Featured

USA

Οι νέοι ψήφισαν μαζικά

Ηνωμένες Πολιτείες: Σαρωτικές νίκες Ριζοσπαστών και Σοσιαλιστών στις ενδιάμεσες εκλογές!

του Γιώργου Μητραλιά

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχουν άδικο: Ναι, το πολυαναμενόμενο τσουνάμι των Ρεπουμπλικανών δεν πραγματοποιήθηκε. Και οι Δημοκρατικοί άντεξαν πολύ καλύτερα απ' ό,τι ήλπιζαν. Ο λόγος για όλες αυτές τις μεγάλες εκπλήξεις αρχίζει να διαφαίνεται: Οι νέοι, σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών, πήγαν μαζικά να ψηφίσουν. Και επιπλέον, ψήφισαν μαζικά τους Δημοκρατικούς. Αλλά, προσέξτε: για τους Δημοκρατικούς και όχι για τον Μπάιντεν, του οποίου η δημοτικότητα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα σύμφωνα με όλες τις έρευνες, ακόμη και με τα exit polls.

Στην πραγματικότητα, τα exit polls αποκαλύπτουν ότι αν δεν υπήρχε η ψήφος των Αμερικανών 18-29 ετών, το εκλογικό αποτέλεσμα θα είχε επιβεβαιώσει πλήρως τις προβλέψεις για "ρεπουμπλικανικό τσουνάμι". Και ιδού το γιατί και το πώς σύμφωνα με ένα exit poll του CNN:

Οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών έδωσαν στους Ρεπουμπλικάνους προβάδισμα 13 μονάδων. Εκείνοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών έδωσαν επίσης στους Ρεπουμπλικάνους προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων. Από την άλλη πλευρά, οι ψηφοφόροι ηλικίας 30-44 ετών έδωσαν στους Δημοκρατικούς ένα πολύ μικρό προβάδισμα 2 μονάδων. Όμως, οι πολύ νέοι 18-29 ετών έκαναν τη διαφορά, δίνοντας στους Δημοκρατικούς πλεονέκτημα ... 28 μονάδων! Εν ολίγοις, η "Γενιά Ζ", δηλαδή οι νέοι που γεννήθηκαν περίπου από το 1997 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010, έκαναν μια πολύ θεαματική είσοδο στην πολιτική ζωή της χώρας!

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώτοι που επωφελήθηκαν από την ψήφο αυτών των νέων ήταν οι πιο αριστεροί Δημοκρατικοί. Ειδικά εκείνοι που αποτελούν « The Squad » (Απόσπασμα), την ομάδα των ριζοσπαστών και σοσιαλςιστών βουλευτών και βουλευτριών που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πρώτης προεδρικής εκστρατεία του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Τώρα επανεξελέγησαν με σαρωτικές νίκες. Η πιο γνωστή, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ στη Νέα Υόρκη, επανεξελέγη με 70,6% των ψήφων. Η Ρασίντα Τλαϊμπ, παλαιστινιακής καταγωγής, τα πήγε ακόμα καλύτερα στο Μίσιγκαν με 73,7%. Η εξαιρετικά ριζοσπαστική Ιλχάν Ομάρ, σομαλικής καταγωγής, στη Μινεσότα με 75,2%. Ο Αφροαμερικανός Τζαμάαλ Μπάουμαν με 65,4 στη Νέα Υόρκη. Η αφροαμερικανίδα νοσοκόμα Κόρι Μπους με 72,8% στο Μιζούρι. Και η Αφροαμερικανίδα Αγιάνα Πρίσλεϋ με ...84,5% στη Μασαχουσέτη!

Την ώρα που γράφονται αυτές οι αράδες, λίγες μόνο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια οριστική εικόνα για τις υπόλοιπες εκλογικές επιτυχίες των ριζοσπαστών υποψηφίων που πρόσκεινται στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, μπορούμε να αναφέρουμε την περίπτωση της Αφροαμερικανίδας Σάμερ Λι (Summer Lee), που δημιούργησε την έκπληξη στην Πενσυλβάνια, κερδίζοντας τον Ρεπουμπλικανό απερχόμενο βουλευτή με 55,7% των ψήφων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το (διαβόητο) και πολύ δεξιό λόμπι AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) προκάλεσε αίσθηση υποστηρίζοντας, σύμφωνα με το Jewish Telegraphic Agency, την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Σάμερ Λι με περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια. Το AIPAC αιτιολόγησε την κίνησή του με τα εξής λόγια: "Είμαστε κατά της Σάμερ Λι λόγω των επικίνδυνων απόψεών της για τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ".

Σύμφωνα ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ, η Σάμερ Λι θα ενταχθεί στην "Squad"...