν πως ο κ.Καζάκος δεν έχει καν σωστή οδηγία –η οποία , σε κάθε περίπτωση δεν εφαρμόζεται σε αγορές αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Εκπλήσσονται δε από την επιμονή του Δ.Ν.Τ.  αναφορικά με την υποχρέωση της Πολιτείας να αναλαμβάνει την ευθύνη για ένα πιθανό παράνομο δάνειο μεταξύ Δήμου και τράπεζας. ΄΄Κατά τον 19ο αι. όταν οι ξένες κυβερνήσεις ήθελαν να επιβάλλουν τη θέλησή τους , χρησιμοποιούσαν κανονιοφόρους ’’ λέει ο κ.Χατζόπουλος. ΄΄ Σήμερα , χρησιμοποιούν το Δ.Ν.Τ. , την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κοινότητα΄΄

Η Αριστερά πιστεύει πως πολλά από τα δάνεια της κυβέρνησης είναι είτε παράνομα , είτε ΄΄απεχθή΄΄ και πως δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Την  άνοιξη προχώρησαν στη σύσταση μίας Πρωτοβουλίας για την σύσταση Επιτροπής Λογιστικού ελέγχου του ελληνικού χρέους. ΄΄Εάν αυτό είναι, όντως, δημόσιο χρέος, τότε οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν από πού προήλθε και να αποφασίσουν πώς θα το διαχειριστούν, υποστηρίζει ένας από τους ιδρυτές της επιτροπής και οικονομολόγος, ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Στο μεταξύ, ο νέος δήμαρχος Ζωγράφου και παλαιότερα γιατρός Κώστας Καλλίρης , αντιμετωπίζει την αποπληρωμή ενός δανείου, του οποίου η συνολική αξία  ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Ρωτώντας τον τι σημαίνει αυτό για τον προϋπολογισμό του Δήμου, ξεδίπλωσε έναν κατάλογο περικοπών: ΄΄Δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε για παιδικούς σταθμούς, για σχολεία , να φτιάξουμε ένα πάρκο…΄΄ Και η περιοχή του Ζωγράφου δεν έχει καν το δικό της εμπορικό κέντρο.