Featured

Ukraine

Αλληλεγγύη αριστερών κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία 

 

Στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία άρχισε μια παράνομη και αδικαιολόγητη στρατιωτική εισβολή σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κράτος, την Ουκρανία. Εμείς, προοδευτικά κόμματα της Ουκρανίας, της Λιθουανίας, της Φινλανδίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας (…), καταδικάζουμε έντονα αυτή την επίθεση, επειδή περιφρονεί όλες τις αξίες που υπερασπίζουμε.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε μια τάξη πραγμάτων στην οποία ο πιο ισχυρός επιβάλλει τη θέληση του στον πιο αδύναμο με τη βία -και αυτό ακριβώς συμβαίνει με την επίθεση της Μόσχας. Ο ουκρανικός λαός έχει θεμελιώδες δικαίωμα να ζει ελεύθερα, να επιλέγει τους ηγέτες του και να κυβερνάται μόνος του. Το μέλλον της Ουκρανίας θα έπρεπε να εξαρτάται μόνο από τη δική τους ελεύθερη και ανεξάρτητη απόφαση. Είναι λοιπόν με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα που εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό στην πάλη του για αξιοπρέπεια και εθνική κυριαρχία.

Αυτή η αλληλεγγύη δεν πρέπει να μείνει ένα άδειο σύνθημα. Απέναντι στην απρόκλητη επίθεση, η Ουκρανία έχει ανάγκη από βοήθεια για να αντισταθεί στις ρωσικές δυνάμεις και να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της. Καλούμε τις κυβερνήσεις των χωρών μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσουν όλη την αναγκαία βοήθεια. Υποστηρίζουμε, μεταξύ άλλων, την αποστολή στρατιωτικού υλικού, την προμήθεια νερού, τροφίμων, και ιατρικής βοήθειας στους πολίτες και τη κινητοποίηση όλων των δυνατών διπλωματικών οδών για να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων και τη προμήθεια υλικών μέσων.

Η αλληλεγγύη μας εκφράζεται επίσης με το γίνουμε η ηχώ των αιτημάτων της Sotsialniy Rukh και των ουκρανικών συνδικάτων. Η Ουκρανία έχει υποστεί ένα μαζικό εξωτερικό χρέος και αφιερώνει περίπου 10% έως 15% του ΑΕΠ της στην εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Τα διεθνή δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του ΔΝΤ, δόθηκαν υπό τον όρο να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες, και η αποπληρωμή τους ανάγκασε τον πληθυσμό να κάνει οικονομίες στις βασικές του ανάγκες και να εφαρμόσει λιτότητα στους βασικούς τομείς της οικονομίας. Σήμερα, το Κράτος θα χρειαστεί πόρους για να προστατεύσει τους πολίτες και να δώσει σπίτια σε ανθρώπους που έχασαν τα δικά τους καθώς και φάρμακα στους τραυματισμένους. Η Ουκρανία πρέπει να ελευθερωθεί από τον βραχνά του εξωτερικού χρέους και από την καταστροφική νεοφιλελεύθερη πίεση. Να γιατί ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επωμιστεί το κόστος της εξυπηρέτησης του.

Πρέπει να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την τύχη όλων των προσφύγων που μπαίνουν στις χώρες μας για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κυβερνήσεις μας πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να εγγυηθούν ότι όλοι οι πρόσφυγες έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια μεταχείριση με τους δικούς τους πολίτες -όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, την πρόσβαση στην κατοικία και στην εκπαίδευση καθώς και σε κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάνουμε έκκληση για αλληλεγγύη και οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ενισχυθούν τα κοινωνικά συστήματα των χωρών υποδοχής.

Την ίδια ώρα, πρέπει να προσέχουμε ώστε να ασκείται συνεχής πίεση για να αναγκαστεί η Ρωσία να δώσει τέλος στην επίθεση της και να αποσύρει τις δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη μέλη της πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα εμπορικά συμφέροντα και το λόμπινγκ. Ζητάμε να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών στην Ευρώπη και να μεταβιβασθούν στο ουκρανικό Κράτος. Ζητάμε επίσης τον αποκλεισμό της Sberbank και της Gazprombank από το SWIFT και την άμεση παύση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επιπτώσεις αυτών των κυρώσεων πάνω στα δικά μας ενεργειακά συστήματα ως μια ευκαιρία για να επιταχύνουμε την πράσινη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Sotsjalniy Rukh (Ουκρανία)

Αριστερή Συμμαχία (Φινλανδία)

Αριστερή Συμμαχία (Λιθουανία)

Futur (Τσέχικη Δημοκρατία)

Είμαστε η Αριστερά (Τσέχικη Δημοκρατία)

Demos (Ρουμανία)

Razem* (Πολωνία)

*Razem σημαίνει Μαζί