Featured

Για τη στρατηγική της Επιτροπής για την
Κατάργηση των Άνομων Χρεών - CADTM

4 Νοεμβρίου 2020

CADTM

του Eric Toussaint

Μερικές λέξεις κλειδιά για να παρουσιάσουμε την Επιτροπή για την Κατάργηση των Άνομων Χρεών (CADTM) και τη στρατηγική της:

  • Ριζοσπαστικότητα

  • Σύγκλιση

  • Ενότητα

  • Πολυφωνικότητα

  • Διεθνισμός – Αντιρατσισμός

  • Εγκαρσιότητα: για την Επιτροπή για την Κατάργηση των Άνομων Χρεών, το χρέος είναι ένα εγκάρσιο θέμα, όπως είναι και ο φεμινισμός και ο οικοσοσιαλισμός

  • Συνέχεια - επιμονή

  • Κινητοποίηση

Μερικές διευκρινήσεις για να εξηγήσουμε αυτές τις λέξεις κλειδιά (1)

Eric ToussaintΡιζοσπαστικότητα: η Επιτροπή για την Kατάργηση του Άνομου Χρέους (CADTM) επεξεργάζεται και προτείνει αναλύσεις που πάνε στη ρίζα των προβλημάτων, και ειδικότερα των μηχανισμών που γεννούν τα άνομα χρέη. Στη συνέχεια, η CADTM προτείνει λύσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Η CADTM έχει επεξεργαστεί μια σειρά λύσεων ειδικά για στον τερματισμό των άνομων χρεών. Η CADTM εκτιμά ότι απαιτείται μια αντι-καπιταλιστική, αντι-πατριαρχική, και κοινωνική επανάσταση με οικολογική, φεμινιστική και σοσιαλιστική προοπτική.

Σύγκλιση: η CADTM προσπαθεί συστηματικά να βοηθήσει τη σύγκλιση όσο το δυνατόν περισσότερων κινημάτων, είτε πολιτικών, είτε κοινωνικών ή άλλων, ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία πάνω σε μια κοινή πλατφόρμα και σε δράσεις που προωθούν τον αγώνα για ριζικές αλλαγές.

Ενότητα: Η σύγκλιση στοχεύει στην επίτευξη της ευρύτερης δυνατής ενότητας πάνω σε ξεκάθαρους στόχους.

Πολυφωνικότητα: Ήδη από την ίδρυσή του, η CADTM συσπειρώνει στις γραμμές της ανθρώπους και κινήματα από διαφορετικούς πολιτικούς και φιλοσοφικούς ορίζοντες που συμφωνούν με την πολιτική Χάρτα της CADTM (Σε μια πρώτη περίοδο, επρόκειτο για το Κάλεσμα της Βαστίλης, που εκπονήθηκε το 1989, κατόπιν επρόκειτο για την πολιτική χάρτα και την λειτουργική χάρτα, που υιοθετήθηκαν το 2009 και τροποποιήθηκαν προσωρινά το 2019-2020 ενόψει της Παγκόσμιας Συνέλευσης της CADTM το 2021).

Διεθνισμός - αντιρατσισμός: Είναι στη καρδιά των πιστεύω και της δράσης της CADTM.

Εγκαρσιότητα: Η θεματική των άνομων χρεών, είτε αυτά είναι ιδιωτικά είτε είναι δημόσια, είναι για την CADTM ένα εγκάρσιο ζήτημα ακριβώς όπως ο φεμινισμός και ο οικοσοσιαλισμός.

Συνέχεια-επιμονή: Η CADTM παλεύει από τότε που ιδρύθηκε το 1990, με κύρια θεματική τον αγώνα ενάντια στο σύστημα των άνομων χρεών. Αποφεύγει να διασκορπίζει τις δυνάμεις της σε πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζονται καλύτερα από άλλα κινήματα. Αποφεύγει επίσης τα θέματα της μόδας και αρνείται να υποταχθεί σε θεματικές που επιβάλλονται από χρηματοδότες προκειμένου να διατηρήσει την πλήρη ελευθερία μας. Η CADTM χαρακτηρίζεται από την αταλάντευτη στάση της, πράγμα που την κάνει μερικές φορές να πηγαίνει ενάντια στο ρεύμα

Κινητοποίηση: Η CADTM είναι πεπεισμένη πως δεν είναι οι δράσεις των λόμπι που θα αλλάξουν πραγματικά τα πράγματα. Αυτό που μπορεί όντως να αλλάξει την κατάσταση είναι οι όσο γίνεται μαζικότερες και πιο ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις καθώς και η αυτό-οργάνωση των καταπιεσμένων ανδρών και γυναικών.

Φυσικά, και άλλες λέξεις κλειδιά θα μπορούσαν να συμπληρώσουν αυτο το κατάλογο.

Διευκρίνηση: Η CADTM Βελγίου επωμίζεται μαζί με την CADTM Μαρόκου την κοινή διεθνή γραμματεία του παγκόσμιου δικτύου της CADTM.

Τελευταίες λέξεις: Η CADTM (Επιτροπή για την Κατάργηση των Άνομων Χρεών) έχει συνείδηση ότι γνωρίζει ότι είναι μια μικρή οργάνωση παρόλο που είναι παρούσα σε περισσότερες από τριάντα χώρες, σε τέσσερις ηπείρους. Η CADTM δεν προσπαθεί να κάνει σαν τον βάτραχο που ήθελε να περάσει για βόδι.

[1] Αυτό το σύντομο κείμενο είναι μέρος της εισαγωγικής παρέμβασής μου στην εναρκτήρια ολομέλεια των Φθινοπωρινών Συναντήσεων 2020 της CADTM στη Λιέγη στις 17 Οκτωβρίου 2020 (Rencontres d’Automne 2020 du CADTM à Liège le 17 octobre 2020 à Liège).