Featured

Ukraine

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Η Ουκρανία αντιστέκεται στην επίθεση της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (FR) από το 2014.

Σε συνέχεια αυτή της επίθεσης, η ουκρανική Κριμαία προσαρτήθηκε, τμήματα των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ, στην Ουκρανία, είναι υπό κατοχή. Στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών της επίθεσης της FR, η Ουκρανία έχασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, πάνω από 1,5 εκατομμύρια συμπατριώτες μας εξαναγκάστηκαν να γίνουν εκτοπισμένα άτομα στο εσωτερικό της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος και η απειλή εισβολής μεγάλης κλίμακας υποσκάπτουν την ουκρανική οικονομία. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες βιομηχανικών εγκαταστάσεων και υποδομών στις περιοχές υπό κατοχή, στη διακοπή των επενδύσεων. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στα εισοδήματα και στις θέσεις εργασίας των εργαζομένων που παλεύουν για την ειρήνη και τη δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Ρωσίας Β. Πούτιν με το διάταγμα του της 21ης Φεβρουαρίου, αναγνώρισε τις αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντανιέτσκ ως κυρίαρχα και ανεξάρτητα Κράτη.

Η αναγνώριση αυτών των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου και καταστροφή του συστήματος ασφάλειας που είχε αναπτυχθεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και την κατάρευση της ΕΣΣΔ, καθώς και πράξη παραβίασης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με την ντε φάκτο απόσυρση της FR από τις συμφωνίες του Μινσκ.

Εξάλλου, στις 21 Φεβρουαρίου, η Ομοσπονδία της Ρωσίας άρχισε να βάζει επίσημα ρωσικά στρατεύματα μέσα στα κατακτημένα εδάφη του Λουχάνσκ και του Ντανιέτσκ, στην Ουκρανία.

(Ο μισθοφορικός στρατός και οι ρωσικές επαγγελματικές δυνάμεις που φέρουν σήματα ταυτοποίησηςτων ενόπλων δυνάμεων των αυτοανακηρυγμένων δυνάμεων του Λουχάνσκ και του Ντανιέτσκ έχουν ήδη αναπτυχθεί παράνομα στις υπό κατοχή περιοχές)

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σέβονται αυστηρά το καθεστώς της ανακωχής. Δεν επιχειρούν καμία στρατιωτική ή παράνομη δράση στις περιοχές υπό κατοχή.

Την ίδια ώρα, στην περιοχή που ελέγχεται από την Ουκρανία, οι πολίτες των περιοχών του Ντανιέτσκ και του Λουχάνσκ υφίστανται εδώ και μια βδομάδα συνεχείς κανονιοβολισμούς προερχόμενους από τις υπό κατοχή περιοχές.

Εξάλλου, η FR διεξάγει μια λυσσώδη εκστρατεία για να διασύρει τον ουκρανικό στρατό με μαζική διάδοση παραπληροφόρησης, με προκλήσεις, με βομβαρδισμούς υπό ψεύτικη σημαία στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντανιέτσκ για να βρει ένα casus belli που θα της επιτρέψει να αρχίσει ένα πόλεμο μεγάλης κλίμακας.

Η επίσημη θέση της Ουκρανίας, που ανακοινώθηκε πολλές φορές, βασίζεται στην αναζήτηση μιας πολιτικής και διπλωματικής οδού για την επιστροφή των υπό κατοχή περιοχών.

Στο όνομα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκφράζουμε τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη στις χώρες, στις οργανώσεις, στους πολιτικούς και στα άτομα που υποστήριξαν την Ουκρανία όλα αυτά τα χρόνια.

Ζητάμε από τα συνδικάτα και τις δημόσιες οργανώσεις να προσφέρουν την αλληλέγγυα υποστήριξη τους στον ουκρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στην επίθεση της FR, και να εμποδίσουν τον πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη, που μπορεί να μεταβάλει αστραπιαία τον τρόπο ανάπτυξης των ευρωπαϊκών χωρών και την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας τάξης.

Ζητάμε να διαδώσετε τη Διακήρυξη των ουκρανικών συνδικάτων στις ιστοσελίδες των συνδικάτων, στα κοινωνικά δίκτυα και στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία.

Ο λαός της Ουκρανίας θα αντισταθεί και θα νικήσει στον αγώνα για την ανεξαρτησία του, για την εδαφική του ακεραιότητα και την πολιτισμική του επιλογή.

#StopRussianAggressionInUkraine (Σταματείστε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία)

Εργαζόμενοι στην πυρηνική βιομηχανία και ενέργεια της Ουκρανίας

Συνδικάτο των εργαζομένων στις μεταλλουργικές και εξορυκτικές βιομηχανίες της Ουκρανίας

Ανεξάρτητο συνδικάτο των ανθρακωρύχων της Ουκρανίας

Ένωση των εργαζομένων της ενέργειας και της ηλεκτροτεχνικής βιομηχανίας της Ουκρανίας

Ένωση των εργαζομένων της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας

Ένωση των εργαζομένων της χημικής και πετροχημικής βιομηχανίας της Ουκρανίας

Συνδικάτο των εργαζομένων στην κατασκευή αεροπλάνων και μηχανών της Ουκρανίας

Συνδικάτο των εργαζομένων της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας

Συνδικάτο των εργαζομένων του ράδιου, της ηλεκτρονικής και της μηχανικής της Ουκρανίας

Συνδικάτο των εργαζομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας και των αγροτικών μηχανημάτων της Ουκρανίας

Συνδικάτο μεταλλουργίας και μηχανικών κατασκευών της Ουκρανίας

Ένωση δημοσίων υπαλλήλων της Ουκρανίας

Ένωση εργαζομένων στην υγεία της Ουκρανίας

Συνδικάτο κοινοτικής οικονομίας, τοπικής βιομηχανίας, υπηρεσιών του πληθυσμού της Ουκρανίας

Συνδικάτο των εργαζομένων των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου της Ουκρανίας

Συνδικάτο των κοινωνικών λειτουργών της Ουκρανίας

23 Φεβρουαρίου 2022