2 Ιανουαρίου 2011

H CADTM Αφρικής εκφράζει την αλληλεγγύη της

στο λαό της Τυνησίας

από τη CADTM Αφρικής

Tunisie-affrontements-2011Η Τυνησία συγκλονίζεται σήμερα από ένα κίνημα αμφισβήτησης.  Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνολικής κρίσης του καθεστώτος Μπεν Αλί, αυτού του καλού μαθητή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η λαϊκή εξέγερση ξέσπασε καταρχήν στη πόλη Σίντι Μπουζίντ (στο κέντρο της χώρας) στη διάρκεια του τρίτου σαββατοκύριακου του Δεκέμβρη, και κατόπιν επεκτάθηκε σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Τυνησίας.

Οι κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής υποχώρησης από το τέλος του 2008, που επιδεινώνουν τις συνέπειες δυο δεκαετιών αντικοινωνικής πολιτικής, γίνονται αντιληπτές σε πολλά επίπεδα, ειδικά σε εκείνο της απασχόλησης που χαρακτηρίζεται από:

  • ένα ποσοστό ανεργίας που φτάνει στο 15%
  • μόνο το 40% των ικανών να εργαστούν έχουν όντως μια εργασία
  • πάνω από το 60% εκείνων που έχουν μια εργασία είναι, είτε έτσι είτε αλλιώς, υποαπασχολούμενοι
  • ένα ποσοστό ανεργίας 24% μεταξύ των διπλωματούχων πανεπιστημίου

Εξάλλου, το χρέος συνεχίζει να απορροφά ένα καθόλου αμελητέο μέρος των οικονομικών πόρων του Κράτους, αποδυναμώνοντας έτσι την ικανότητά του παρέμβασης  στο κοινωνικό πεδίο, πράγμα που έχει αρνητικές συνέπειες για τις συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών μαζών.  Πράγματι, η εξυπηρέτηση του εξωτερικού δημόσιου χρέους αντιπροσώπευσε 12% του κρατικού προϋπολογισμού το 2009, ή το ένα τρίτο των κοινωνικών του δαπανών.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι η λαϊκή οργή επικεντρώνεται στο ζήτημα της απασχόλησης και ενάντια στην ακρίβεια και τη κοινωνική περιθωριοποίηση που απορρέει από αυτά. Αλλά επίσης και ενάντια σε όλες τις μορφές κακομεταχειρίσεων  και ταπεινώσεων που υφίσταται συνεχώς ο πληθυσμός, από μέρους ενός αστυνομικού και διεφθαρμένου Κράτους που χρησιμοποιεί συστηματικά τη βία.

Το δίκτυο CADTM Αφρικής: 

  • Εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Τυνησίας που αρνείται, με την εξέγερσή του, να συνεχίσει να πληρώνει τα σπασμένα της φιλελεύθερης καπιταλιστικής πολιτικής που εφαρμόζει, εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο αιώνα, το τυνήσιο Κράτος, καθώς και την απόλυτη υποστήριξή του σε όλες τις διεκδικήσεις του.
  • Καταγγέλλει τη καταστολή της εξουσίας του Μπεν Αλί ενάντια στο λαό της Τυνησίας, καθώς και τον αστυνομικό αποκλεισμό πολλών πόλεων, και ειδικά του Σίντι Μπουζίντ.
  • Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των ατόμων που έχουν συλληφθεί στη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης, την αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης και το σεβασμό του δικαιώματος στην ειρηνική διαδήλωση.