Featured

Κάλεσμα για αντιπολεμικό αγώνα από τις Ρωσίδες φεμινίστριες

Russia's FeministsΣτις 24 Φεβρουαρίου, γύρω στις 5:30 π.μ. ώρα Μόσχας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μια «ειδική επιχείρηση» στο έδαφος της Ουκρανίας με σκοπό την «απαναζιστικοποίηση» και την «αποστρατιωτικοποίηση» αυτού του κυρίαρχου κράτους. Αυτή η επιχείρηση προετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Για αρκετούς μήνες, τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνταν στα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η ηγεσία της χώρας μας αρνιόταν την παραμικρή πιθανότητα μιας στρατιωτικής επίθεσης. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό ήταν ψέμα.

Η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στο γείτονα της. Δεν επέτρεψε στην Ουκρανία το δικαίωμα να αποφασίζει η ίδια για την τύχη της ούτε την ελπίδα να έχει μια ειρηνική ζωή. Δηλώνουμε —και όχι για πρώτη φορά— ότι ο πόλεμος διεξάγεται τα τελευταία οκτώ χρόνια με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης. Ο πόλεμος στο Ντονμπάς είναι συνέπεια της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της δεν νοιάζονται και δεν νοιάστηκαν ποτέ για τη τύχη των ανθρώπων στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ, και η αναγνώριση των δημοκρατιών οκτώ χρόνια αργότερα ήταν απλώς μια πρόφαση για την εισβολή στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα της απελευθέρωσης.

Ως Ρωσίδες πολίτες και φεμινίστριες, καταδικάζουμε αυτόν τον πόλεμο. Ο φεμινισμός ως πολιτική δύναμη δεν μπορεί να βρίσκεται στο πλευρό ενός επιθετικού πολέμου και μιας στρατιωτικής κατοχής. Το φεμινιστικό κίνημα στη Ρωσία αγωνίζεται για τις ευάλωτες ομάδες και την ανάπτυξη μιας δίκαιης κοινωνίας με ίσες ευκαιρίες και προοπτικές, στην οποία δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για βία και στρατιωτικές συγκρούσεις.

Πόλεμος σημαίνει βία, φτώχεια, αναγκαστικός εκτοπισμός, διαλυμένες ζωές, ανασφάλεια και έλλειψη μέλλοντος. Είναι ασυμφιλίωτος με τις βασικές αξίες και τους στόχους του φεμινιστικού κινήματος. Ο πόλεμος επιδεινώνει την ανισότητα των φύλων και ακυρώνει ό,τι επιτεύχθηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα εδώ και πολλά χρόνια. Ο πόλεμος φέρνει μαζί του όχι μόνο τη βία από βόμβες και σφαίρες, αλλά και τη σεξουαλική βία: όπως δείχνει η ιστορία, στη διάρκεια του πολέμου, ο κίνδυνος βιασμού αυξάνεται πολλές φορές για κάθε γυναίκα. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, οι Ρωσίδες φεμινίστριες και εκείνες που μοιράζονται τις φεμινιστικές αξίες πρέπει να σταθούμε σθεναρά ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο που εξαπέλυσε η ηγεσία της χώρας μας.

Ο υπό εξέλιξη πόλεμος, όπως δείχνουν οι ομιλίες του Πούτιν , διεξάγεται επίσης υπό το λάβαρο των «παραδοσιακών αξιών» που διακηρύσσονται από κυβερνητικούς ιδεολόγους - αξιών που η Ρωσία δείχνει πως αποφάσισε να προωθήσει σε όλο τον κόσμο ιεραποστολικά, χρησιμοποιώντας βία εναντίον εκείνων που αρνούνται να τις αποδεχθούν ή έχουν άλλες απόψεις. Όποιος διαθέτει κριτική σκέψη καταλαβαίνει καλά ότι αυτές οι «παραδοσιακές αξίες» περιλαμβάνουν την ανισότητα των φύλων, την εκμετάλλευση των γυναικών και την κρατική καταστολή εκείνων των οποίων ο τρόπος ζωής, ο αυτοπροσδιορισμός και οι πράξεις δεν συνάδουν με τα στενά πατριαρχικά πρότυπα. Η αιτιολόγηση της κατοχής ενός γειτονικού κράτους από την επιθυμία να προωθηθούν τέτοιοι στρεβλοί κανόνες και την επιδίωξη μιας δημαγωγικής «απελευθέρωσης» είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι φεμινίστριες σε όλη τη Ρωσία πρέπει να αντιταχθούν σε αυτόν τον πόλεμο με όλη τους την ενέργεια.

Σήμερα οι φεμινίστριες είναι μια από τις λίγες ενεργές πολιτικές δυνάμεις στη Ρωσία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ρωσικές αρχές δεν μας αντιλαμβάνονταν ως επικίνδυνο πολιτικό κίνημα, και για αυτό ήμασταν προσωρινά λιγότερο επηρεασμένες από την κρατική καταστολή από ό,τι άλλες πολιτικές ομάδες. Σήμερα, περισσότερες από σαράντα πέντε διαφορετικές φεμινιστικές οργανώσεις λειτουργούν σε όλη τη χώρα, από το Καλίνινγκραντ έως το Βλαδιβοστόκ, από το Ροστόφ-στον-Ντον μέχρι το Ουλάν-Ουντέ και το Μουρμάνσκ. Καλούμε τις ρωσικές φεμινιστικές ομάδες και τις μεμονωμένες φεμινίστριες να ενταχθούν στη Φεμινιστική Αντιπολεμική Αντίσταση και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιταχθούν ενεργά στον πόλεμο και στην κυβέρνηση που τον ξεκίνησε. Καλούμε επίσης τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στην αντίστασή μας. Είμαστε πολλές και όλες μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά: Στα τελευταία δέκα χρόνια, το φεμινιστικό κίνημα έχει αποκτήσει τεράστια επικοινωνιακή και πολιτιστική δύναμη. Είναι καιρός να την μετατρέψουμε και σε πολιτική εξουσία. Είμαστε η αντίθεση στον πόλεμο, στην πατριαρχία, στον αυταρχισμό και στο μιλιταρισμό. Είμαστε το μέλλον που θα επικρατήσει.

Καλούμε τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο:

• Λάβετε μέρος σε ειρηνικές διαδηλώσεις και ξεκινήστε εκστρατείες στο διαδίκτυο και εκτός διαδικτύου ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη δικτατορία του Πούτιν, οργανώνοντας τις δικές σας δράσεις. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το symbol του κινήματος της Φεμινιστικής Αντιπολεμικής Αντίστασης στα υλικά και στις δημοσιεύσεις σας, καθώς και τα hashtags #FeministAntiWarResistance και #FeministsAgainstWar.

• Διαδώστε τις πληροφορίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιθετικότητα του Πούτιν. Χρειαζόμαστε όλος ο κόσμος να στηρίξει την Ουκρανία αυτή τη στιγμή και να αρνηθεί να βοηθήσει το καθεστώς του Πούτιν με οποιονδήποτε τρόπο.

• Μοιραστείτε αυτό το μανιφέστο με άλλους. Είναι απαραίτητο να δείξουμε ότι οι φεμινίστριες είναι ενάντια σε αυτό τον πόλεμο —και κάθε είδος πολέμου. Είναι επίσης ουσιαστικό να καταδειχθεί ότι υπάρχουν ακόμα Ρώσοι ακτιβιστές που είναι έτοιμοι να ενωθούν ενάντια στο καθεστώς του Πούτιν. Κινδυνεύουμε τώρα όλες μας από την κρατική καταστολή και χρειαζόμαστε τη στήριξή σας.