Featured

Οργάνωση του αγώνα κατά του χρέους στην Ισπανία (Πριν, 16.10.11) 

του Λεωνίδα Βατικιώτη

2011-10-20_organosi-tou-agona-ispaniaΜέρα και νύχτα διεξάγονται το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και του σωματείου στον δήμο της Πάρλα, με θέμα την τύχη 190 εργαζομένων (που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού του δήμου) και τους οποίους η δημοτική αρχή θέλει να απολύσει υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αποφύγει την χρεοκοπία. Η Πάρλα, προάστιο της Μαδρίτης που αναπτύχθηκε εν ριπή οφθαλμού την προηγούμενη 10ετία, δεν είναι και ο μοναδικός δήμος που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αν κι εκεί η κατάσταση έχει φθάσει στα άκρα με τις ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής σκουπιδιών (που επιλέγηκαν για να μειωθεί το κόστος…) να αξιώνουν δικαστικά την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του δήμου για να πληρωθούν χρήματα που τους οφείλονται. Τουλάχιστον 8.000 δήμοι ακόμη δηλώνουν αδυναμία πληρωμής μισθών των δημοτικών υπαλλήλων ακόμη και λογαριασμών του ηλεκτρικού!

 

Σε αυτό το κλίμα, μιας άτυπης κατάστασης εσωτερικής χρεοκοπίας και παύσης πληρωμών προς τους πολίτες με οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις που όλοι ξέρουν ότι μετά τις εκλογές της 20ης Νοέμβρη όταν θα εκλεγεί η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις 7 και 8 Οκτώβρη διεθνές συνέδριο στη Μαδρίτη με θέμα το δημόσιο χρέος. Με αφορμή το συνέδριο ξεκίνησε και στην Ισπανία, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η προσπάθεια δημιουργίας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου με τη συμβολή πολλών κοινωνικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών.

Από την μεριά των διοργανωτών τονίστηκε η σημασία που έχει ο αγώνας για να μην πληρωθεί το δημόσιο χρέος. «Δεν χρωστάμε – δεν πληρώνουμε» ήταν το σύνθημα του συνεδρίου, που είχε τίτλο «Ζώντας στη Χρεοκρατία. Το χρέος στο Βορρά: Μαθαίνοντας από το  Νότο», στο πλαίσιο του οποίου προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ Χρεοκρατία. Ο Ερίκ Τουσέν, επικεφαλής της οργάνωσης CADTM, μιλώντας στην αρχή του συνεδρίου αναφέρθηκε στον πολύπλευρο χαρακτήρα της κρίσης καθώς έχει καταλυτικές συνέπειες στην παραγωγή, την διατροφή, το χρηματοπιστωτικό σύστημα ακόμη και το περιβάλλον. Οι ομιλητές από το εξωτερικό (Ιρλανδία, Ισλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα) αναφέρθηκαν στην προσπάθεια αναδιανομής κοινωνικού πλούτου που συντελείται σε όλη την Ευρώπη, με αφορμή την κρίση χρέους. Ο καθηγητής Άντυ Στόρυ από την Ιρλανδία τόνισε πως το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας δεν είναι δυνατό να αποπληρωθεί  παρά τα πολύ σκληρά μέτρα που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται μέχρι και το 2014, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους νέους ανθρώπους στο γνώριμο από τις παλιότερες γενιές δρόμο της μετανάστευσης. Ο Γκιούναρ Σκούλι Άρμανσον από την Ισλανδία, γιατρός στο επάγγελμα, περιέγραψε τον αντιφατικό χαρακτήρα των εξελίξεων στην Ισλανδία καθώς ναι μεν η χώρα δεν πλήρωσε, μετά την βελούδινη εξέγερση των κατοίκων της, από την άλλη μεριά όμως το ΔΝΤ έχει δεσμεύσει κεφάλαια της Ισλανδίας που βρίσκονται στο εξωτερικό, εν είδει τιμωρίας για την απόφασή της να επιβάλλει φραγμούς στην εξαγωγή κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα  εμφανίζεται ακόμη και έλλειψη τροφίμων. Ο ομιλητής από την Πορτογαλία παρουσίασε τα αιματηρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην χώρα του.

Ο γράφων μεταξύ άλλων περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους τόσο η αποφασισμένη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 21%, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ στις 21 Ιούλη, όσο και η συζητούμενη χρεοκοπία που θα περιλαμβάνει μείωση του δημόσιου χρέους ακόμη και στο επίπεδο του 50%, θα είναι η αρχή ενός νέου χωρίς τέλος εφιάλτη, πολύ πιο οδυνηρού για τους εργαζόμενους  ακόμη κι από την αιματηρή λιτότητα που εφαρμόζεται την τελευταία διετία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη άμεσης παύσης πληρωμών και διαγραφής του χρέους, μέσω λογιστικού ελέγχου, εθνικοποίησης των τραπεζών και ανατροπής της κυβέρνησης Παπανδρέου που υλοποιεί αυτή την πολιτική.