Όλα άρχισαν στις 17 Δεκεμβρίου όταν ο 26χρονος απόφοιτος πανεπιστημίου αλλά άνεργος Μοχάμεντ Μπουαζίζι αυτοκτόνησε (αυτοπυρπολήθηκε!) για να διαμαρτυρηθεί τόσο για τη μαζική ανεργία και εξαθλίωση των νέων της χώρας, όσο και επειδή η αστυνομία του είχε κατασχέσει τα λίγα λαχανικά που πουλούσε στο δρόμο προσπαθώντας να επιζήσει. Η λαϊκή οργή για τη θυσία του Μπουαζίζι έγινε εξέγερση και επανάσταση που σάρωσε τον δολοφόνο "φίλο της Δύσης' δικτάτορα Μπεν Αλί…
ΝΙΚΗ! Ο ΜΠΕΝ ΑΛΙ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΗΚΕ!
14 Ιανουαρίου 2011
του Fathi Chamkhi
Είναι επίσημο, η επανάστασή μας πέτυχε πριν από λίγο μια αποφασιστική νίκη: ο Μπεν Αλί «ξεκουμπίστηκε». Αυτή είναι η βασική μας διεκδίκηση και την πετύχαμε χάρη στην επανάστασή μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, κλαίμε από χαρά…
Είναι αλήθεια πως δεν συνειδητοποιούμε ακόμα την έκταση αυτού που μόλις πετύχαμε.
Εξάλλου, η κυβερνητική συνταγή που μόλις ανακοινώθηκε από τη κρατική τηλεόραση, δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι μια συνταγή μπαλώματος σε μια κατάσταση πανικού και για αυτό κινδυνεύει να αποδειχθεί κάτι πολύ ασταθές. Επιπλέον, αυτή η συνταγή προκαλεί τις εξής παρατηρήσεις
Η εξουσία του Μπεν Αλί έπεσε, αλλά το καθεστώς του είναι πάντα στη θέση του. Αρνούμαστε αυτό το καθεστώς, μέσω του Κόμματος/Κράτους στην εξουσία και των δορυφορικών του κομμάτων καθώς και της ανεξάρτητης ψευτο-αντιπολίτευσης που απομακρύνθηκε από τις μάζες αποδεχόμενη να παραμείνει ο Μπεν Αλί στην εξουσία, να σφετεριστεί τους καρπούς της επανάστασής μας προσπαθώντας να διατηρηθεί στην εξουσία.
Το 1987, το καθεστώς γνώρισε μια σοβαρή κρίση. Η λύση που εφαρμόστηκε ήταν η λύση του ίδιου του καθεστώτος, με τη μορφή του πραξικοπήματος του Μπεν Αλί. Σήμερα, η λύση της κρίσης αυτού του ίδιου καθεστώτος επιβλήθηκε από την επανάσταση και για αυτό το λόγο θα είναι δύσκολο για το καθεστώς να επιβάλει στις μάζες τη δικιά του λύση. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι μάζες έδειξαν, στη διάρκεια των 29 τελευταίων ημερών, μια πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα στη πάλη που κάνει δύσκολο σε οποιονδήποτε να σφετεριστεί αυτό που οι μάζες απέσπασαν με τόσες θυσίες.
Είναι τώρα αλήθεια ότι, εξαιτίας της απουσίας πολιτικής ηγεσίας της επανάστασης, πράγμα που είναι αρκετά πρωτότυπο, και της απουσίας πολιτικών δομών που βγήκαν μέσα από την επανάσταση και απέναντι στην αδυναμία της ανεξάρτητης αντιπολίτευσης και κυρίως της ανικανότητάς της να ξεπεράσει τον ορίζοντα της εξουσίας του Μπεν Αλί, δεν υπάρχει σήμερα οργανωμένη πολιτική έκφραση που να επωμιστεί τις διεκδικήσεις των μαζών.
Θυμίζουμε ότι σχεδόν όλα τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τη φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που προκάλεσε τόσες καταστροφές στη Τυνησία, και που εξαιτίας αυτού του γεγονότος εξηγεί την παρούσα επανάσταση. Αυτό που ζητάνε οι λαϊκές μάζες είναι ακριβώς μια ριζική αλλαγή της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, είναι αυτό που εξέφρασαν με τα συνθήματα που φώναξαν. Πέρα πάντως από όλα αυτά, το μεγάλο γεγονός είναι ότι η ιστορία που είχε σταματήσει στη Τυνησία για 23 χρόνια, επιταχύνθηκε κατά τις 29 τελευταίες μέρες, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα και πολλά πράγματα είναι ακόμα φλού…
Τύνιδα, 14 Ιανουαρίου 2011
Fathi Chamkhi
RAID-ATTAC/CADTM Τυνησίας